Què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci?

Des de fa un temps una de les consultes que més ens arriben a FANOC és què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci.

En cas de separació, deixant de costat casos extrems, els pares es separen únicament de les seves parelles i actualment, cada vegada més en cas de separació els jutges tendeixen a dictar sentències de custòdia compartida, és a dir, que els fills passen el mateix temps amb cada un dels seus pares.

Fins fa un parell d’anys, almenys a Catalunya, en cas de separació es confeccionava un títol de FN per a cada un dels progenitors sempre i quan poguessin demostrar que els fills, tot i no viure junts, depenien econòmicament d’ells.

Tot i que la llei ho deixa clar a l’article 3.3*: Nadie podrá ser computado, a los efectos de esta Ley, en dos unidades familiares al mismo tiempo.  Durant uns anys es va seguir mantenint els dos títols per tal d’ajudar a ambdós progenitors.

Coincidint amb la posada en marxa de l’últim benefici fiscal per al col·lectiu, és a dir, la desgravació de 1.200€ o 2.400€ segons categoria, per a família nombrosa, s’han detectat aquestes duplicitats i s’ha tingut que començar a rectificar els títols de família nombrosa per tal que compleixin el que dicta la llei. Això ha implicat que des de fa aproximadament un parell d’anys un dels dos progenitors i en molts casos germans i germanes biològics per part de pare o mare es quedin fora de l’empar de la Llei de suport a les famílies nombroses.

Tenim clar que cal buscar una solució a aquesta situació, que la llei ha quedat obsoleta i que ha de començar a evolucionar tal i com ho ha fet la societat per tal de no deixar a cap membre de la família nombrosa fora dels límits de la llei. També tenim clar que trobar una solució serà veritablement complex.

Per ara la realitat es que s’ha de complir la Llei actual i això implica no poder fer duplicitats.

Descarrega aqui l’Acord-renúncia Progenitors (format word)

Des de la Generalitat, es dona la oportunitat de què els progenitors es puguin alternar la titularitat del carnet de família nombrosa cada dos anys, cosa que implicaria que els fills comuns sempre estarien coberts per la llei i que els pares es podrien alternar tots aquells beneficis més genèrics (IBI, llum, aigua, energia tèrmica, desgravació fiscal, ….) Per acollir-se a aquesta modalitat és indispensable que hi hagi acord. En cas que els pares no es posin d’acord la Generalitat donarà el títol al progenitor que comparteixi el padró amb els fills.

Des de FANOC i la Federació Espanyola de Famílies Nombroses ja s’està treballant en aquesta problemàtica però la recent dissolució de les Corts amb motiu de les eleccions ha paralitzat tota la feina i potser s’haurà de començar de nou passats els comissis. De totes formes, seguirem treballant per a trobar una solució el més aviat possible.

*Ley 40/2003, de 18 de noviembre. FAMILIA NUMEROSA. Protección a las Familias Numerosas 

51 comentaris a “Què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci?”

 1. Hola
  En el cas de custodia compartida estaría genial que la Generalitat obligués a compartir el títol cada dos anys (en cas que no hi hagi acord). Així els dos pares estarien en igualtat de condicions, no?

  Respon
 2. Hola,
  Volia fer una consulta. Tenia carnet de familia numerosa especial . En ell constavem:
  – el fill major del meu home, ara te 22 anys
  – 3 fills que tenim en comu, de 7, 5 i 1 any i mig
  – i nosaltres dos com a pares.
  Quan el fill major va comença a treballar ens van baixar la categoria a general. Nomes volia saber si es correcte o ens havien de mantenir la categoria. Gracies.

  Respon
 3. Hola, quan dieu que s’han emès duplicats els últims anys del títol de família nombrosa a pares i Mares separats amb custòdia compartida, us referiu a un duplicat amb el mateix número de títol? O amb un número diferent?

  Moltes gràcies!!

