Famílies nombroses demana a diputats que rebutgin la reforma del complement per maternitat en la pensió per penalitzar a les mares amb 2 o més fills

Les famílies nombroses rebutgen el nou complement per maternitat en les pensions, que segons es van coneixent tots els detalls i fent comptes, més es constata el greu perjudici que suposa per a milions de dones. Segons l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) i la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN), el nou complement per maternitat en la pensió és un “retallada encoberta” per a les mares, que veuran reduït el seu complement de maternitat entre un 10% i un 70%, en funció del nombre de fills i la base de la seva cotització, i és més gran quan més gran és el nombre de fills.

Segons els càlculs, totes les dones amb pensions de 1.100 euros i 2 fills pateixen una pèrdua econòmica en la seva pensió, tot i que la pèrdua serà més gran en el cas de les famílies nombroses, amb 3, 4 o més fills. Així, una mare de 3 fills amb una pensió de 1.100 euros veurà retallada la seva pensió en més de 400 euros a l’any i si té 4 fills rebrà 800 euros menys que amb el sistema anterior.

La FEFN i FANOC, que representen i defensen els drets de les 700.000 famílies nombroses que hi ha a Espanya, considera que no es pot passar per alt aquesta injustícia i està recollint suports per tombar la mesura. Per això, ha organitzat una concentració el 16 de febrer davant el Congrés (14.30 hores) i ha obert una campanya de recollida de signatures a Change.org perquè totes les persones afectades puguin deixar clar el seu rebuig a aquest plantejament, amb el que no se senten compensades: ni creuen que sigui una forma justa d’eliminar la bretxa de gènere ni que es compensi adequadament l’aportació que han fet a la societat en forma de capital humà, a través dels seus fills, que són els que precisament van a mantenir les pensions.

Suport polític

L’organització de famílies nombroses s’està reunint des de la setmana passada amb representants de diferents grups polítics per explicar-los de primera mà la injustícia de la mesura dissenyada pel Govern, i demanar-los suport perquè no surti endavant. El decret-llei, que ja està aprovat pel Govern, passarà pel Congrés dijous que ve, on ha de ser revalidat pels grups parlamentaris. Les associacions de famílies nombroses confien que el Govern sigui conscient de l’error que comet amb milers de dones, que recapaciti i corregeixi el sistema que ha dissenyat per no perjudicar les dones amb més fills, que són les que major bretxa de gènere han patit i les que més estan aportant al sistema, precisament per mantenir les pensions de tots.

Sobre això, l’entitat familiar considera “paradoxal, a més de tremendament injust” que l’objectiu del Govern amb aquesta mesura sigui reduir la bretxa de gènere que han patit les dones a causa de la maternitat i es tracti pitjor a les dones que més fills han tingut , quan aquestes són les que tenen major bretxa salarial, de promoció, etc., a l’haver d’afrontar i compaginar feina amb diversos embarassos, cura de fills, etc., que s’han traduït en una pèrdua salarial i manca d’oportunitats laborals per a elles.

“El discurs de la bretxa de gènere no es sustenta”, destaquen des de l’entitat, com “tampoc se sustenta l’argument que aquest sistema beneficia les rendes baixes quan es donen situacions tan incongruents com que una mare treballadora amb un sol fill i una pensió màxima de 2.400 euros, veurà incrementada la mateixa en 27 euros al mes, mentre que una mare de 4 fills i una pensió de 800 euros, rebrà també 27 euros per cada un dels seus fills, en total 108 euros al mes. I si tingués 5 o 6 fills, la mateixa quantitat, ja que el nou complement té unes quanties fixes que equivalen a 4 fills, de manera que no hi ha major compensació per a les famílies més nombroses “.

FANOC insisteix que el nou model dissenyat pel Govern per eliminar la bretxa de gènere és una retallada encoberta de la pensió, que afectarà a milions de mares, des de 2 fills i amb pensions mitjanes, que s’accentua en el cas de les mares de família nombrosa. Les úniques beneficiades són les mares amb 1 fill, que en el model anterior no percebien cap complement i ara si. L’entitat ja va valorar com a positiva aquesta novetat, perquè les mares amb un fill també han de ser considerades, però resulta tremendament injust, més aviat “intolerable” -califican des FANOC-, que aquesta compensació vagi en detriment del complement a les mares amb més fills , que més han aportat i més han de veure compensada la seva jubilació.

Famílies discriminades

FANOC també critica que hi hagi un límit en la quantia del complement, que equival a tenir 4 fills, el que suposa que en el cas d’haver tingut 5 o més fills, només es comptaran els 4 primers. Més de 21.000 famílies es sentiran “discriminades” per aquest fet, sent “molt injust que qui més esforç ha fet a nivell de conciliació de la vida familiar i laboral, i més ha aportat al sistema en contribució demogràfica, després no es vegi recompensat per l’Estat en la seva edat de jubilació “.

El complement per maternitat en la pensió també discrimina les famílies en què un dels pares ha deixat de treballar per tenir cura dels fills perquè aquestes mares (fonamentalment són dones) no van a percebre el complement, atès que només per pensions contributives, i els pares no podran acreditar que els fills han afectat la seva carrera laboral perquè ells no hauran patit la pèrdua d’ingressos o menor cotització per la paternitat.

Feu un comentari