Article del Diari de Tarragona
Foto: Fabián Acidres
Tres patinets de diferents colors. Tres orinals. Tres cadiretes … Des de fa un parell d’anys el número 3 és omnipresent a casa d’Elisabeth i José Miguel. I és que l’arribada dels seus rialleres trigèmines Arlet, abril i Alba ho va canviar tot. «Quan ens van dir que seríem pares de tres nenes ens vam quedar en xoc», exclama José Miguel, que recorda com a partir d’aquest moment només desitjaven que tot sortís bé.
I així va ser. Després de deixar l’hospital enrere es van instal·lar de nou a casa, però ara com a família nombrosa. Elisabeth explica que al principi estaven una mica «aclaparats», però que ara ja ho porten de meravella a excepció d’algun moment de «bogeria». Tots dos expliquen com ara es miren totes les despeses amb lupa i que han hagut de fer importants esforços econòmics.
Per exemple, canviar-se de cotxe o estar plantejant anar a viure a una altra casa. «La veritat és que les ajudes no són suficients amb totes les despeses que tens», manifesta Elisabeth, que apunta com s’ha assessorat per disposar del bo social o de les bonificacions sobre l’IBI.
Però deixant de banda el tema econòmic, la seva principal preocupació és poder conciliar la seva vida laboral amb la familiar. Segons explica Elisabeth, després d’estar gairebé un any sense treballar ara es compagina els horaris amb José Miguel aprofitant que treballa a torns. Un puntes de coixí que ara hauran de perfeccionar amb l’estrena, l’any que ve, de l’escola.
El treball de la FANOC
Les famílies nombroses han d’afrontar diversos reptes per tirar endavant. Un d’ells és l’econòmic. De fet, segons una enquesta realitzada per l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC), la meitat de les famílies nombroses arriba a final de mes amb dificultats. Concretament, explica el delegat de Reus-Baix Camp de la FANOC, Pere Aluja, el 48% de les famílies acaba el mes sense recursos econòmics. Un dels motius, apunta, seria que prop de la meitat de les unitats familiars no supera els 2.500 euros d’ingressos mensuals. Aquestes, a més, presenten un perfil majoritari d’edats entre els 36 als 46 anys, tots dos amb ocupació i que destinen els recursos, per aquest ordre, a l’alimentació, l’habitatge i l’educació.
No obstant això, subratlla Elisa Boza, també vinculada amb la delegació local de FANOC, el tema econòmic no és l’únic obstacle. La conciliació de la vida familiar i laboral i la inestabilitat en molts llocs de treball són altres dels problemes més apressants. Per tot això, tant Aluja com Boza conclouen que les ajudes actuals de l’administració són «insuficients».
En aquest sentit, des de la FANOC treballen en les tasques de defensa dels drets de les famílies amb tres o més fills. Per exemple, a nivell local han treballat amb l’Ajuntament per aconseguir descomptes en el transport públic o en els espectacles culturals. També han teixit una xarxa de comerços que tenen uns preus als seus associats. Després també estan aspectes com la bonificació de l’IBI per a les famílies nombroses o el bo social. En l’actualitat, segons les dades de FANOC, que enguany compleix el seu 25 aniversari, a Reus hi ha unes 2.200 famílies nombroses, un nombre que es manté estancat des de fa anys.