  Respon
 4. Hola.
  Volia saber si hi ha algun canvi en l tema d les families nombroses on ls pares shan divorciat.
  Puc posar ls nens a la meva declaracio d la renta ?Tinc dret a cobrar l ajut d 1200€? I IBI, tbe tinc dret a la rebaixa?
  Gracies

  Respon
  • Hola Gemma
   En quan a desgravar-te els fills:
   El artículo 60 de la LIRPF .establece que cuando dos o más contribuyentes tengan derecho a la aplicación del mínimo por descendientes, ascendientes o discapacidad, respecto de los mismos ascendientes o descendientes, su importe se prorrateará entre ellos por partes iguales, lo que supone que en los casos de guarda compartida, el mínimo familiar por descendientes se prorrateará entre ambos padres, independientemente de aquél con el que estén viviendo a 31 de diciembre
   Pel que fa a la desgravació fiscal per a famílies nombroses de 1200€ únicament la pot demanar el pare/mare que ostenti el títol de família nombrosa. Una altra cosa és que aquest pare/o mare decideixi invertir aquets diners en les despeses conjuntes dels fills en comú (però això és totalment voluntari). El mateix passa amb l’ibi, bono social de la llum, … només ho pot sol•licitar el pare/mare que ostenti el títol de família nombrosa.
   Una salutació!!

   Respon
 5. En el nostre cas, el meu marit té 2 fills i en comú en tenim 1, tenim el títol de família nombrosa, però la seva ex ens reclama les bonificacions pq ella també es pugui beneficiar. Això és correcte? Nosaltres creiem que només hem de ser beneficiaris nosaltres, pq som els que tenim més despeses.
  Estan separats en règim de custòdia compartida i els nens estàn empadronats a casa nostra.
  Gràcies

  Respon
  • Hola Carol
   En un principi la desgravació fiscal o ajudes per a FN, únicament són per a les famílies que tenen el títol de família nombrosa. Tot i això molts pares/mares separats comparteixen la part proporcional dels fills en comú (en aquest cas seria ½ de 2/3) amb l’exparella (i més en casos de custodia compartida) per a fer front directament a les despeses que comparteixen dels fills en comú. D’alguna manera els fills de l’exparella us estan donant el dret a poder sol•licitar la desgravació i la condició de nombrosa, però com ja he dit… és una opció totalment voluntària.

   Respon
 6. bones.
  estic divorciada amb 2 fills i compartida.ara tindre un a,n la meva parella xo no estem empadronats tots alla mateix.
  puc sol.licitar familia numbrosa?

  Respon
  • Hola Mercè,
   Una persona amb tres fills a càrrec o que pugui demostrar dependència econòmica per part de tres fills, pot sol•licitar el títol de família nombrosa tot i que estiguin empadronats en una altra casa.
   En el teu cas tens custòdia compartida dels fills grans (no passa res que estiguin empadronats amb la teva ex parella) i entenc que el teu nou fill estarà amb tu.
   Només tindries problemes si la teva ex parella pogués accedir també a la condició de nombrosa per tenir altres fills.
   Una salutació

   Respon
 7. Hola bon dia,

  Us agrairia si em podem resoldre una consulta, si us plau.

  Fa uns dos anys que visc amb parella jo tinc una filla de 15 anys i la meva parella dos fills un de vuit i l’altre de 10 anys. Vaig demanar per tramitar el títol de família nombrosa i se’m va comentar que si no teníem fills en comú, havíem de demostrar que estem com a “parella de fet” que si no recordo malament està considerada parella de fet un mínim de tres anys de convivència junts, o bé estar casats.

  Ara bé, la progenitora dels nens, o sigui la mare dels fills de la meva parella, ens ha comunicat que vol demanar el títol, ella està amb una situació igual a la nostra amb la seva parella amb la diferència que porten menys d’un any convivint junts.
  És possible tramitar aquesta titulació? La podem tramitar totes dues famílies?
  Moltes gràcies anticipades.

