Què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci?

Des de fa un temps una de les consultes que més ens arriben a FANOC és què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci.

En cas de separació, deixant de costat casos extrems, els pares es separen únicament de les seves parelles i actualment, cada vegada més en cas de separació els jutges tendeixen a dictar sentències de custòdia compartida, és a dir, que els fills passen el mateix temps amb cada un dels seus pares.

Fins fa un parell d’anys, almenys a Catalunya, en cas de separació es confeccionava un títol de FN per a cada un dels progenitors sempre i quan poguessin demostrar que els fills, tot i no viure junts, depenien econòmicament d’ells.

Tot i que la llei ho deixa clar a l’article 3.3*: Nadie podrá ser computado, a los efectos de esta Ley, en dos unidades familiares al mismo tiempo.  Durant uns anys es va seguir mantenint els dos títols per tal d’ajudar a ambdós progenitors.

Coincidint amb la posada en marxa de l’últim benefici fiscal per al col·lectiu, és a dir, la desgravació de 1.200€ o 2.400€ segons categoria, per a família nombrosa, s’han detectat aquestes duplicitats i s’ha tingut que començar a rectificar els títols de família nombrosa per tal que compleixin el que dicta la llei. Això ha implicat que des de fa aproximadament un parell d’anys un dels dos progenitors i en molts casos germans i germanes biològics per part de pare o mare es quedin fora de l’empar de la Llei de suport a les famílies nombroses.

Tenim clar que cal buscar una solució a aquesta situació, que la llei ha quedat obsoleta i que ha de començar a evolucionar tal i com ho ha fet la societat per tal de no deixar a cap membre de la família nombrosa fora dels límits de la llei. També tenim clar que trobar una solució serà veritablement complex.

Per ara la realitat es que s’ha de complir la Llei actual i això implica no poder fer duplicitats.

Des de la Generalitat, es dona la oportunitat de què els progenitors es puguin alternar la titularitat del carnet de família nombrosa cada dos anys, cosa que implicaria que els fills comuns sempre estarien coberts per la llei i que els pares es podrien alternar tots aquells beneficis més genèrics (IBI, llum, aigua, energia tèrmica, desgravació fiscal, ….) Per acollir-se a aquesta modalitat és indispensable que hi hagi acord. En cas que els pares no es posin d’acord la Generalitat donarà el títol al progenitor que comparteixi el padró amb els fills.

Des de FANOC i la Federació Espanyola de Famílies Nombroses ja s’està treballant en aquesta problemàtica però la recent dissolució de les Corts amb motiu de les eleccions ha paralitzat tota la feina i potser s’haurà de començar de nou passats els comissis. De totes formes, seguirem treballant per a trobar una solució el més aviat possible.

*Ley 40/2003, de 18 de noviembre. FAMILIA NUMEROSA. Protección a las Familias Numerosas

 

11 comentaris a “Què passa amb el títol de família nombrosa en cas de separació o divorci?

 1. Hola
  En el cas de custodia compartida estaría genial que la Generalitat obligués a compartir el títol cada dos anys (en cas que no hi hagi acord). Així els dos pares estarien en igualtat de condicions, no?

 2. Hola,
  Volia fer una consulta. Tenia carnet de familia numerosa especial . En ell constavem:
  – el fill major del meu home, ara te 22 anys
  – 3 fills que tenim en comu, de 7, 5 i 1 any i mig
  – i nosaltres dos com a pares.
  Quan el fill major va comença a treballar ens van baixar la categoria a general. Nomes volia saber si es correcte o ens havien de mantenir la categoria. Gracies.

 3. Hola, quan dieu que s’han emès duplicats els últims anys del títol de família nombrosa a pares i Mares separats amb custòdia compartida, us referiu a un duplicat amb el mateix número de títol? O amb un número diferent?

  Moltes gràcies!!

 4. Hola.
  Volia saber si hi ha algun canvi en l tema d les families nombroses on ls pares shan divorciat.
  Puc posar ls nens a la meva declaracio d la renta ?Tinc dret a cobrar l ajut d 1200€? I IBI, tbe tinc dret a la rebaixa?
  Gracies

  • Hola Gemma
   En quan a desgravar-te els fills:
   El artículo 60 de la LIRPF .establece que cuando dos o más contribuyentes tengan derecho a la aplicación del mínimo por descendientes, ascendientes o discapacidad, respecto de los mismos ascendientes o descendientes, su importe se prorrateará entre ellos por partes iguales, lo que supone que en los casos de guarda compartida, el mínimo familiar por descendientes se prorrateará entre ambos padres, independientemente de aquél con el que estén viviendo a 31 de diciembre
   Pel que fa a la desgravació fiscal per a famílies nombroses de 1200€ únicament la pot demanar el pare/mare que ostenti el títol de família nombrosa. Una altra cosa és que aquest pare/o mare decideixi invertir aquets diners en les despeses conjuntes dels fills en comú (però això és totalment voluntari). El mateix passa amb l’ibi, bono social de la llum, … només ho pot sol•licitar el pare/mare que ostenti el títol de família nombrosa.
   Una salutació!!

 5. En el nostre cas, el meu marit té 2 fills i en comú en tenim 1, tenim el títol de família nombrosa, però la seva ex ens reclama les bonificacions pq ella també es pugui beneficiar. Això és correcte? Nosaltres creiem que només hem de ser beneficiaris nosaltres, pq som els que tenim més despeses.
  Estan separats en règim de custòdia compartida i els nens estàn empadronats a casa nostra.
  Gràcies

  • Hola Carol
   En un principi la desgravació fiscal o ajudes per a FN, únicament són per a les famílies que tenen el títol de família nombrosa. Tot i això molts pares/mares separats comparteixen la part proporcional dels fills en comú (en aquest cas seria ½ de 2/3) amb l’exparella (i més en casos de custodia compartida) per a fer front directament a les despeses que comparteixen dels fills en comú. D’alguna manera els fills de l’exparella us estan donant el dret a poder sol•licitar la desgravació i la condició de nombrosa, però com ja he dit… és una opció totalment voluntària.

 6. bones.
  estic divorciada amb 2 fills i compartida.ara tindre un a,n la meva parella xo no estem empadronats tots alla mateix.
  puc sol.licitar familia numbrosa?

  • Hola Mercè,
   Una persona amb tres fills a càrrec o que pugui demostrar dependència econòmica per part de tres fills, pot sol•licitar el títol de família nombrosa tot i que estiguin empadronats en una altra casa.
   En el teu cas tens custòdia compartida dels fills grans (no passa res que estiguin empadronats amb la teva ex parella) i entenc que el teu nou fill estarà amb tu.
   Només tindries problemes si la teva ex parella pogués accedir també a la condició de nombrosa per tenir altres fills.
   Una salutació

Deixa un comentari

X