Com viatjar segur si tens 3 fills

T’expliquem els secrets per a viatjar amb 3 nens en les places posteriors del vehicle

Per Fundació Mapfre

Una vegada vaig escoltar un expert de seguretat infantil dir “Un fill porta un pa sota el braç, però el tercer fill porta un monovolum” i, en certa manera, és així.

Durant la creació del Reglament 129, es van fer estudis sobre la capacitat dels cotxes d’instal·lar 3 cadires en la plaça posterior del cotxe i es va observar que, entre al voltant de 100 cotxes comprovats, només en 5 cabien 3 cadires en les places posteriors, i sí, els 5 eren monovolums. Evidentment, les proves es van fer amb els volums de cadira màxims permesos per la Normativa, i amb 3 cadires de 40 a 105 cm. de rang d’altura (entre 0 i 4 anys).

Òbviament, quan utilitzem cadires de major rang, les coses no milloren; resulta molt complicat col·locar 3 cadires de 100 a 150 cm de rang en el cotxe.

No obstant això, com comentàvem, aquest escenari no és el més habitual, i el que tindrem dins del cotxe és una combinació de cadires de diferent rang, que ens farà més viable la instal·lació.

Cal tenir en compte que els cotxes tenen més espai per a la zona de les espatlles, que per a la zona dels malucs i, per tant, hem d’utilitzar aquest avantatge al nostre favor.

Les cadires mirant cap endarrere ocupen poc espai d’espatlles en el cotxe, però ocupen molt espai de seient, mentre que les cadires mirant cap endavant ocupen més espai d’espatlles i igual de malucs. Finalment, els alzadores amb suport ocupen més espai d’espatlles i menys de maluc.

La combinació que ens permet utilitzar millor l’espai de la plaça posterior serà alternant les cadires.

Posarem algun exemple. Si tenim 2 nens que utilitzen alzadores amb suport (de 100 a 150 cm d’altura) i un bebè, situarem als majors en les places externes, mirant cap endavant, mentre que al bebè mirant cap endarrere en la plaça central.

En aquest cas segurament haurem de prescindir de l’ús de cadires de nens amb ISOFIX, ja que la posició dels ancoratges (normalment els cotxes només porten en les places externes) fan impossible que la plaça central sigui utilitzable amb una cadira de nens. Realment en el context d’aquesta configuració, els ancoratges ISOFIX no aporten tant com si estiguéssim parlant de cadires de rang 76-105 mirant cap endavant, on per a augmentar l’espai de supervivència és altament recomanable el seu ús.

Per tant, 2 laterals amb alzadores i central amb cadira mirant cap endarrere.

Desaconsellem l’ús de qualsevol dispositiu que desplaci la posició del ISOFIX per a augmentar l’espai interior, ja que no és necessari, simplement amb no fixar la cadira a l’ancoratge ISOFIX és suficient per a guanyar espai dins de l’interior del vehicle (sempre que la cadira ho permeti).

Si tenim el cas contrari, i seguint la teoria de l’alternança, col·locarem les 2 cadires mirant cap endarrere en els seients externs, mentre que el alzador en la plaça central.

Si tinguéssim 3 cadires mirant cap endarrere, caldrà agafar el metre quan anem a comprar la cadira de nens. No totes les cadires tenen la mateixa amplària, per la qual cosa dins de l’elecció de la cadira serà un factor important. A més, és recomanable no comprar les 3 cadires iguals, ja que cada cadira, sent semblada, no és igual, i podem guanyar uns mil·límetres per la forma i altura de la cadira, que poden ser determinants.

Com veieu, no hem valorat l’opció que cap nen de menys de 4 anys viatgi mirant cap endavant. Des de Fundació MAPFRE promovem l’ús de cadires de nens mirant cap endarrere fins als 4 anys, la posició més segura per a ells.

Feu un comentari