  Respon
  • Bon dia Carla
   Tot i que dos unitats familiars amb fills en comú puguin sol•licitar el títol de FN, només el podrà obtenir una de les dos ja que cap persona pot estar duplicat en cap títol. En el cas que comentes ho podrà sol•licitar una de les famílies amb el permís del pare/mare amb fills comuns.
   Des de la Generalitat, en cas de que dues unitats familiars puguin demanar el títol amb fills en comú dona la possibilitat de tornar-se el títol cada dos anys. (això faria que els fills en comú sempre estarien el títol i els altres germans només un cop cada dos anys). En cas de no acord entre les famílies es dona prioritat al pare/mare que tingui els fills empadronats a casa seva.
   Una salutació!

   Respon
 8. Bon dia,

  Voldria fer una consulta. Tin adjudicat el títol de família nombrosa amb el meu exmarit, tenim 2 fills i es va adjudicar perque ell té una discapacitat del 65%.
  Jo ara seré mare del meu tercer fill amb la meva actual parella. Puc sol.licitar la baixa de actual títol amb el meu exmarit i activar el nou títol de familia nombrosa amb la meva parella quan neixi el meu tercer fill? En aquest cas, si jo tinc 3 fills ho puc demanar?
  Moltes gràcies

  Respon
  • Bon dia Yesika
   El vostre cas és una mica més complicat ja que per començar quan uns pares es separen ho ha de notificar a la Generalitat per si implica alguna variació al títol de FN.
   En el vostre cas qui genera accés al títol és la teva ex parella per la seva discapacitat. Fins que no neixi el teu 3er fill tu no pots ser FN però la teva ex parella si.
   Un cop tinguis el teu tercer fill tots dos podríeu accedir al títol però com per llei cap persona pot estar en dos títols a la vegada només ho podreu sol·licitar un dels dos ja que els fills comuns o els declares tu o ell.
   La Generalitat dona la opció que en casos com aquest les famílies es tornin el títol cada dos anys (sempre que els fills comuns depenguin econòmicament de tots dos)
   Una salutació

   Respon
 9. Hola,
  Voldria saber si cal estar casat o algun tipus de paper per demanar el carnet de família nombrosa en el cas de famílies reconstituides.
  Gràcies

  Respon
 10. Molt bon dia FANOC,

  Situació: estic casada, el meu marit té dos fills amb dones diferents, i jo un fruit d’un anterior matrimoni. Tots menors. Només està empadronat amb nosaltres el meu; els seus, a casa de les respectives mares. La custòdia dels nens és compartida en un cas, i en l’altre el meu marit passa pensió d’aliments; el meu rep del seu pare pensió d’aliments.

  Bé, volem demanar el títol de FN, però ens preguntem a nom de qui ho hem de fer, del meu marit o meu? Quins criteris hauríem de tenir presents per prendre la decisió, si és que ho podem demanar tant l’un com l’altre? Moltes gràcies!

  Respon
  • Bon dia Anna
   En primer lloc cal saber si qualsevol de les vostres ex parelles pot sol·licitar també el títol de FM. En cas contrari no ho ha problema en poder-ho sol·licitar ja que en el cas de la teva parella actual, tot i no conviure amb els seus fills o té custòdia compartida o passa una pensió (és a dir, els nens depenen d’ell econòmicament).
   Finalment si amb la teva parella actual estàs casada (pel que entenc llegir) o poguéssiu demostrar 2 anys de convivència mínima (amb el certificat de convivència que facilita l’ajuntament) podríeu demanar tots dos junts el títol.
   Per a més informació: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Titol-de-familia-nombrosa?evolutiuTramit=1
   Una salutació

   Respon
 11. Bones!

  Qué passa quan en un divorci de mutu acord no es va regular el carnet de familia nombrosa i ara el progenitor que el té en la seva possessió no el vol entregar a l’altre?

