• També van ser sancionats per anar dues persones a la part davantera del cotxe, encara que convisquin en el mateix domicili per ser germans.
• Aquest mateix dia el Govern va derogar la norma que només una persona pogués anar a comprar per les protestes precisament de les associacions de famílies nombroses
• Per FANOC, en moments com aquest, enmig d’una pandèmia i una crisi econòmica, el Govern ha d’intervenir i protegir els ciutadans, i no sancionar econòmicament.
L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) vol mostrar la seva preocupació davant la injusta sanció que se li va imposar a la família Martín Encuentra, que tenen onze fills, el 25 de març de l’any passat 2020, als quals ha prestat assessorament jurídic per recórrer.
Durant els primers dies del confinament, el pare de família, Alejandro Martín, va ser sotmès a una intervenció quirúrgica. Per aquest motiu i per tal de substituir al seu pare, el fill gran Jesús Martín, acompanyat d’un germà, van anar a comprar a un supermercat lluny de casa i van utilitzar el cotxe com a mètode de desplaçament, ja que “per comprar menjar per a una família d’onze no es podia anar ni sol ni caminant “. Durant el trajecte van ser aturats per la policia i, sota el pretext d’estar provocant infeccions i anar més de dues persones en un mateix cotxe, van ser multats. Aquest mateix dia, a la tarda, es van autoritzar els desplaçaments en cotxe de més d’una persona per vehicle, davant les protestes, entre d’altres, de les associacions de famílies nombroses.
Els fets que figuren són descrits en la multa com: “desplaçament realitzat de forma no individual, concorren circumstàncies de risc per durada i / o nombre d’afectats (salut pública)”. L’Ajuntament de Barcelona ha notificat la multa a la família fa uns dies, gairebé un any després, i l’import ascendeix a 600 euros.
Davant d’aquests fets, l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya reclama que es derogui immediatament aquesta sanció. FANOC considera que l’Ajuntament de Barcelona no pot -ni hauria- de quedar-se de braços creuats davant d’aquesta situació i ha d’intervenir i establir mecanismes per solucionar aquest malentès. A més, tant l’Associació com la família volen destacar el fet que les dues persones multades formaven part en el seu moment -i segueixen formant part- a un mateix grup bombolla familiar, de manera que la sanció té encara menys sentit.
Segons l’acord d’iniciació de procediment, en el qual es recull la proposta de sanció, els germans Martín haurien estat també multats per un acte de desobediència cap a l’agent de l’autoritat. De nou, FANOC considera aquest fet lluny de ser veraç, doncs, a l’haver obeït a l’agent -i haver rebut, per tant, la multa-, no es pot imposar una sanció per desobediència.
Així, demana que es revisin tant els motius que van ser donats per la policia com els fets reals, ja que se’ls pretén sancionar per uns fets que no es troben tipificats en cap norma legal, i que cap normativa indica que portin aparellada una sanció; multes que poden qualificar-se, doncs, com anticonstitucionals.A això, s’uneix la càrrega emocional de la pròpia pandèmia i el pes dels efectes econòmics que també estan patint les famílies. FANOC considera escandalosa aquesta sanció. Per això, també demana a l’Ajuntament de Barcelona que prengui mesures per revisar les sancions que estan ara enviant a milers de ciutadans perquè les famílies més vulnerables no hagin de suportar més costos afegits a la seva mala situació econòmica.