FANOC celebra el seu 10è Congrés al Museu de la Ciència Cosmocaixa de Barcelona
Més d’un centenar de famílies nombroses van participar el diumenge 26 de març en el 10è Congrés que organitza l’associació que les representa a Catalunya, FANOC. “No van poder admetre més perquè no hi cabien; només amb les que van venir ja vam haver d’atendre més de 200 infants, amb una vintena de monitors”, explica Raul Sanchez, director de l’associació.
Premiats al congrés
En el congrés es van atorgar els 10 Premis FANOC, que van rebre en la categoria d’institucions Montserrat Suñol, cap del servei de prestacions a les famílies de la Generalitat de Catalunya; en personalitats Daniel Arasa, president de la plataforma per a la família Catalunya-ONU; en comunicació Carlos Losada, director d’informatius de COPE Catalunya; en empresa el va rebre CAPRABO supermercats; i va haver un premi especial per el qui va ser delegat de FANOC al Baix Camp, Pere Aluja, que va patir un greu atropellament ara fa un any, just pocs dies després de ser nomenat nou regidor de drets socials a l’Ajuntament de Reus.
Retallada de drets: tots els fills hi compten
En la seva exposició sobre la situació de les famílies nombroses a Catalunya, a on hi ha gairebé unes 150.000 famílies amb el títol oficial, Raul Sanchez, director de FANOC va fer una denúncia de la retallada de drets que estan patint aquestes famílies per part de l’actual executiu espanyol. En concret, es va referir “a la gravetat de la supressió del títol de família nombrosa que vol fer el govern en la proposta de la nova llei de famílies, que portarà en breu al congrés”. També va denunciar la supressió del bo social d’electricitat per a la majoria de famílies nombroses, al voler instaurar la ministra Teresa Ribera un límit de renda molt baix per accedir, “quan en realitat no és una ajuda sinó un instrument de compensació per evitar que paguin més per un mateix servei, al tenir més consum global; és el mateix que ens passa amb el rebut de l’aigua”. També es va referir a la supressió a partir de l’1 d’abril d’enguany de la bonificació del 45% que tenien fins ara les famílies nombroses en les quotes de la seguretat social al contractar una empleada a la llar.
Durant el congrés es va reclamar que s’acabi el límit de només tres fills al valorar la renda per accedir a determinades prestacions socials, com la prestació de l’atur, el complement de maternitat a la pensió o la renda garantida de ciutadania. “Tots els fills hi haurien de comptar, els límits de renda estan fixats de manera que queden excloses la majoria de famílies nombroses vulnerables”, va indicar Raul Sanchez.
La presidenta de FANOC, Emilia Tarifa, va concloure el Congrés dient que “ens trobem davant d’una veritable retallada de drets a les famílies que més estem aportant per al manteniment del nostre sistema de benestar, fruit de prejudicis ideològics, i que és just el contrari del que s’està fent a tota Europa”. Va anunciar finalment una campanya amb totes les forces polítiques per a que la llei de famílies del govern espanyol sigui corregida al Congrés dels Diputats, i es mantingui el títol amb el nom de família nombrosa”.
El títol ja és digital
A la cloenda del Congrés hi va participar Oriol Amorós, secretari general del departament de drets socials de la Generalitat, que va anunciar que hi ha prevista ja una reforma de la renda garantida de ciutadania: “Hem detectat que és un instrument eficient i que funciona per sortir de la pobresa en totes les llars, menys en les de famílies nombroses: Això ho hem de corregir”. També va anunciar que ja és possible tenir el títol de família nombrosa en format digital amb l’aplicació “La meva cartera” del Govern, el què facilitarà el seu ús i disponibilitat. “Volem posar en marxa mesures que faciliten que els qui vulguin tenir fills puguin realment tenir-los: És la millor inversió que podem fer com a país”, va concloure Amorós.
Testimonis del dia a dia
Durant el congrés es van exposar els problemes que pateixen aquestes famílies, que segons els darrers informes de la Fundació FOESSA i de la Xarxa EAPN contra la pobresa infantil, són les llars amb més percentatge de risc d’exclusió social i pobresa, juntament amb les monoparentals (de les quals un 11% son també nombroses).
Malgrat aquests dificultats, en el congrés es van exposar testimonis de famílies nombroses amb diverses circumstàncies (discapacitat, petits menors de cinc anys, set fills adolescents, etc.), i en totes elles destacava el bon humor i l’alegria que es viu en aquestes famílies. Un aspecte que va remarcar l’actuació d’Andres Torres, monologuista i pare de quatre fills, que va fer una part del seu monòleg de “El club de malos padres”, que representa actualment al Teatreneu de Barcelona.
També van sortir casos de discriminació. Per exemple, la prohibició a una mare, després de comprar les entrades amb els seus tres fills petits, d’accedir a un piscina amb més de dos menors. O les negatives a llogar un habitatge a una família amb nens petits, “perquè després si no paguen i no marxen, no els podran treure al tenir menors”. Són casos de la vida real que van reflexar l’estigma i la discriminació que encara pateixen les famílies que han decidit tenir més fills.
Els assistents van poder participar d’un sorteig d’obsequis gràcies a diverses empreses col·laboradores. El congrés va acabar amb un concert d’Atlantic Clovers, grup de música folk i celta, composat d’una família nombrosa. El Museu de la Ciència Cosmocaixa va organitzar tallers i activitats per als infants que van acompanyar als seus pares i mares al congrés, que va rebre el patrocini de Mútua General de Catalunya. La resta de famílies que no van poder entrar a la sala van tenir també accés gratuït al museu i a les activitats durant tot el dia.