  Respon
  • Hola mónica
   Segons la Llei, en cas de no acord, es dona preferència al pare o mare que té els fills empadronats a casa seva.
   La Generalitat ofereix la possibilitat de que les famílies separades es tornin el títol cada dos anys cosa que permet que els fills sempre estiguin coberts i els pares puguin gaudir dels avantatges cada dos anys alterns.
   Si tot i això no s’arriba a un acord, potser només quedarà la via judicial per arribar a un acord.
   Una salutació

   Respon
 12. Hola, tenim el títol de família nombrosa per tenir 2 fills, un dels quals tenia discapacitat del 33%. Ara li han baixat el grau al 10%. El títol caduca al 2031 que és quan el fill gran farà 21 anys. He parlat amb serveis socials i m’han dit que això és correcte segons la llei 26/2015 del 28/08/2015 i que ens podem continuar beneficiant del títol. La meva pregunta és si la deducció de 1.200€ per família nombrosa la podem continuar aplicant encara que el grau de discapacitat sigui inferior al 33%.

  Respon
  • Hola Anna
   Pel que fa a la deducció de 1200€ per família nombrosa … si que podreu seguir accedint doncs seguiu amb el títol de família nombrosa, però els 1200€ en concepte de discapacitat, ja no doncs ha de superar el 33% per a poder considerar-se.

   Una salutació!!

   Respon
 13. Bona nit,
  Tinc dos fills amb la meva actual dona i una nena d’una parella anterior. El 2013 se’ns va donar el títol de FM. La meva ex parella també tenia el títol ja que estava casada amb un home que tenia dos fills. Va arribar un moment que se’ns va revocar el títol a nosaltres perquè és va dir que una persona no podia formar part de dues FN i com que la nena estava empadronada amb la mare va prevaldre el seu títol. Darrerament aquesta família que ostentava el títol s’ha dissolt, amb sentència de divorci. Nosaltres hem demanat el títol de nou però ens diuen que l altra família encara el té. Que hem de fer per poder tenir el títol? Caldria que l’altra família el doni de baixa de forma expressa? Com?
  Moltes gràcies per endavant.

  Respon
  • Hola Oriol,

   Per llei, si hi ha un canvi al títol ha de ser notificat (en aquest cas la separació de la teva ex parella) i així es firma a la declaració responsable de la sol.licitud del títol.

   Si no ho fa…és delicte.

   Un cop ho informin… tu podràs sol.licitar el títol sense cap problema.

   Una salutació

   Respon
 14. Bones,
  La meva pregunta és:
  Estic divorciada amb custòdia compartida.
  Jo tinc tres fills biològics (2 del primer matrimoni i 1 amb el meu actual marit). El meu ex marit ha refet la seva vida amb una dona que té un fill d’una altra relació, per tant té els 2 fills (compartits amb mi) i se suma el fill de la seva actual parella.
  En aquest cas, qui pot demanar el títol de FN?

  Gràcies per la vostra atenció.

  Respon
  • Hola Sara,
   Pel que comentes tots dos podeu optar al títol de FN, però únicament ho pot fer un dos dos.
   La Generalitat dona l’opció de que les famílies comparteixin el títol cada 2 anys (els fills comuns sempre estaran cobertes i la resta de germans o germanastres ho estaran cada 2 anys)
   Heu de buscar un acord. Si no hi ha acord la Generalitat donarà prioritat al pare/mare que tingui els fills empadronats a casa seva
   Una salutació

   Respon
 15. Bon dia,
  He tingut un tercer fill amb la meva parella actual i volem tramitar el títol.
  Meu exmarit voldria saber si en aquest cas ell també pot desgravar els 2 nens que tenim en comú a la declaració de la renda.

