Suport polític a la demanda de famílies nombroses per mantenir la bonificació en contractar empleats de la llar

El Congrés va validar ahir el Reial decret que millora les condicions laborals de les empleades de la llar, que es tramitarà com a projecte de llei, obrint així la possibilitat que s’introdueixin canvis, via esmenes, sobre el que presenta el Govern. D’aquesta manera, durant el tràmit parlamentari, es podrà frenar la intenció del Govern d’eliminar, dins de la nova regulació, la bonificació que tenen les famílies nombroses a les quotes a la Seguretat Social en contractar cuidadors.

Només conèixer que el Reial Decret incloïa la supressió d’aquest dret, la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) juntament amb l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya va mostrar el seu malestar, destacant el retrocés que suposava eliminar aquesta bonificació, que facilita la contractació de personal domèstic de suport, especialment important per poder conciliar a les llars amb més fills. Durant aquestes setmanes prèvies a la convalidació del Decret, la FEFN ha contactat amb diversos grups (PNB, PDCAT, ERC, Ciutadans, PP i VOX) per demanar-los suport i aconseguir que no es derogui aquesta bonificació.

El Reial decret es va convalidar amb 293 vots a favor, 51 abstencions i cap vot en contra, ja que molts grups estaven en desacord amb la supressió de la bonificació de famílies nombroses, però no pas amb millorar les condicions laborals dels empleats domèstics, i no era possible votar totes dues coses per separat. La tramitació via projecte de llei sí que permetrà donar suport a la normativa que millora les treballadores de la llar, però amb matisos, introduint esmenes que modifiquin el text inicial del Govern, per exemple, a la part que afecta les famílies nombroses.

La FEFN s’ha mostrat satisfeta pel resultat de la votació d’ahir, ja que obre la possibilitat de mantenir el dret de les famílies nombroses, la bonificació que tenen actualment per facilitar la contractació de personal de suport a la llar, i diversos grups han entès que és necessària per afavorir la conciliació a les llars amb més fills. Entre aquests, PNB, PDCAT, Ciutadans, VOX i PP, que ja ha anunciat que presentarà una esmena perquè no es derogui la bonificació de les famílies nombroses.

Gairebé 6.000 signatures

També com a mostra de rebuig davant la intenció del Govern de retallar un dret a les famílies nombroses, ahir es van presentar al Congrés gairebé 6.000 signatures recollides per l’Associació de Famílies Nombroses de Madrid, per donar suport a aquesta demanda del col·lectiu.

Fins ara, la bonificació s’aplica a les famílies nombroses de categoria especial (a partir de 5 fills) que contractin una persona per treballar a casa seva i també a les de categoria general (fins a 4 fills), sempre que compleixin el requisit de que els dos progenitors treballin fora de casa. El nou Reial decret, aprovat el 6 de setembre passat pel Govern però que ara es tramitarà com a projecte de llei, elimina de partida aquest dret per a les noves contractacions (a partir de l’1 d’abril de 2023), tal com ho recull la Llei de Famílies Nombroses. La bonificació queda subjecta que “es compleixin els requisits de patrimoni i/o renda de la unitat familiar o de convivència de la persona ocupadora, en els termes i les condicions que s’estableixin reglamentàriament”, segons dicta la Disposició Addicional Primera.

Feu un comentari