Declaració d’ELFAC sobre les famílies nombroses i la emergència de COVID-19 a Europa

En aquests dies, les imatges de famílies nombroses lluitant en la seva vida diària ha animat els cors de moltes persones. I tot i així, darrere de la força i la creativitat mostrada per les famílies amb més de tres fills, hi ha una sèrie de dificultats que el públic no és conscient :

  • Els episodis d’intolerància que s’han donat, per exemple, a Alemanya, a on les famílies nombroses estan demanant un certificat per a poder dur a terme la seva compra ‘extra-gran’ sense ser sospitosos d’abastament impropi.
  • En Espanya, una família va ser multada per anar dos germans en cotxe a fer la compra per a la seva família de onze persones: 8 fills, dos pares de 60 i 70 anys i la besàvia de 95 (ja que van prohibir anar més d’una persona en cotxe).
  • En Letònia, l’empresa Samsung ha distribuït tauletes a part de nens de famílies nombroses per poder seguir les e-classes a casa, ajudant al Govern a  solucionar el problema que tenen els alumnes; aquest problema ha estat també denunciat per l’Associació Italiana de Famílies Nombroses i fins i tot d’Estònia, país que té un elevat nivell d’informatització. Moltes famílies nombroses tenen només un ordinador o dos, que no són suficients, per exemple, per a cinc nens.

Aquests són just alguns exemples de la vida de les famílies nombroses durant el COVID-19 en Europa, on, segons Eurostat, un terç dels nens viuen com a mínim amb dos germans o germanes.

“Estem preocupats” – diu Regina Maroncelli, Presidenta d’ELFAC, la Confederació Europea de Famílies Nombroses – “perquè fins i tot en aquesta emergència, les famílies amb més nens continuen discriminades i ignorades, afegint injustícia i dificultat a un situació ja força complicada, que podria tenir conseqüències molt serioses també des del punt de vista econòmic.”

Per això, les 25 associacions de 23 països europeus que representen a ELFAC, la Confederació Europea de Famílies Nombroses:

  1. Conviden a la Comissió europea, a la seva presidenta Ursula Von der Leyen i a la seva Vicepresident per a la Demografia Dubravka Suica, per agilitzar i aprofundir en el debat per a establir un sistema de“garantia infantil”.
  2. Conviden als Estats a tenir sempre en compte el número de membres de la família en les mesures de suport amb motiu del COVID-19,  i a garantir el dret a la educació dels fills de famílies nombroses.
  3. Conviden als governs locals i nacionals per a crear i/o millorar les ‘targetes familiars” com a eina per recolzar a les famílies i per a la recuperació econòmica, i a cooperar per establir una ‘Targeta Europea de Família Nombrosa”.

“És important que les institucions escoltin la veu de les famílies i comptin amb les associacions familiars en l’elaboració de les mesures necessàries i útils per vèncer l’emergència sanitària. Recolzar les famílies i els nens és una inversió fonamental en el futur que ens espera després del Coronavirus.”, conclou la presidenta de ELFAC, Regina Maroncelli.

Feu un comentari