  Moltes gràcies

  Gemma

  Respon
  • Bon dia Gemma
   Adjunto un text legal que explica molt be com fer-ho:

   ¿Quien incluye a los hijos?
   Esta es una de las dudas más frecuentes en el caso de matrimonios separados con hijos y a priori la respuesta es clara: la opción de tributación conjunta corresponderá al padre o la madre que tenga la guardia y custodia de los hijos a 31 de diciembre por ser quien convive con ellos, independientemente del régimen de visitas que se haya pactado.

   ¿Y si la custodia es compartida? En ese caso cualquiera de los dos podrá incluir a los niños en la declaración de IRPF y serán ellos quienes tendrán que ponerse de acuerdo sobre quien ejerce este derecho, pero es importante recalcar que una misma persona sólo puede formar parte de una unidad familiar.

   No ocurre lo mismo con la aplicación del máximo y mínimo por descendiente. En este caso, si existe custodia compartida, el mínimo por descendientes se prorrateará a partes iguales entre los dos progenitores. En otras palabras, tras el divorcio, ambos incluirán a los hijos al 50%, igual que lo harían si optasen por realizar la declaración individual antes de la separación.

   Una salutació!!

   Respon
 16. Bona tarda, jo em vaig divorciar el 2019, i he estat cobrant el 50% de la deducció per families nombroses tot el 2019 i 2020.
  Tot i el divorci, sembla que el títol segueix vigent, i a l’AEAT m’han dit que per ells és correcte, fins que la generalitat l’invalidi. S’ha de comunicar? Ho fan automaticament?
  No vull trobar-me d’aqui 4 anys que em reclamin el que he cobrat de la deducció.
  A priori el títol se’l “quedava” la meva ex, però no ha fet cap tràmit.
  Quins son els passos que cal fer en aquests casos?
  Moltes gracies!

  Respon
  • Hola Marc,
   Quan la família sol·licita el títol de família nombrosa, al final sempre es signa una declaració responsable en la que la família es compromet a informar a la Generalitat de qualsevol canvi que pateixi la família, com l’arribada d’un nou fill o una separació.
   Cal sol·licitar la renovació del títol quan abans a https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Titol-de-familia-nombrosa?evolutiuTramit=1 i presentar la sentència de separació. En un principi, el títol tindrà validesa a partir del dia de la renovació. Però ÉS IMPORTANT que ho renoveu ja, doncs actualment esteu en una situació irregular.
   Una salutació

   Respon
 17. Bon dia,

  ja fa anys que som família nombrosa: el meu home té dos fills grans de 17 i 19 anys (el més gran estudia ja a la universitat i viu fora de casa), estan a punt de fer anys i d’anar els dos ja a la universitat.

  Tenim dos fills petits en comú (d’11 i 8 anys), som parella de fet davant notari des del 2008. Tot reglat. Des del 2005 i fins l’any passat el meu home tenia la custodia al 50% dels seus dos fills grans (excepte quan el gran fa fer els 18 anys on desapareix automàticament la custodia, ningú en té ja la custodia, simplement el fill gran viu fora però consta encara empadronat al pis on va néixer (a casa la mare).

  Des de fa uns mesos el meu home ja no té la custodia de la de 17 anys, perquè hem anat a viure en una altra localitat (abans vivíem tots al mateix carrer), ara ella viu a casa la mare i ve els caps de setmana. Ell passa una pensió per aliments pels dos fills.

  Quin canvis ens pot suposar tot plegat, la actual situació i la que vindrà en breu, respecte la situació de família nombrosa? La filla de 17 anys en farà en breu 18 i també marxa a estudiar i viure fora de casa la mare)?

  Ens interessa poder mantenir el màxim de temps el carnet sobretot pels estudis universitaris dels grans.

