El TSJC estima el recurs de l’Associació de Famílies Nombroses FANOC i anul·la la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

La Sala del Contenciós Administratiu, secció cinquena, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha comunicat avui a FANOC la sentència sobre el recurs que va interposar contra l’ordenança amb que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la Zona de Baixes Emissions (ZEB).

Des de FANOC s’ha rebut la sentència amb satisfacció. Segons Raul Sanchez, el seu director,  “estem a favor de reduir la contaminació de Barcelona, per suposat, pero no sense escoltar els afectats. S’ha fet justícia a la discriminació a les famílies nombroses  que havia fet l’Ajuntament de Barcelona en aprovar l’ordenança que regula ZBE sense escoltar a aquest col·lectiu, sense tenir en compte en absolut les nostres reclamacions i necessitats”. Altres col·lectius perjudicats, fins a nou més, van posar també un recurs contra l’ordenança que regulava la ZBE, aprovada el 2019 i ara anul·lada pel TSJC.

El TSJC, continua Raul Sanchez, “ha deixat clar que no es pot condicionar la mobilitat de les persones a la capacitat econòmica per adquirir un vehicle nou, el que és molt més costós per a les famílies amb més infants. El més lamentable és que el Govern municipal de Barcelona digui que governa per als més vulnerables i després aprovi unes ordenances perquè només puguin circular per Barcelona els més rics, perjudicant als qui tenen menys recursos”

Pau Saumell, l’advocat que ha portat tot el recurs de FANOC i pare de família nombrosa, comenta que “el TSJC ha reconegut el greu perjudici que s’ha causat amb aquesta ordenança a les famílies nombroses, entre d’altres col·lectius afectats, per una ordenança que ha estat tota en la seva tramitació un nyap monumental, sense estudis ni informes seriosos i sense mirar les necessitats de la gent i la vida real dels ciutadans. Amb teòries sense justificar han obligat a llençar a les escombraries els vehicles que les famílies nombroses necessiten, i les ha deixat sense cap solució per a la seva mobilitat. No tothom té la possibilitat de comprar-se un cotxe nou d’avui per demà, i menys les famílies nombroses”.

“Des de FANOC demanem -diu Emilia Tarifa, presidenta de l’entitat- que l’Ajuntament consulti amb TOTS els afectats la nova ordenança que segurament s’haurà de tornar a fer, i pensi en com amortiguar el seu impacte entre les famílies, els col·lectius més vulnerables i els professionals afectats. Aquesta hauria de ser sempre la manera de fer d’un Ajuntament al servei dels seus ciutadans.”

A Catalunya hi havia a 1 de gener de 2022 gairebé 141.831 famílies nombroses, de les quals 99.693 de la província de Barcelona.

Sobre els efectes de la sentència és important saber que:

  • Una vegada la sentència sigui ferma, i l’ordenança que regula la ZBE sigui anul·lada totalment, si així es pot despendre de la sentència es podrà demanar la devolució de totes les sancions posades des de la seva posada en marxa.
  • Però com la sentència no és encara ferma, l’Ajuntament té 30 dies per recórrer-la, i el Tribunal confirmar-la o no. Mentrestant, la ZBE segueix vigent, es poden seguir posant sancions. I les multes s’han de seguir pagant.

Descarrega aqui la sentència completa

 

 

3 comentaris a “El TSJC estima el recurs de l’Associació de Famílies Nombroses FANOC i anul·la la Zona de Baixes Emissions de Barcelona”

  1. Una bona notícia.
    Es una vergonya.
    Ens creiem els reis del món, som els que menys contaminen per què no tenim indústria, i hem de renovar els vehicles. Nosaltres li hem passat la patata calenta als països com ara la China, els Estats Units, Marroc, etc.. ells contaminan per nosaltres per què ells en tenen d’indústria i si afegim què no respecten les normes medioambientals, i tot això per produir les coses què ens fan menester a nosaltres.
    Per tant nosaltres contaminen molt amb els vehicles, però no els i arribem a la sola de la sabata.
    7 creuers contaminen tant com tots els vehicles que diuen hem de llençar.
    Per tant mirem de fomenta, abarati, condiciona amb més serveis el transport públic i veurem com el fem servir més.

