Critiquem que la nova tarifa de la llum obligui a consumir de nit i en cap de setmana perquè el rebut no es dispari

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) rebutja la nova tarifa elèctrica que va entrar en vigor ahir 1 de juny, per considerar que suposarà una pujada del rebut en moltes llars, ja que el sistema que estableix com els consumidors poden controlar la despesa és un sistema “molt poc pràctic o impossible de seguir per a qualsevol família amb fills”, afirma el director d’aquesta organització, Raul Sànchez.

La nova tarifa estableix tres trams de consum amb tres preus diferents, donant així al consumidor la possibilitat d’estalviar, si tria les hores més econòmiques per posar certs electrodomèstics. El tram més car serà el “d’hores punta”, de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores; li seguirà en preu el tram intermedi, anomenat “hores planes”, que comprèn les hores entre les 8 i 10 del matí; de 2 a 6 de la tarda i de 10 a 12 de la nit. Finalment, hi ha les “hores vall”, les més econòmiques, que ocuparan la nit, des de les 12 de la nit fins a les 8 del matí, els caps de setmana i els festius.

L’usuari que sigui capaç de consumir més en hores vall i planes, veurà reduïda la seva factura, la qual cosa “està molt bé en teoria -afirma Sànchez-, però és absurd en la pràctica, perquè posar la rentadora o el rentaplats, o planxar la roba a la nit és una cosa que una família mitjana no pot fer normalment. Una família amb nens no pot rentar la roba a les 12 de la nit, que és quan toca descansar. Estem parlant de famílies treballadores que han de matinar a l’endemà, i que fan un consum bàsic, com és rentar els plats o la roba de la família. I tampoc es pot deixar tot això per al cap de setmana, i especialment si es tracta de famílies nombroses. Això és impensable “, subratlla.

Per FANOC, aquest canvi de sistema, que està pensat per aconseguir un consum més eficient, suposarà una pujada en el rebut de la llum per a moltes famílies, ja que en moltes ocasions no podran triar el tram més econòmic. “D’una banda, per una qüestió d’organització familiar, ja que una mare o un pare amb nens, que treballen, aprofiten les tardes per rentar la roba perquè si has d’aixecar-te d’hora per anar a treballar i portar els teus fills a l’escola, la nit la dediques a descansar; d’altra banda, una rentadora centrifugant a les 3 del matí no es pot tolerar, llevat que visquis en un habitatge unifamiliar sense veïns; la gran majoria de famílies no pot fer això “, destaca Sànchez.

La pujada afectarà el mercat minorista, per la qual cosa afectarà, entre d’altres, a les llars acollides a la tarifa PVPC (Preu Voluntari del Petit Consumidor) i el bo social, que veuran incrementat el seu rebut elèctric en cas que no modifiquin els seus hàbits de consum. L’associació recorda que la factura del mes de maig va ser similar a la del mes d’abril, amb un encariment del preu de la llum respecte a anys anteriors i critica que hi hagi una nova pujada en un any especialment dur per a les famílies, amb milers de llars en una situació de gran vulnerabilitat, amb molts pares i mares en ERTO, o autònoms que acumulen pèrdua d’ingressos de mesos en els seus negocis, o fins i tot han hagut de tancar. Per això, sol·licita al Ministeri l’establiment d’un repartiment dels costos fixos del sistema elèctric més equilibrat i que permeti reduir el cost estimat d’impacte en la factura elèctrica dels consumidors.

1 comentari a “Critiquem que la nova tarifa de la llum obligui a consumir de nit i en cap de setmana perquè el rebut no es dispari”

Feu un comentari