  Respon
  • Hola Maria

   Si actualment teniu el títol de família en vigor, no el perdreu fins que el fill més petit faci 21 anys o 25, en cas d’estar estudiant.
   El que passarà és que a mida que els fills deixin d’estudiar o arribin als 25 anys, aquets aniran sortint del títol.
   Segurament el vostre carnet ja us va caducar quan el fill gran va fer 18 anys i vàreu tenir que presentar la matrícula universitària. Ara ho haureu de fer amb el segon fill també.

   Podeu veure la normativa aquí https://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/families/families_nombroses/

   Una salutació

   Respon
 18. Bon dia, la meva parella té tres fills menors d’edat amb la seva ex i ara té un altre amb mi. La meva pregunta és si el meu fill pot tenir el carnet de família nombrosa. La custòdia dels nens la té la mare però la meva parella respon econòmicament pels seus fills per lo que entenc hi ha dependència econòmica. No demanem els carnets dels altres, només el del fill que tenim en comú. Agraeixo resposta. Salutacions

  Respon
  • Bon dia Judit
   Legalment tant la teva parella com la mare dels seus fills poden optar al títol però per llei només ho pot demanar un dels 2 ja que cap nen pot estar a dos títols a la vegada. En cas que entre ells no acordin qui se´l queda la Generalitat dona preferència a qui té els fills empadronats a casa (entenc que és la mare).
   Només en el cas que la teva parella tingués el títol de FN podríeu incloure el vostre fill
   Una salutació!!

   Respon
 19. Hola!!!!
  El meu ex marit i jo ens alternem el títol de família nombrosa cada dos anys, però tinc un dubte: els dos anys que té ell el títol jo em puc desgravar els dos fills comuns a la meva declaració de la renda si jo demano un duplicat del títol d’aquests dos fills? O només puc posar família nombrosa a la renda quan estigui dins dels dos anys que em toca a mi el títol?
  Gràcies

  Respon
  • Hola Nuria
   Actualment, el títol de família nombrosa únicament el pots desgravar quan facis la declaració de la renta dels anys en que tu has estat la titular.
   Els anys en els que el titular és la teva ex parella no ho pots justificar.
   Una salutació

   Respon
 20. Bones! He rebut una carta certificada en la qual se’m comunica que he de presentar un document on acrediti l’acord entre progenitors per la titularitat del carnet de família nombrosa, ja que la meva exdona ha presentat la sol·licitud per fer aquest canvi de titularitat sense el meu consentiment firmat. He demanat cita a l’oficina de Sant Feliu i em donen data pel 15 de juliol però a la carta em diu que tinc 10 dies per presentar la documentació si no: “Si no s’acredita aquest acord entre els progenitors, prevaldrà el títol de la persona
  progenitora que tingui atribuïda la guarda i custòdia dels fills i, en cas de custòdia
  compartida, prevaldrà el títol de la persona que hagi acreditat la relació efectiva de
  convivència, mitjançant el certificat del padró municipal que consti en el nostre
  expedient.” Com ho he de fer? No vull pas que això se’m passi, ja que vull deixar clar que li cedeixo la titularitat per dos anys (FINS A LA PROPERA RENOVACIÓ) on llavors la titularitat serà meva. Ja que tenim la custòdia compartida. Com ho justifico? Hi han models de justificació que pugui firmar i presnetar? He de firmarho jo sol o tots dos?

  Respon
 21. Hola, estic divorciat i tinc reconeguda una discapacitat del 45%.
  Tinc un fill de 22 anys que viu amb la seva mare, primera ex dona meva.
  Tinc dos més (10 i 13 anys) de la meva segona ex dona.
  El gran estudia un grau d’hostaleria i està empadronat amb la seva mare, tot i que les despeses d’estudis, carnet de conduir, etc. les compartim.
  Els dos menors estan empadronats amb mi, i els tinc en règim de custòdia compartida.
  M’ha vençut el títol que tenia fins ara i l’ajuda dels 1200 €.
  Tinc dret a demanar de nou el títol de manera individual?
  Gràcies.

