FANOC demana als ajuntaments catalans que les ordenances fiscals no contribueixin a penalitzar encara més a les famílies nombroses

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) ha enviat una carta a cadascun dels 947 municipis de Catalunya per a demanar que les ordenances fiscals per a 2021 contemplin un major suport a les famílies nombroses i evitin la seva penalització, per exemple, en l’IBI; i que les taxes o preus públics contemplin una reducció en funció del nombre de fills.

“La disminució d’ingressos en les famílies nombroses, la desocupació cada vegada major i l’augment de la pressió fiscal estatal, autonòmica i municipal formen un còctel explosiu per a un creixement brutal de la pobresa i l’exclusió social entre les famílies nombroses, amb un fort impacte en la infància”, assenyala el director de FANOC Raul Sanchez.

FANOC i les seves delegacions territorials presentaran al·legacions en tots els ajuntaments en els quals es rebaixi el suport existent a les famílies nombroses. En alguns, com a Sant Cugat del Vallés, el municipi català amb major proporció de famílies nombroses, començarà aquesta setmana una campanya de recollida de signatures i mobilitzacions per a evitar la retallada que ja  ha previst el govern municipal en la bonificació de l’IBI.

Segons les dades recollides per FANOC en la seva enquesta anual, s’està produint, sobretot en aquests últims dos anys, una reducció generalitzada de les mesures de suport a les famílies amb més fills, la qual cosa està agreujant encara més l’impacte de la crisi provocada per la pandèmia de Covid sobre aquest col·lectiu.

Segons l’últim estudi de Fundació FOESSA, les famílies amb tres o més fills són les llars, juntament amb els monoparentals, amb el major percentatge de creixement del risc d’exclusió social i pobresa infantil. Per a FANOC aquesta dada té molt a veure amb la falta de mesures de suport i el procés gradual per a anar suprimint o reduint les existents, en tots els nivells, a la recerca de majors ingressos fiscals.

Segons el seu director, Raul Sanchez, “els ajuntaments, en concret, comencen a introduir criteris restrictius com a límits de renda absoluts i no per càpita, o límits segons el valor cadastral de l’habitatge, la qual cosa no té en compte per a res la situació actual de la família, que pot estar en atur o en un ERTE. Amb aquest sistema la ciutat de Barcelona va passar en uns anys de tenir unes 20.000 famílies nombroses bonificades en l’IBI a les només 1.500 que reben aquesta bonificació actualment”.

FANOC compta amb un observatori de polítiques familiars locals, en el qual es recullen les mesures existents a nivell de municipis, i que poden consultar-se a la seva pàgina web (https://beneficios.fanoc.org/ca-es/municipis-prestacions).

Per a l’any 2021, FANOC compta amb impulsar una Xarxa Catalana de Municipis ‘Family Friendly’ per a l’intercanvi de bones pràctiques, que demanarà formar part la Xarxa Europea ja existent, que es va iniciar fa dos anys i de la qual encara no forma part cap municipi català (https://www.elfac.org/the-network/).

X