La maternitat: millor a la teva manera

Fa relativament poc les xarxes socials es van incendiar pels comentaris que una tiktoker, mare de tres fills, havia fet en relació a tenir els tres petits a casa un cop iniciades les vacances i com ja havia estat superada o desesperada que es trobava ja el primer dia i més en pensar que encara li quedaven dos mesos sencers.

Després de l’allau de crítiques la mare va fer uns nous comentaris en què deia que no calia atacar les mares que desmitificaven la maternitat.

La maternitat pot ser, és el més bonic del món, i per a moltes persones és la millor experiència de la vida; però com en totes les situacions, a part de tot el que és bonic i evident, també implica moments no tan bons: comporta moments d’estrès, moments de solitud, moments d’esgotament, moments de no saber què fer,…

A poc a poc les dones s’estan atrevint a explicar públicament les dues cares de la maternitat: expertes, mares influencers o creadores de contingut, plataformes com “el club de malas madres” o fins i tot pel·lícules. I és que, per ser una bona mare, no s’ha de ser perfecta i per això, cada cop més ens trobem dones que es descriuen amb orgull com a males mares.

Qui no ha pensat en algun carnaval de l’escola, per exemple, com li poden haver fet aquest pentinat tan “currat” de bon matí i veus el cap dels teus fills que més que un pentinat divertit, sembla acabat de sortir d’una baralla amb el gat o que en una festa, les galetes casolanes d’altres mares semblin com a sortides de MasterChef en comparació amb les teves.

Desmitificar la maternitat i la criança dels fills ha ajudat a moltes dones ja no només pel que fa a la seva maternitat sinó també a elles com a individu. És important la cura dels fills, és clar, però és indispensable també cuidar-se i tenir temps per a una mateixa ja que si una mare no està bé, no podrà cuidar bé.

Aquesta mare, de la qual estem parlant, es dedica a xarxes a comentar tot allò relacionat amb la criança dels seus fills: les baralles entre els germans, els xats del col·le, les extraescolars, les festes dels nens,… però també tot allò bell que fa amb i per als seus menuts.

Una altra de les crítiques que també va rebre va ser la de perquè queixar-se de tenir els tres nens a casa si no treballa. Cal dir que aquesta mare pel motiu que sigui ha decidit ser mestressa de casa i es dedica als fills i a la casa a temps complet. Cadascuna, i més si s’ho pot permetre, és lliure d’escollir si dedicar-se a temps complet a la família o intentar compaginar família i feina, sola o amb ajuda. Tant les dones que s’han decantat per una opció o per una altra coincideixen amb el fet que tota la feina que es fa a casa està zero valorada. Portar una casa és complicat i portar la casa d’una família nombrosa encara ho és més i no es pot menysprear a la lleugera.

Que cadascú gaudeixi o experimenti la maternitat a la seva manera, no existeix la fórmula correcta, només diferents formes de fer-ho tan bé com sigui possible.

Per Maite Marín, directora de l’Àrea Social de FANOC

Feu un comentari