Entrevista a Silvio Elías, cofundador i conseller delegat d’Ecoveritas i pare de família nombrosa

Silvio Elías és el cofundador i conseller delegat d’Ecoveritas, l’empresa propietària de la cadena de productes ecològics Veritas, que ja suma 76 supermercats més la seva botiga online. També és pare de família nombrosa amb tres fills, dues nenes i un nen de catorze, dotze i vuit anys.

Des de l’any 2002, a Veritas venen productes certificats procedents de l’agricultura i ramaderia ecològica. Aquests productes són 100% naturals, lliures de químics, i respecten normes molt estrictes de producció i transformació. A més, enguany van pujar el descompte del 5% al 10% en els seus productes per a les famílies nombroses.

Aquest any Veritas ha comptat amb la col·laboració de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) en el seu projecte «Provoquem un canvi», una estratègia d’activisme empresarial que vol transformar l’entorn incidint en els àmbits de decisió pública per a impulsar canvis legislatius. Per a dur-ho a terme, han treballat juntament amb agents experts que fa anys que lluiten per causes que tenen un fort impacte social, entre ells FANOC amb la lluita per la reducció de l’IVA dels bolquers.

El resultat és la posada en marxa del projecte “Provoquem un canvi” que s’ha marcat 3 prioritats inicials:

Reduir l’IVA dels productes d’higiene femenina del 10% al 4%.
Reduir l’IVA dels bolquers infantils del 21% al 4%.
Reclamar ajudes econòmiques per a les persones celíaques, que es veuen obligades a pagar el sobrecost dels productes sense gluten.

Com va sorgir la idea de llançar la cadena de supermercats ecològics VERITAS?

Va sorgir fa 18 anys quan quatre amics, quatre famílies amigues, vam voler respondre a una creixent necessitat de bona part de la població sobre l’alimentació. En aquests moments hi havia bona part de la gent que volia productes més segurs, més naturals amb garantia que aquests productes mantenien intactes totes les propietats. En definitiva, la qual cosa l’alimentació ecològica certifica. I nosaltres vam voler ser una iniciativa que ajudés a portar aquesta solució a aquesta necessitat de les famílies. La primera botiga es va obrir el maig de 2002, fa ja bastant temps.

Cada vegada les famílies s’inclinen més pels productes ecològics i que respectin el medi ambient, heu notat un augment en la venda d’aquests productes al públic familiar?

Sí. Fa divuit anys, des que obrim la primera botiga fins a l’última que és la número 76 de fa tres mesos, l’increment de la demanda ha estat constant. Les famílies ara disposem de major informació sobre el que ens poden aportar els aliments, som més exigents i volem cuidar-nos més. Com volem ser responsables amb l’alimentació dels nostres fills i de la nostra família, exigim més i l’alimentació ecològica és la que millor garanteix. La demanda és creixent, però també l’oferta és creixent.

Com a pare de família nombrosa i empresari, com compagines la vida familiar i professional?

Ho compagino com puc. Tracte de ser molt coherent en com sóc a casa, amb els meus fills, i en com sóc en el meu desenvolupament professional que al final és una passió també. M’és molt més fàcil compaginar si no sóc una persona diferent de casa i no sóc una persona diferent a la feina, és a dir, no em disfresso en cap dels dos llocs.
Vull dedicar molt de temps als nens, també vull dedicar-li molt temps al projecte que liderem des de fa divuit anys i la manera en com a intent que això sigui compatible i conciliar-ho és amb aquesta coherència. És dir-los als meus fills o explicar-los el que faig en el meu treball i que el meu treball sigui exemple educatiu per als meus fills. D’aquesta manera, compartint amb ells tot el que estem vivint, la qual cosa decidim, la qual cosa volem fer per la societat, és predicar amb l’exemple sobre alguna cosa que jo podria explicar-los com a pare amb paraules, però prefereixo que ells coneguin la realitat de l’empresa.
Intento involucrar-los i que ho vegin a través de l’exemple i m’ajuda moltíssim.

Parlem de la iniciativa “Provoquem un canvi”, com sorgeix la idea i què és el que voleu aconseguir?

La veritat és que nosaltres ja vam néixer amb tota la intenció del món de provocar un canvi. Com diem, en el món de l’alimentació a penes existia l’aliment ecològic com a opció. Existia, però per a trobar-ho calia fer una cerca exhaustiva. Nosaltres volíem popularitzar, volíem democratitzar aquesta opció alimentària. Llavors, des del principi vam voler provocar un canvi i volem millorar l’entorn en el qual vivim i volem tenir un impacte en la comunitat, un impacte social.
La iniciativa “provoquem un canvi” enllaça molt bé amb els nostres valors. I és allò que ens sembla que no està bé i que és millorable en el món i que depèn de nosaltres tractar de donar-li una empenteta.
Ens hem proposat tres projectes bastant ambiciosos perquè si per a fer-los realitat es requereix un canvi legislatiu, una modificació de les lleis existents, però volem ser, com deia la frase que se li atribueix a Gandhi: “volem ser el canvi que volem veure reflectit en el món”. Per tant, nosaltres aplicarem ja a les nostres botigues que és on podem decidir lliurement aquestes tres peticions que fem de millorar: l’IVA per als bolquers, l’IVA per a la higiene femenina: les compreses, els tampons…, i una ajuda i una prestació per a les persones celíaques.
Hem triat aquests tres, però no són els únics. Creiem que són situacions que no són justes per a les famílies i que han de combatre’s, però després d’aquestes tres vindran unes altres. És a dir, el món té encara molts reptes i desafiaments i hem triat aquestes tres amb les quals començar.

Les famílies nombroses fa anys que reivindiquen una rebaixa en l’IVA dels bolquers, creus que serà possible un canvi de llei?

Clar, si no no començaríem. Encara que pequem potser d’una miqueta d’ingenuïtat, però el món el mouen els que creïn, i creiem. Si no creguéssim, no ens hauríem embarcat. No dic que sigui fàcil, però en aquests moments aprofitarem el filó de la Unió Europea que destinarà fons en ajudes als països per la pandèmia, que parlen que estan condicionats a millores socials i ecològiques. I tractarem que aquestes ajudes puguin servir per a millorar qüestions socials. I aquesta és una d’elles. També amb El projecte Farm to Fork que hi ha a la Unió Europea que exigeix una millor alimentació des del camp fins a la llar.
S’està parlant de fiscalitat ambiental, s’està parlant de la fiscalitat només com a càstig, és a dir, si tu no consumeixes d’una manera determinada has de pagar un recàrrec o has de pagar tal. Per què castigarem les conductes no ecològiques o no sostenibles? I per què no pensem també a l’inrevés? Per què no incentivarem les conductes que volem? Llavors, si jo castigaré o penalitzaré segons quines conductes, al mateix temps puc crear un estímul i beneficiar a aquelles que sí que m’interessen. Creiem que és possible.

Quina és la teva pròxima meta professional?

Jo el primer que dic és que en el món actual no arribem molt lluny si anem solos. Hem d’unir-nos tots. Per exemple, la labor que feu vosaltres és importantíssima és crítica i som un aliat. Necessitem aliats, i totes les coses que farem pròximament han de veure amb teixir aliances, anar de la mà i entre tots aconseguir els propòsits que ens marquem.
La nostra meta és molt clara, volem un món on hi hagi un únic concepte de salut de les persones, però salut del planeta que ens cuida i que ens alberga. I en definitiva, això sols no ho podem fer.

 

A continuació podeu veure el video de l’entrevista:

 

Feu un comentari