Entreguem el Segell de Turisme Familiar al Museu de la Vida Rural de L’Espluga de Francolí

Per acostar a les famílies el passat, present i futur del món rural i vincular-lo a la sostenibilitat

El Museu de la Vida Rural, situat en La Espluga de Francolí, en un entorn privilegiat prop del Monestir de Poblet, ocupa una superfície de 5.500 metres quadrats, en els quals les famílies poden gaudir de diverses eines i experiències per a conèixer i comprendre millor com era i com és la vida en els entorns rurals i entendre els grans canvis esdevinguts amb l’arribada del tractor, la industrialització de l’agricultura i els desafiaments del món actual.

El seu enfocament cap al públic familiar li ha fet mereixedor del Segell de Turisme Familiar, un certificat que li ha estat lliurat aquest matí a Barcelona, per la presidenta de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc), Emilia Tarifa, en representació de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses, reconeixent-ho com un lloc especialment adequat per a famílies.

El Segell de Turisme Familiar ha estat recollit per la Directora del Museu, Gemma Carbó, qui ha destacat el valor del Museu com un lloc perfecte perquè els nens aprenguin coses tan simples com d’on procedeixen el vi i l’oli, perquè coneguin el dia a dia dels nostres avis o perquè aprenguin dels encerts i errors del nostre passat per a construir un futur sostenible.

Per part seva, la presidenta de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc), Emilia Tarifa, ha destacat “l’oportunitat que el Museu brinda a molts nens de ciutat, que no tenen la sort de gaudir de la vida als pobles, per a descobrir de prop el món rural i l’agricultura”. També s’ha alegrat de poder lliurar un Segell de Turisme Familiar a un nou museu, “reforçant així l’oferta d’oci i turisme familiar de tipus cultural, amb la qual les famílies gaudeixen del seu temps lliure d’una forma lúdica, però alhora educativa”.

El Museu de la Vida Rural va néixer en 1988 com un lloc per a divulgar i preservar la memòria dels pagesos, però posteriorment en 2009, després d’una important reforma, es va ampliar i va completar amb una part dedicada als reptes actuals i futurs de l’agricultura, com el desenvolupament sostenible. Així, en l’Edifici Antic del museu es compta com vivia i treballava la pagesia tradicional i es poden contemplar eines, màquines i tècniques que s’utilitzaven tant per a treballar la terra com per a transformar els seus fruits, olives, blat i raïm, en oli, farina i vi.

També es pot contemplar com treballaven els artesans (llenyataires, fusters, ferrers, etc.) per a produir les eines i instruments que els pagesos necessitaven per a viure i treballar, a més d’escenes que recreen les cases dels pagesos, amb el corral, el rebost, la cuina i l’habitació de les cases pairals. Hi ha seccions dedicades a la matança del porc, als caçadors, al mercat, a la indumentària… Per últim, hi ha espai per als diferents tipus de carros i l’ús que se li donava per a treballar la terra i transportar  mercaderies fins a arribar al tractor. L’edifici nou està dedicat a la industrialització de l’agricultura i als desafiaments que marca el futur al món rural.

A més dels espais permanents, el museu programa activitats puntuals destinades al públic infantil. Per als menors de 18 anys, l’entrada al Museu és gratuïta.

Més de 200 avalats

Fins avui, més de 200 entitats turístiques de tota mena han rebut l’aval del Segell de Turisme Familiar, des de ciutats a hotels, passant per museus, cases rurals, establiments dedicats a l’oci i turisme en la naturalesa, creuers, agències de viatge o destinacions. La FEFN, en col·laboració amb la consultora DNA Experts en Turisme i Oci, localitza i promociona a les empreses, entitats, activitats o destinacions turístiques que estiguin orientats a les famílies una vegada s’ha comprovat que compleixen els requisits per a ser considerats de Turisme Familiar. D’aquesta manera es genera una major oferta de turisme orientat a famílies, i de major qualitat. A l’octubre de 2018, la FEFN va renovar l’acord signat amb la Secretaria d’Estat de Turisme pel qual, entre altres coses, es reconeixia al Segell com a Club de Producte de Turisme Familiar, passant a ser considerat el Club de Producte més nombrós de la història del turisme espanyol.

Feu un comentari