Aquesta és una de les conclusions a les que es va arribar ahir 1 de juliol en el taller online sobre l’educació titulat “L’escola que ve, l’escola del futur”. El taller organitzat per FANOC és el primer d’un seguit de píldores formatives que oferirà l’associació a les famílies per a donar resposta a diversos dubtes i preocupacions davant l’actual situació de crisi per la Covid-19. El taller d’ahir donava resposta a la situació actual que pateixen de les escoles, les famílies i l’educació.
La sessió online va estar liderada per Josep Manuel Prats, pare de família nombrosa, president de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL) i professor de secundària, i Mª José Solé, mare de família nombrosa, directora de Sindicat de Pares (AMPLE) i Dra. en sociologia.
Josep Manuel Prats va explicar que ha rebut moltes consultes de famílies preocupades per com es trobaran les escoles al nou curs. Segons Prats “l’escola és un tema educatiu i ara s’ha vist que també és conciliador ja que sense les escoles no ens estem organitzant bé i per tant és necessari una reforma horària”. També va apuntar que hi ha una manca de lideratge per part del departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya per dotar als alumnes de materials informàtics i això crea desigualtats entre els alumnes.
Així mateix, JM va comentar que hi hagut una falta de comunicacions per part del departament amb les escoles. En aquest sentit diu que “ el protocol del departament d’educació que han enviat a les escoles ho deixa tot o gairebé tot en mans dels centres educatius i no se sap qui pagarà als nous professors per a poder tenir grups més reduïts o qui buscarà els nous espais educatius per poder gaudir més metres quadrats i que els diferents grups d’alumnes mantinguin les separacions recomanades”.
Mª José Solé va explicar que durant el confinament s’ha vist clarament que hi ha una falta de recursos per part dels centres educatius per a implementar l’educació digital: “durant el confinament s’han fet les classes igual que presencialment però a través de programes com zoom i no ha de ser així, hem d’actualitzar-nos i que l’educació respongui a les necessitats del futur”. En aquest sentit va proposar diversos punts als quals s’ha de dirigir l’educació del futur com la importància de saber treballar en equip, saber fer investigacions o la importància també d’aprendre a comunicar, entre d’altres.
Finalment tots dos ponents conclouen que és necessari un nou model educatiu de cara al futur i que per aconseguir-ho ha d’haver més unió per part de mestres, directors, mares i pares.