Rebutjada una proposició d’ERC perquè en casos de separació o divorci dels dos cònjuges conservin el títol de família nombrosa

La Comissió de Drets Socials de Congrés ha rebutjat una Proposició no de Llei presentada per ERC per protegir els drets de tots els membres de família nombrosa en cas de separació o divorci. Actualment, quan en una família nombrosa es produeix una ruptura matrimonial, només un dels dos cònjuges roman, al costat dels fills, en el títol de família nombrosa i pot gaudir dels seus beneficis, mentre que l’altre, pare o mare de família nombrosa , queda exclòs i privat de la protecció econòmica i social de les famílies nombroses.

La iniciativa d’ERC pretenia acabar amb aquesta injusta situació, demanant que tots dos cònjuges puguin conservar la seva condició de família nombrosa, encara que la parella s’hagi dissolt. També demanava que els fills puguin estar en dos títols de família nombrosa en cas de famílies reconstituïdes després d’un divorci, i que s’elimini el criteri de convivència com el que ha de prevaler en el cas de no acord entre els pares sobre la “titularitat” del fill.

La proposta no ha tirat endavant, ja que ha comptat amb només 13 vots a favor; 5 abstencions i 17 vots en contra, entre ells, de PSOE i d’Unides-Podem, que han explicat que aquestes reformes s’han d’incloure, amb un desenvolupament més ampli que doni resposta a totes les situacions familiars, dins de la Llei de Diversitat Familiar que prepara el Govern.

Fills que ja treballen

La iniciativa d’ERC incloïa també un punt relatiu als fills de família nombrosa de més de 21 anys que romanen a la llar familiar i treballen per contribuir econòmicament a la família. ERC demanava que s’elimini el límit d’ingressos pel qual la Llei estableix que aquests fills són independents econòmicament i queden exclosos del títol. Esquerra considera que s’han de mantenir dins el Títol de Família Nombrosa fins als 26 anys, tot i que aportin ingressos a la família.

A la iniciativa d’ERC, el PP va afegir una esmena, també relativa als fills, perquè es mantinguin en el títol fins als 26 anys, encara que ja no estiguin estudiant, una qüestió que també defensa FANOC, considerant que cada vegada és més difícil per als joves, per qüestions econòmiques i d’ocupació, poder independitzar-se i han de romandre més temps a la llar familiar.

Tant la PNL d’ERC com l’esmena inclosa pel PP van en línia amb els plantejaments de FANOC, que porta anys demanant que es protegeixin els drets de tots els membres de les famílies nombroses i s’emprenguin una sèrie de reformes necessàries per donar resposta a la realitat social actual.

Feu un comentari