La llei de Família inclourà un permís de 7 dies per a cuidar a la parella, els fills i la gent gran

Set dies retribuïts per atendre la parella, els fills i els pares. La proposta elimina l’exigència actual de què es tracti d’una malaltia greu per a agafar aquest permís retribuït.

Per Celeste López, publicat a lavanguardia.com
 
Ha estat un dels problemes més angoixants a què s’han enfrontat les famílies durant la pandèmia, que els fills s’infectessin o que la classe dels fills estigués en quarantena. Perquè molts pares tenien dificultats greus per poder-se quedar a casa amb la canalla els dies d’aïllament, atès que les lleis laborals no els emparen. I, per això, han estat moltes les veus que han exigit poder conciliar l’atenció als fills amb la feina. Però sembla que aquesta angoixa té els dies comptats.
 
La futura llei de Família, en què treballen els ministeris de Drets Socials i d’ Igualtat, entre d’altres, inclourà un permís per cuidar un familiar o un convivent retribuït de set dies a l’any (ampliable a nou si fos necessari desplaçar-se a una altra comunitat autònoma).
 
Ho va anunciar el dijous 3 de febrer la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, en la inauguració de la jornada Una llei per protegir totes les famílies , celebrada al CaixaForum de Madrid.
 
Segons Belarra, “hem de ser capaços de posar en marxa més mesures que garanteixin el dret a la cura al nostre país. La covid ens ha ensenyat com n’és, d’important, cuidar-nos i tenir temps per cuidar els altres, i són lliçons que han vingut per quedar-se”.
 
“Per això –va afegir– pensem que Espanya s’ha d’homologar amb altres països de la Unió Europea, i establir un permís per cuidar la família, d’almenys set dies a l’any per persona, que estigui 100% remunerat. Un permís que et permeti quedar-te a casa cuidant els fills quan han passat una mala nit vomitant, demanar el dia per portar els pares al metge o estar amb la parella quan estigui malalta. En definitiva, un permís que donarà tranquil·litat a les famílies quan necessitin estar a prop dels seus”.
 
La proposta presentada elimina l’exigència actual que hi hagi una malaltia greu per poder fer ús d’aquest permís retribuït. A hores d’ara la legislació espanyola preveu només dos dies, molt lluny del que planteja la Unió Europea, que recomana un permís d’aquesta mena de cinc dies a l’any.
 
L’altra millora que inclouen els ministeris de Drets Socials i Igualtat és l’extensió d’aquest permís per tenir cura de qualsevol convivent, que s’afegiria al que hi ha actualment per a les persones en segon grau de consanguinitat.

Les famílies han tingut greus problemes durant la covid per cuidar els nens o els pares grans, i fins i tot les parelles, quan s’han contagiat. Per atendre aquest problema, des del començament de la pandèmia es va implantar el pla Me Cuida, una mesura excepcional de conciliació que s’ha anat prorrogant fins al 28 de febrer.

Aquest pla permet, d’una banda, l’adaptació de la jor­nada laboral, que no implica reducció del sou. I, d’altra banda, la reducció de la jornada, que implica una disminució proporcional dels ingressos que pot arribar a ser fins del 100% en cas de reducció total de la jornada. El pla no ha funcionat tan bé com s’esperava perquè molts treballadors no tenien oportunitat de canviar l’horari i no podien perdre els ingressos per quedar-se a cuidar els fills.

Mira aquí el vídeo complet de l’acte

Feu un comentari