Més de la meitat de les famílies nombroses a Catalunya tindria més fills si comptés amb més ingressos al mes

Així ho demostra l’últim estudi sobre les famílies nombroses a Espanya

Tenir fills no és només una qüestió de diners, però està clar que el factor econòmic té un pes important a l’hora de decidir augmentar la família. Així ho demostra l’últim estudi sobre les famílies nombroses a Espanya, presentat per la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) i que posa de manifest que el 56% de les famílies nombroses tindria més fills, i la meitat d’ells (52%) ho faria si comptés amb més ingressos al mes, a Catalunya aquesta xifra ascendeix a un 65% de les famílies que tindrien més fills si tinguessin més ingressos.

L’estudi ha estat realitzat en base a més de 1.700 enquestes a famílies nombroses, un 11% d’aquestes famílies són de Catalunya i ha permès elaborar el perfil econòmic i social d’aquestes llars, revelant interessants dades sobre com són i quines necessitats té aquest col·lectiu dins de Catalunya.

Segons la radiografia elaborada, la família nombrosa tipus a Catalunya està formada per una parella amb edats compreses entre els 36 i els 40 anys, amb formació universitària, casats (83%) i amb 3 fills (71%) en edat escolar. En la majoria de les famílies nombroses treballen els dos pares (el pare en el 91% i la mare en el 74% dels casos) i la casa en la qual viuen és en propietat amb hipoteca (61%).

En la basant econòmica, l’estudi confirma que les famílies nombroses s’han d’estrènyer el cinturó. I és que el 32% de les famílies nombroses -llars compostes per un mínim de 5 persones- no supera els 2.500 euros al mes i un altre 10% ingressa mensualment menys de 1.200 euros. Per això, gairebé la meitat d’elles, el 46%, assegura que “arriba just a final de mes” i el 28% reconeix que els seus ingressos no li arriben per cobrir totes les despeses mensuals i es veu obligat a “recórrer als estalvis o fins i tot a demanar algun préstec puntual”.

Alimentació, habitatge i educació són els principals capítols de despesa i són dos d’aquests sectors -alimentació i educació-, a més de la roba i el calçat, en els quals les famílies més valoren els descomptes i ofertes. De les despeses extres, la tornada a l’escola segueix sent el més difícil d’afrontar per a la majoria de les famílies (39%), encara que a un 33% li resulta molt pitjor fer front a la despesa de les vacances.

En els hàbits de consum d’aquestes llars es percep la necessitat d’estalvi, ja que a l’hora de fer la compra acudeixen a diversos comerços buscant els descomptes i ofertes (61%), tot i que hi ha un 24% que assegura ser fidel a un establiment pels seus productes i preus. També mogudes pel preu, entre altres factors, les famílies nombroses són compradores per internet; tot i que encara n’hi ha moltes que ho fan ocasionalment (el 36%), el 80% té clar que, si troba un producte més barat a Internet, el compra online. Només el 20% de les famílies segueix comprant un producte en botiga física encara que sigui més car.

Sobre les raons per les què són família nombrosa, el 62% assegura que ho és perquè li “agrada aquest model de família”. En relació amb això, només un 5% reconeix que, si pogués triar ara, preferiria haver tingut menys fills i, per contra, la immensa majoria està contenta amb la família que té: el 95% no es penedeix d’haver tingut els fills que té i, és més, més la meitat de les famílies (53%) afirma que, “d’estar a la mà, li hauria agradat tenir algun fill més”.

Entre els factors que haurien motivat ampliar la família destaca l’econòmic (el 65% tindria més fills si tingués més ingressos al mes), seguit de més mesures de conciliació (16%). Finalment, hi ha l’habitatge: només el 2% apunta a tenir una casa més gran com a condició per tenir un altre fill. Tot i això, més de la meitat de les famílies nombroses catalanes, un 54%, reconeix que necessitaria més espai a casa.

Estalvi i pensions

La capacitat d’estalvi en aquestes llars és molt escassa, només aconsegueixen estalviar una mica cada mes el 26%, una circumstància que condiciona el futur d’aquestes famílies, que viuen molt al dia i només 16% compta amb un pla privat per a la jubilació. Curiosament, les famílies nombroses que aporten un mínim de 3 fills i aconsegueixen equilibrar la piràmide de població, a costa de reduir la seva capacitat d’estalvi, consideren que no només haurien de tenir coberta la seva jubilació per haver cotitzat, sinó que la pensió hauria de ser proporcional al nombre de fills per compensar d’aquesta manera l’aportació feta al conjunt de la societat: el 85% dels enquestats creu “totalment just que la pensió s’incrementi en funció dels fills que es tinguin, ja que aquests són cotitzants a la Seguretat Social , ara o futur “.

Feu un comentari