El títol de família nombrosa és el document oficial que acredita legalment que una família compleix els requisits per considerar-se nombrosa i, per tant, li permet accedir a una sèrie de beneficis públics.
Aquests beneficis contemplen diferents descomptes o bonificacions des de subministraments, taxes municipals, activitats culturals, educació i fins i tot transport públic per exemple en què per ser família nombrosa pots gaudir d’un 20% o 50% de descompte segons categoria.
Hi ha dos tipus de categoria de família nombrosa: general (tres o quatre fills) i especial (5 fills o més). Aquesta última implica poder accedir a més beneficis
Hi ha casos en què les famílies nombroses amb 4 fills poden passar de ser famílies nombroses de categoria general a ser famílies nombroses de categoria especial i és quan els ingressos anuals del qual, dividits pel nombre de membres de la unitat familiar, no superen en còmput anual el 75% de l’IPREM (Indicador Públic d’Efectes Múltiples), incloses les pagues extraordinàries.
En quins casos una discapacitat permet obtenir el títol de família nombrosa?
Una discapacitat reconeguda també pot implicar que una família arribi a aconseguir el títol de família nombrosa o fins i tot pugui arribar a considerar-se de categoria especial
Cada fill o filla amb un grau de discapacitat d’almenys un 33%, o amb incapacitat per treballar, a efectes de família nombrosa computa com a dos a la unitat familiar. En el cas de discapacitat en els pares computarà doble quan un tingui reconeguda una discapacitat d’almenys un 65% o ambdós pares tingui reconeguda una discapacitat d’almenys un 33%.
A continuació, enumerarem tots els casos en què es pot obtenir el títol de família nombrosa de categoria general en cas de discapacitat:
- Un o dos ascendents amb dos fills quan almenys un dels fills tingui una discapacitat mínima d’un 33%.
- Dos germans grans en situació d’orfandat, quan un tingui una discapacitat d’almenys un 33%, i tinguin dependència econòmica entre si
- Dos ascendents amb dos fills, quan tots dos ascendents tinguin una discapacitat d’almenys un 33%.
- Un o dos ascendents amb dos fills quan almenys un dels ascendents tingui una discapacitat mínima d’un 65%.
Per obtenir el títol de família nombrosa de categoria especial, únicament es tindrà en compte la possible discapacitat dels fills. Vegem-ne els casos:
- Un o dos ascendents amb quatre fills quan almenys un dels fills tingui una discapacitat mínima d’un 33%.
- Un o dos ascendents amb tres fills quan almenys dos dels fills tinguin una discapacitat mínima d’un 33%.
- Un o dos ascendents amb dos fills, tots dos amb discapacitat mínima del 33%. i els ingressos anuals dels quals dividits pel nombre de persones que componen la unitat familiar no superin el 75% de l’IPREM.
- Un o dos ascendents amb tres fills, quan almenys un dels fills tingui una discapacitat mínima d’un 33% i els ingressos anuals del qual dividits pel nombre de persones que componen la unitat familiar no superin el 75% de l’IPREM.
- Recordem que els fills sempre podran mantenir-se al títol fins als 21 anys o 25 si estan estudiant, excepte els casos de fills/es amb discapacitat que no disposen de límit d’edat sempre que convisquin amb la família.
Com sol·licitar el títol de família nombrosa per discapacitat?
El títol de família nombrosa ho expedeix cada comunitat autònoma i pot ser sol·licitat en qualsevol moment, sempre que es compleixin els requisits esmentats amb anterioritat.
Per accedir a aquest títol oficial, es pot sol·licitar de les maneres següents:
- Via telemàtica: (és necessari disposar de certificat digital) A través de la web de trámites de la Generalitat de Catalunya
- Forma presencial: Cal solicitar cita previa i presentar la solicitud juntament amb la documentació específica en cada cas
Beneficis
Com bé tractem línies a dalt, les famílies nombroses gaudeixen de certs beneficis i ajudes, entre les quals destaquem les següents:
- Beneficis relatius a l’educació: Deducció en matrícules universitàries o de formació professional, beques menjador i preferència a lhora de triar centres educatius, entre altres ajudes.
- Beneficis fiscals: Les famílies nombroses poden accedir a diverses deduccions fiscals, com ara de 1.200 euros per a famílies amb tres fills, 1.800 per a aquelles que tinguin quatre fills, 2.400 per a les de cinc i 600 euros anuals més per cada fill a partir del cinquè.
- Beneficis al transport: Les famílies nombroses tenen descomptes en determinats bitllets de tren, avió, metro i autobús.
- Beneficis en tema d’habitatges: Tenen prioritat en la concessió d’ajudes, accés al bo social contra la pobresa energètica i bonificació del 45% en les quotes a la Seguretat Social en contractar una persona per tenir cura dels hi de la llar.
- Beneficis en taxes i impostos: Les famílies nombroses també poden accedir a descomptes en certes taxes, com a l’expedició del DNI o passaport, a més de reducció de taxes públiques per a exàmens oficials, llicències i titulacions. En aquest sentit, també té una reducció de l’impost de matriculació del 50% sobre la base imposable de la taxa, encara que el vehicle ha de complir determinats requisits. Finalment, poden accedir a un 4% de reducció a l’impost de transmissions patrimonials (ITP) i també veuen reduït l’impost de béns immobles a determinats ajuntaments (IBI).
