Tot el que hauries de saber sobre les dents dels teus fills i filles

  1. Quan comencen a sortir les dents? I a caure?

Les dents superiors dels més petits comencen a sortir entre els 8 i 12 mesos. I les inferiors entre els primers 6 i 10 mesos.  A l’hora de caure, ho faran entre els 6 i 7 anys fins als 12.

  1. Què es pot fer per alleujar les molèsties durant la sortida de les primeres dents?

Quan els nadons comencen a viure el moment d’erupció de les seves primeres dents els hi pot arribar a produir molèsties o incomoditat. Per poder alleujar la inflamació o fer massatges a les genives, es pot utilitzar un mossegador rígid ple d’aigua fresca.

  1. Quan han de començar a rentar-se les dents?

Des del moment en el que surt la primera dent. En aquell moment ja poden rentar-se les dents dos cops al dia. Haurem de tenir en compte que són petits i els haurem d’ajudar perquè així poc a poc ells mateixos vagin aprenent a fer-ho.

  1. Amb quina freqüència i durant quant de temps els nens i nenes han de rentar-se les dents al dia?

Quan l’infant ja és capaç de rentar-se sol les dents, pot seguir fent-ho dos cops al dia. En aquest cas la pasta contindrà menys fluor que la d’un adult (<1000 ppm).

  1. Quin tipus de raspall recomanes pels més petits? I pasta de dents?

Per evitar fer malbé les genives i no provocar recessions en els nens i nenes, recomanem un raspall tou, de la seva mida i amb una pasta de dents que contingui una baixa concentració de fluor. A més, la quantitat de pasta que es posarà al raspall serà poca.

  1. A partir de quina edat recomanaries als pares portar als seus fills i filles al dentista?

Entre els 2 i 3 anys d’edat, un cop totes les dents temporals han erupcionat sobretot pel control de possibles càries. El millor seria planificar una visita familiar de control i portar al nadó.

  1. Quina és la importància de l’ortodòncia infantil?

El més important de l’ortodòncia infantil és detectar de manera prematura qualsevol transtorn esqueletal o dental i actuar durant els períodes de creixement per poder solucionar-ho el més aviat possible. Ja que un cop adult i amb el desenvolupament esquelètic complet, serà molt més complicat de resoldre.

  1. A partir de quina edat es sol recomanar un tractament d’ortodòncia?

Depenent de les necessitats. La norma general està entre els 10 i 12 anys, però en el cas de ser complex es pot plantejar començar a tractar abans amb aparells externs o removibles que no es puguin empassar.

  1. Quin tipus d’ortodòncia recomanes per a un nen o una nena? Invisible o convencional?

Avui en dia la tecnologia digital ens permet solucionar la majoria de casos de brackets amb tècniques invisibles. Els invisibles són més còmodes i més estètics però plantegen un petit problema, la necessitat que el nen o la nena compleixi amb els horaris i que els porti les suficients hores durant el dia.

  1. Com actues davant d’una criatura amb por al dentista?

A IO comptem amb experts en Odontopediatria que estudien el comportament dels nens i nenes. El més important és guanyar-se la confiança del nen o nena a través de jocs i distraccions perquè es senti més còmode i segur.

En casos molt complexes es pot plantejar una sedació per poder realitzar tots els tractaments alhora i així no crear experiències no massa agradables de manera repetida.

Baptiste Chailan

Director Mèdic d’IO

 

Mira aquí la oferta per a les famílies nombroses de FANOC

X