Com escollir escola? Aspectes a tenir en compte

Un cop passat l’estiu, els nostres fills i filles tornen o s’inicien a la seva aventura escolar.

L’elecció de l’escola bressol, l’escola o l’institut és un pas de molta responsabilitat ja que marcarà l’educació dels nostres fills de manera important

Aquest pas no es pot deixar per al darrer moment ja que havent-hi tanta oferta és important conèixer-la per saber quina encaixa millor amb les nostres prioritats i objectius al respecte.

És normal que apareguin dubtes i interrogants durant el procés, i actualment els centres educatius posen a disposició de les famílies un gran ventall d’eines per ajudar-los a resoldre’ls.

A continuació, us presentem algunes claus a tenir en compte a l’hora d’escollir un o altre col·legi per a l’educació dels vostres fills.

Què tenir en compte per triar col·legi dels fills?

Nombrosos són els aspectes que cal tenir en compte a l’hora d’escollir una escola. Des d’aspectes curriculars, geogràfics, aspectes relacionats amb allò social i fins i tot amb allò econòmic. Les opcions són molt variades i és imprescindible aturar-se un moment per fer l’elecció correcta.

En aquest sentit, et recordem que no és una elecció a la lleugera, cosa que es pot escollir en un minut. Per res, és una situació en què és obligatori aturar-se a analitzar les diferents opcions i escollir la que millor s’ajusti a les nostres circumstàncies i, sobretot, a les nostres expectatives i objectius.

La majoria de centres organitzen jornades de portes obertes per donar a conèixer el projecte educatiu de centre, les instal·lacions, els serveis complementaris com el servei de menjador o cantina, les opcions d’extraescolars o el servei d’acolliment entre d’altres. A part podeu donar a conèixer els diferents projectes que duen a terme com el d’immersió lingüística, robòtica o esport entre infinitat d’opcions

Recordeu que aquest període de jornades obertes es fa normalment a principis d’any, just abans d’iniciar el període de preinscripció.

Educació pública, privada o concertada

Tot i que moltes poblacions només disposen d’oferta pública, hi ha centres públics, privats i concertats. Si teniu clar que voleu optar a una d’aquestes modalitats, el ventall de possibilitats es veurà reduïda de manera significant i us facilitarà el procés d’elecció.

Centres d’educació pública, es caracteritzen per estar gestionats per l’administració pública i l’accés és gratuït. Cal tenir en compte els possibles criteris d’accés els quals us poden donar més puntuació i possibilitats d’accés. Per exemple, tenir germans ja inscrits o tenir una necessitat especial us dóna més punts o per ser família nombrosa, s’obté preferència en cas d’empat per punts de criteri. En aquests centres, els serveis addicionals (menjador, excursions, extraescolars…) són de pagament.

Centres privats el finançament depèn, purament i exclusivament, de les famílies, de l’alumne matriculat i tenen la seva pròpia metodologia a l’hora d’inscriure alumnes. Aquests poden ser més temàtics i/o especialitzats en alguna matèria o activitat concreta.

Centres concentrats són establiments privats amb subvencions públiques per a l’educació del segon cicle de l’Educació Infantil, l’Educació Primària i l’ESO, la resta d’etapes de caràcter privat. Per accedir-hi se segueixen els mateixos requisits que a l’escola pública.

Ensenyament d’altres idiomes

En un món tan globalitzat com en el que vivim, l’aprenentatge d’altres idiomes és una cosa molt important. En aquest sentit, escollir un col·legi bilingüe o que donin molta importància a l’aprenentatge d’altres idiomes, és un aspecte important a tenir en compte ja que pot facilitar que els més petits tinguis més eines en el futur a l’hora d’enfrontar-se al mercat laboral . A més, aprendre un altre idioma estimula la ment.

Si escollim una escola que imparteixi altres idiomes, també és important aturar-se a analitzar el mètode d’ensenyament. En alguns centres, per exemple, són professors nadius els que ensenyen l’idioma; en altres, hi ha possibilitats de fer un viatge d’intercanvi i en altres es participa al projecte Erasmus. Tots aquests aspectes són claus per fer la millor elecció possible.

Valors, metodologia i projectes

Si parlem d’eleccions crucials, no podem deixar d’esmentar quins valors volem inculcar-los als nostres fills a la seva educació. Pensa que el col·legi és el lloc on els nens passen pràcticament el mateix temps que a casa, i és allà on també viuen i comparteixen moltes experiències.

Els ideals i els valors del col·legi poden ser un altre motiu d’elecció i que aquests tinguin una certa connexió amb els de cada família, pot ser un plus. Per exemple, saber si volem una escola laica o religiosa, una escola en sintonia amb la natura, o que fomentin o no projectes socials, també poden fer reduir la llista d’escoles candidates.

Un altre aspecte que pot fer reduir aquesta llista. És la metodologia destudi. Per exemple, actualment hi ha escoles que tenen una metodologia més tradicional. I altres escoles que la seva metodologia va en funció de projectes i casos pràctics i no tant per exàmens

La comunicació entre escola i família també és essencial i no podem deixar de banda el tipus de protocols que apliquen les escoles en casos tan a l’ordre del dia com l’assetjament o el fracàs escolar.

Aquí també us recomanaríem conèixer l’opinió de famílies afins que ja tinguin escolaritzats els seus fills al centre que més us interessa

Ubicació

Un altre dels punts, que per a algunes famílies pot significar molt, és la distància de casa a l’escola. Per a famílies en què la gent gran treballa fora de casa o en horaris fixos, cal comptar amb un col·legi que sigui de fàcil accés, ja sigui en proximitat com en connexió amb el transport.

Serveis extra (acollida, menjador, activitats extraescolars…)

Finalment, els serveis extra també són un gran punt d’inflexió a l’hora d’escollir una escola. Cada escola pot presentar certes assignatures o activitats extraescolars de gran interès, i poden significar un plus en determinats casos. Ja sigui per l’activitat en concret o per l’horari (matí, migdia o tarda) en què s’ofereix.

En definitiva, escollir una escola per als teus fills no és una tasca senzilla, però no impossible. Et recomanem tenir present les dates de preinscripció, les possibles jornades de portes obertes i tots aquests aspectes que hem compartit amb tu per poder fer la millor elecció, aquella que s’ajusti al que realment desitges.

Per a més informació pots mirar al Departament d’Educació de la Generalitat

Feu un comentari