Més de 40 famílies de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) van rebre el vespre d’ahir, una formació específica per part de la Fundació Alcohol i Societat per prevenir el consum d’alcohol en menors d’edat, dins dels actes amb motiu del 30 aniversari de la nostra associació.
Durant una hora i mitja, monitors experts en formació de la Fundación Alcohol y Sociedad, van impartir una sessió teoricopràctica en la qual es van tractar diferents aspectes per ajudar els pares a poder abordar el tema de l’alcohol amb els seus fills, adquirir habilitats en la comunicació amb els adolescents i poder resoldre tots els dubtes relacionats amb el consum d’alcohol en menors.
El consum d’alcohol suposa un problema entre els més joves i cal informar per intentar aturar-lo des de tots els fronts possibles. És per això que, des de la Fundación Alcohol y Sociedad, es considera prioritària la implicació dels pares en la prevenció del consum d’alcohol en menors d’edat. De fet, segons l’Enquesta Estatal sobre l’ús de drogues a l’ensenyament secundari “ESTUDES” 2018/2019, del Ministeri de Sanitat, el 50,4% dels menors consumeix begudes alcohòliques amb coneixement dels seus pares. El que evidencia la necessitat de comptar amb el suport de les famílies per prevenir el consum d’alcohol en menors d’edat.
La informació, clau en la prevenció del consum d’alcohol en menors
El treball que la Fundación Alcohol y Sociedad porta desenvolupant des de l’any 2000 ha demostrat que l’única manera de prevenir el consum per part dels menors d’edat és la prevenció basada en la informació i l’educació. I en això els pares juguen un paper molt important.
Per això, en les formacions per a famílies de la Fundación Alcohol y Sociedad s’emfatitzen certes qüestions com, per exemple, saber com dirigir-se a fills en un llenguatge que els resulti proper i els permeti ser conscients de la importància d’evitar el consum d’alcohol. Tot s’ha de fer amb un enfocament positiu, creïble i participatiu, ja que és essencial crear un clima de confiança adequat per aconseguir que el missatge cali entre els menors i ho apliquin en els seus moments d’oci.
A més, en aquestes formacions s’aprofundeix en certs conceptes com què és l’alcohol i es destaca la necessitat de desterrar falsos mites i establir regles i normes amb els fills, ja que els menors tenen interioritzades moltes falses creences sobre el consum d’alcohol, que només contribueixen a banalitzar el problema. Així, creuen que hi ha begudes millors i pitjors, quan l’alcohol que contenen és el mateix, i en ells l’únic consum permès ha de ser ZERO.