El TSJC estima el recurs de l’Associació de Famílies Nombroses FANOC i anul·la la Zona de Baixes Emissions de Barcelona

La Sala del Contenciós Administratiu, secció cinquena, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha comunicat avui a FANOC la sentència sobre el recurs que va interposar contra l’ordenança amb que l’Ajuntament de Barcelona va aprovar la Zona de Baixes Emissions (ZEB).

Des de FANOC s’ha rebut la sentència amb satisfacció. Segons Raul Sanchez, el seu director,  “estem a favor de reduir la contaminació de Barcelona, per suposat, pero no sense escoltar els afectats. S’ha fet justícia a la discriminació a les famílies nombroses  que havia fet l’Ajuntament de Barcelona en aprovar l’ordenança que regula ZBE sense escoltar a aquest col·lectiu, sense tenir en compte en absolut les nostres reclamacions i necessitats”. Altres col·lectius perjudicats, fins a nou més, van posar també un recurs contra l’ordenança que regulava la ZBE, aprovada el 2019 i ara anul·lada pel TSJC.

El TSJC, continua Raul Sanchez, “ha deixat clar que no es pot condicionar la mobilitat de les persones a la capacitat econòmica per adquirir un vehicle nou, el que és molt més costós per a les famílies amb més infants. El més lamentable és que el Govern municipal de Barcelona digui que governa per als més vulnerables i després aprovi unes ordenances perquè només puguin circular per Barcelona els més rics, perjudicant als qui tenen menys recursos”

Pau Saumell, l’advocat que ha portat tot el recurs de FANOC i pare de família nombrosa, comenta que “el TSJC ha reconegut el greu perjudici que s’ha causat amb aquesta ordenança a les famílies nombroses, entre d’altres col·lectius afectats, per una ordenança que ha estat tota en la seva tramitació un nyap monumental, sense estudis ni informes seriosos i sense mirar les necessitats de la gent i la vida real dels ciutadans. Amb teòries sense justificar han obligat a llençar a les escombraries els vehicles que les famílies nombroses necessiten, i les ha deixat sense cap solució per a la seva mobilitat. No tothom té la possibilitat de comprar-se un cotxe nou d’avui per demà, i menys les famílies nombroses”.

“Des de FANOC demanem -diu Emilia Tarifa, presidenta de l’entitat- que l’Ajuntament consulti amb TOTS els afectats la nova ordenança que segurament s’haurà de tornar a fer, i pensi en com amortiguar el seu impacte entre les famílies, els col·lectius més vulnerables i els professionals afectats. Aquesta hauria de ser sempre la manera de fer d’un Ajuntament al servei dels seus ciutadans.”

A Catalunya hi havia a 1 de gener de 2022 gairebé 141.831 famílies nombroses, de les quals 99.693 de la província de Barcelona.

Sobre els efectes de la sentència és important saber que:

  • Una vegada la sentència sigui ferma, i l’ordenança que regula la ZBE sigui anul·lada totalment, si així es pot despendre de la sentència es podrà demanar la devolució de totes les sancions posades des de la seva posada en marxa.
  • Però com la sentència no és encara ferma, l’Ajuntament té 30 dies per recórrer-la, i el Tribunal confirmar-la o no. Mentrestant, la ZBE segueix vigent, es poden seguir posant sancions. I les multes s’han de seguir pagant.

Descarrega aqui la sentència completa

 

 

X