A FANOC som aquí per ajudar les famílies nombroses i és que, som una entitat sense ànim de lucre, apolítica i aconfessional, que té com a objectiu principal defensar, protegir i promocionar els drets i interessos de totes les famílies nombroses.
14 comentaris a “Quan es pot obtenir el títol de família nombrosa especial amb discapacitat?”
Hola, soc soci de Fanoc, em dic Manel Fuentes i tinc una consulta. Tinc tres fills i un d’ells te una minusválida reconeguda. Puc passar a familia nombrosa especial? A casa els ingressos superen IPREM. Moltes gràcies.
Hola Manel
La discapacitat d’un fill computa com un fill més, és a dir, 3 fills (un amb discapacitat reconeguda) equival a 4 fills.
Les famílies de 3 i 4 fills són de categoria general.
Si no superéssiu l’iprem si que podríeu accedir a la categoria especial.
Una salutació
Moltes gràcies per totes les accions que porteu a terme i per mantenir a les families informades. Una gran feina!
Gràcies a les famílies que any rere anys ens donen també el seu suport per tal de seguir reivindicant un mon més just per a totes les famílies nombroses .
El vostre suport ens anima a seguir lluitant.
Moltes gràcies
Bon dia. Som familía nombrosa per discapacitat del meu fill gran. Em van denegar la beca del menjador a l’escola, aduïint que, encara que som família nombrosa, els ingressos es tenen en compte tant si hi ha situacions com la nostra com si no. És correcte? Gràcies.
Bon dia Vanesa,
Em sap greu però efectivament les beques van en funció de la renda familiar. És possible que el fet de ser FN augmentí el topall per accedir a la beca però si, de totes formes, se supera no es pot accedir.
Una salutació
Hola, quan dieu que un fill amb discapacitat compta com un més, s’aplica a tot? Tinc una filla amb un 45%, per tant la unitat familiar sería de 4? (2 adults+1+1). En el cas del transport, la tmb calcula dividint la renda entre els membres de la unitat familiar. Gràcies
Hola Rosa,
Aquest càlcul doble és únicament per a poder accedir al títol de FN. Per això una família amb 2 fills (1 dels quals amb una discapacitat reconeguda)… computen com a 3 fills i per això poden accedir al Títol de FN.
Una salutació
Hola tinc tres fills i un d’ells amb discapacitat.
Tant el meu marit com jo tenim una discapacitat.
Podríem accedir al títol de família nombrosa de categoria especial. Gràcies.
Hola Silvia
Per llei, per accedir a la condició de FN es té en compte la discapacitat tant dels pares com dels fills, peròper accedir a la condició de FN Especialúnicament es té en compte la discapacitats dels fills.
En el vostre cas (3 fills on un té una discapacitat) contaria com a 4 fills. Les famílies de 3 i 4 fills són de categoria general.
Una salutació
FAMÍLIA AMB 3 FILLS, UN AMB DISCAPACITAT AMB EL TÍTOL A PUNT DE CADUCAR
Hola, a casa som 2 progenitors i 3 fills, el més gran dels quals amb una discapacitat reconeguda major del 33 per cent. Tenim el títol abans de que al major li diagnostiquéssin la malaltia per la qual té la discapacitat. El títol ens caduca el dia que ell compleix 21 anys. No crec que poguem accedir a la categoria especial, així que d’aquí prop d’un any ens caducarà la tarjeta.
Però llegeixo a la vostra pàgina: “Recordem que els fills sempre podran mantenir-se al títol fins als 21 anys o 25 si estan estudiant, excepte els casos de fills/es amb discapacitat que no disposen de límit d’edat sempre que convisquin amb la família” per la qual cosa entenc que el nostre títol no caduca.
El meu dubte és: com es pot acreditar si a la tarja taronja surt la data de caducitat? N’hem de demanar una altra? cal modificar les nostres dades?
Moltes gràcies per la vostra informació.
Hola Elisabet
És cert que un fill amb discapacitat no té edat màxima per a maner-se al títol de FN, però sempre que tingui la condició de discapacitat en vigor. Si la targeta taronja la teniu caducada, haureu de demanar una revisió del grau. Aquest tràmit pot trigar gairebé un any. https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Reconeixement-o-revisio-del-grau-de-la-discapacitat
Com a Família de 3 fills (si contem la discapacitat del fill gran), tots computarien com a 4 germans. LES FAMÍLIES DE 3 I 4 FILLS SÓN DE CATEGORIA GENERAL.
Els fills poden continuar al títol de FN fins al 21 anys o 25 si estan estudiant.
Mireu les opcions que se us presenten i valoreu que fer. https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Titol-de-familia-nombrosa
De totes formes la família en general no perdrà el títol de FN fins que el darrer fill tingi 21 anys o 25 si estan estudiant.
Una salutació
Hola
Família amb dos progenitors i 3 fills,un amb discapacitat del 77%, podem ser familia nombrosa especial?
Hola Silvia,
Actualment en el vostre cas només podríeu ser FN especial si els ingressos familiars ho permeten .
Els fills amb discapacitat conten doble i seria com una família de 4 fills.
Per llei, les famílies de 3 i 3 fills són de categoria general.
Una salutació!!!