12 pautes de salut mental per a famílies en confinament en la llar

Per Patrícia Díez, psicòloga, mare de família nombrosa i associada a FANOC

Escolta aquí l’audio amb tots els consells de Patrícia (4:47 min)

Resum

1. Cura personal ?: Digues no a la deixadesa. Endreça’t, vesteix-te, no a estar en pijama o xandall. Veure’t bé contribueix a estar bé, veure’t malament contribueix al descoratjament.

2.L’ordre afavoreix l’harmonia: Posa’t un horari realista que respecti el rellotge biològic i on càpiguen responsabilitats i les persones que vols ?: D’aixecar-se i ficar-se al llit, menjars, esport, etc.

3. Alimentar-se bé ???: Reeducar els menús i les seves quantitats. Amb la vida sedentària no es consumeix igual que amb la vida activa.

4. Respirar aire ?: Obrir la finestra, respirar i fixar la mirada en el punt més llunyà?; durant almenys 15′. Als matins romandre en les estades on hi hagi més llum ☀ natural. Si tens opció de sortir (jardí, terrassa), pren el sol.

5. Fer exercici ??‍♂: Canviar-se de roba. L’esport ajuda al fet que el metabolisme funcioni bé i a combatre l’ansietat i la depressió.

6. Posa’t al dia de les notícies ?: Una sola vegada al dia. No és bo conrear l’angoixa. També limita l’ús de pantalles ??. Tractar de controlar la teva vida real, la de la teva casa. No el que no pots controlar, de fora.

7. No preguntar-se el perquè ❓: Cerca quina oportunitat treure d’aquesta situació. Replantejar la teva escala de valors, créixer en virtuts, etc.

8. Aprofita a realitzar coses noves ???: sé creatiu.

9. Posa en el teu horari a algú més que a tu ? : Fes una llista de persones a les quals vols i procura parlar amb una d’elles almenys una vegada al dia. I riu-te, pren-te un cafè online.

10. Transcendeix ??: Si ets una persona piadosa, resa. Si vols prendre part, envia una carta a malalts hospitaltzats i sols per mitjà de tantes iniciatives que estan sortint.

11. Demana perdó i acull el perdó dels altres ?: No deixis que el rancor ocupi el teu cor.

12. Somriu ☺: I no et turmentis si perds els nervis. Torna a començar.

El coronavirus té fi. Que deixi petjada positiva en tu. Cuida’t!

X