La família és el nucli principal de la societat i exerceix una tasca social molt important de suport i protecció dels seus membres en particular, per això és vital la seva protecció com a bé advoquen la Declaració Universal de Drets Humans o la Carta Social Europea. La família nombrosa encara necessiten més suport. Ja en 1971 es va signar la primera llei de protecció específica a famílies nombroses i actualment les empara la Llei 40/2003.
Categories
Segons el nombre de fills i situació familiar, les famílies nombroses es classifiquen en dues categories diferents:
- Família nombrosa especial: aquelles conformades per cinc o més fills
- Família nombrosa general: famílies de fins a quatre fills
No obstant això, val aclarir que les unitats familiars amb quatre fills es classificaran en la categoria especial quan els seus ingressos anuals de les mateixes, dividits pel nombre de membres que les componen, no superin en còmput anual el 75 per cent del salari mínim interprofessional vigent, incloses les pagues extraordinàries. També entren en aquesta categoria quan el grau de discapacitat d’algun dels fills és de l’33% o més.
Més detalladament, pots accedir a la categoria de família nombrosa especial en els següents supòsits:
- Ascendents amb tres fills quan dos d’ells tingui una discapacitat de al menys un 33%.
- Ascendents amb dos fills amb discapacitat de al menys un 33% i els ingressos anuals dividit pel nombre de persones que componen la unitat familiar no superin el 75% de l’IPREM. (L’IPREM és l’índex que s’utilitza a Espanya com a referència per a la concessió d’ajudes, subvencions o el subsidi d’atur.)
- Ascendents amb tres fills un d’ells amb discapacitat de al menys un 33% i els ingressos anuals dividit pel nombre de persones que componen la unitat familiar no superin el 75% de l’IPREM.
- Ascendents amb quatre fills quan el grau de discapacitat de mínim algun dels quatre fills és del 33% o més.
En aquest context, família nombrosa fa referència a aquelles constituïdes per:
- Un o dos pares amb dos fills, siguin o no comuns, sempre que al menys un dels fills tingui una discapacitat o estigui incapacitat per treballar.
- Dos pares amb discapacitat i amb dos fills, quan un dels progenitors tingui un grau total d’invalidesa igual o superior a l’65%, o tots dos un grau de discapacitat superior al 33%, o estigui incapacitat per treballar.
- Un o dos pares i tres o més fills, siguin o no comuns.
- Un pare separat o divorciat, amb tres o més fills, encara que estiguin en diferents unitats familiars.
- Pare o mare vídua amb dos o més fills.
- Dos o més germans orfes de pare i mare sotmesos a tutela o guarda que convisquin amb el tutor.
- Tres o més germans orfes de pare i mare, majors de 18 anys, o dos si un d’ells és discapacitat, que convisquin i depenguin econòmicament d’ells.
Com demanar el títol
Respecte a la sol·licitud de la condició de família nombrosa, la Llei de Protecció de Famílies Nombroses estableix que el tràmit s’ha de fer en la comunitat autònoma on resideixen. Així mateix, el carnet ha de sol·licitar-se en la província on es visqui a través de l’Oficina d’Atenció a les Famílies Nombroses, l’Oficina de Registre Civil oa la Conselleria d’Afers Socials, qualsevol sigui el cas.
La documentació necessària per al seu tràmit es requereix el Document Nacional d’Identitat dels progenitors i el llibre de família, a més de la sol·licitud amb les dades requerides. D’aquesta manera, es redactarà el títol i els carnets individuals per a cada un dels membres de la família.
Si bé l’expedició i la renovació de l’carnet s’han de tramitar en cada comunitat, el mateix té validesa en tot el territori nacional.
Finalment, cal aclarir que el títol de família nombrosa ha de ser renovat o anul·lar-se quan variï el nombre de membres de la unitat familiar. En aquest context, també s’ha de revisar en cas que hi hagi condicions per a un canvi de categoria o la pèrdua de la condició de família nombrosa.