  Respon
 22. Bon dia,

  la meva ex-parella i jo tenim dos fills en comú (custodia compartida) de 13 i 10 anys, que estan empadronats a casa meva. Actualment, el meu ex-marit té una altra filla amb la seva nova parella i jo estic a punt de tenir també un altre fill amb la meva parella actual. La meva parella actual ja té el títol de família nombrosa perquè té 3 fills amb la seva anterior parella.
  La meva ex-parella va sol.licitar el títol de familia nombrosa per a ell sense consultar-me res, entenc que no podem tenir dos títols però sí que podríem arribar a un acord per alternar-nos-el cada 2 anys, és correcte? L’altra opció és incloure el meu nou fill al títol de família nombrosa del seu pare (la meva actual parella), però en aquest cas, els beneficis fiscals i econòmics (IBI, llum, gas, aigua) només serien per a la meva parella, no per a mí, no? El cas és que la casa on vivim està només al meu nom i soc jo la titular de totes les despeses, per la qual m’interessa que el títol de família nombrosa estigui al meu nom, ni que sigui cada dos anys.

  Merci i una salutació!

  Respon
  • Hola Anniken
   En el cas que comentes és veritat que la generalitat dona la possibilitat de que, en cas de separació, els pares es puguin tornar el títol de FN cada dos anys. Si no hi ha acord per a fer-ho la Generalitat actualment dona prioritat al pare o mare que té els fills empadronats a casa seva.
   Si tu ara tens una nova parella i esteu esperant un fill en comú, un cop neixi aquest fill, si esteu convivint podreu renovar el títol tots junts (la teva parella actual, els seus fills, el nadó i tu). Això implicaria que ja podries optar als beneficis de família nombrosa .
   Espero que la informació t’hagi ajudat
   Una salutació

   Respon
 23. Bon dia. Estic divorciat i tinc dos fills (menors) en situació de custòdia compartida amb la seva mare. Jo m’he tornat a casar i he tingut un altre nen. He demanat el títol de família nombrosa. Ara la meva exparella es vol casar, i amb l’home amb el que es casarà té dos nens menors d’edat. Ara em diu que té dret a demanar el títol de FN també.

  Els nostres dos nens en comú estan empadronats de sempre amb mi.

  La pregunta és, ella té més dret a demanar el títol de FN amb dos fills seus + dos de la seva nova parella que jo amb 3 fills biològics? O tenim el mateix dret per igual?

  Respon
 24. Bon dia.

  Estic divorciada i tinc dos fills a meu carrec.
  El meu ex em passa la pensió corresponent cada mes.
  Tinc dret al títol monoparental i/o FN?

  Gràcies

  Respon
  • Hola Cris,

   Em sap greu cominicar-te que en el vostres cas no podeu accedir a cap dels dos títols
   El de Família nombrosa no hi ha accès per tenir 2 fills (i entenc que no hi ha cap discapacitat a la família)
   El de Família monoparental no hi ha accès si cobres una pensió superior al 50% del IRSC per fill

   Una salutació

   Respon
 25. Bon dia,

  Estic divorciada amb custòdia compartida de dos fills menors, la meva parella actual també divorciada té dos fills però la custòdia dels nens la té la seva ex parella i passa la pensió d’aliments.
  Si ens casem tenim drets a títol de família númerosa?

  Salut,

  Respon
  • Hola Joana
   En el cas que comentes tot i que la teva parella no tingui la custòdia, com passa una pensió implica que els nens depenen econòmicament d’ell.
   Per a Ser família nombrosa no és necessari casar-se. Però si esdevenir-se parella de fet o demostrar amb el padró 2 anys de convivència. Si us caseu, no caldrà presentar el certificat de convivència.
   Heu de tenir en compte que els fills de la teva parella no poden estar en un altré títol de família nombrosa
   Podreu iniciar els tràmits a : https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Titol-de-familia-nombrosa?moda=1
   Una salutació

   Respon

Feu un comentari