    Respon
  2. Benvolguts companys de FANOC: creiem que us heu ben equivocat amb aquest recurs contra la ZBE. Entenent els arguments que presenteu, no ens podem equivocar d’aquesta manera anant en contra de qui fa alguna cosa contra el canvi climàtic (mes ben feta o menys, aquest és un altre debat). Els nostres fills necessiten que ARA, NOSALTRES, fem tot allò que puguem (per petit que sigui) per minimitzar els efectes catastròfics del canvi climàtic, que JA ÉS AQUÍ. Si de veritat mirem pels nostres fills, qualsevol ajuda és poca. Ho entenem: aquesta història del canvi climàtic no agrada, no ven, però ens equivoquem greument posant recursos i impediments a les tímides mesures que la administració pot anar fent. És la NOSTRA GENERACIÓ la que ha de deixar de banda alguns comoditats per que el futur dels nostres fills i néts sigui una mica menys complicat. FANOC va d’això oi? De la postura de la UE sobre aquest aspecte no en dieu res, però un altre cop, cal mirar el problema en perspectiva: us heu equivocat.
    Per cert, no ens sentim cómodes amb FANOC anat de la mà amb els “altres 9 companys de viatge” que us heu buscat en la creuada contra l’Ajuntament: ens donem de baixa, com no podia ser d’una altra manera.

    Respon
    • Benvolgut Jordi, ens agradaria poder explicar-vos una mica millor la nostra posició respecte a la Zona de Baixes Emissions.

      Com hem dit a tots els mitjans, volem una ciutat amb menys contaminació i millor salut per als nostres fills. El problema és que l’ajuntament va aprovar aquesta ordenança sense tenir en compte els efectes per a les famílies nombroses, de manera que malgrat demanar-los unes moratòries i una línia d’ajuts per canviar de vehicle per al nostre col·lectiu (com vam fer amb altres col·lectius professionals), la nostra demanda va ser totalment ignorada. De manera que van començar a arribar-nos casos de famílies nombroses mols afectades, amb infants petits, que es van quedar sense cap vehicle i sense mitjans per a la seva mobilitat d’avui per demà, doncs el transport públic no és una solució per a que vagins sols els nens petits.

      Per altra banda, analitzant l’ordenança vam veure que les zones més contaminants per a la ciutat Barcelona (com la Zona Franca) quedaven excloses de la ZBE. També que als vehicles més contaminants se’ls donava un any més per seguir circulant, mentre a moltes famílies nombroses se’ls prohibia totalment només per l’antiguitat del seu vehicle, encara que demostressin que aquests no arribaven als nivells de contaminació requerits per a no circular.

      Com l’Ajuntament ni tan sols ens va voler rebre per parlar d’aquests temes, i no va respondre cap de les nostres al·legacions, no vam tenir més remei que anar als tribunals, perquè, tal com ha passat, siguin aquests els qui posin de manifest el nyap d’ordenança que es va fer (que no compleix tan sols amb els requisits per baixar de manera efectiva la contaminació) i al mateix temps no perjudiqui a les famílies més vulnerables i amb menys recursos, a las que es desatenia totalment.

      Per tant, nosaltres, com hem repetit, el que demanem no és que desaparegui la ZBE, sinó que es faci una nova ordenança que serveixi efectivament per reduïr la contaminació de la ciutat, i contempli i arregli tots els desgavells que van fer amb la que ara han anul·lat els tribunals.

      Finalment, el recurs l’hem posat nosaltres sols. Una vegada ha sortit la sentència hem sapigut que altres entitats també la van presentar. per motius diversos.

      Esperem que comprengui al menys la nostra posició, i lamentem que per aquest motiu deixem de rebre el seu suport.

      Respon

Feu un comentari