Un cop més, es torna a parlar de quin és el millor mètode d’aprenentatge en l’educació del nostre país: per competències, per projectes, per repetició; però perquè sigui possible un ensenyament global en majúscules, no podem deixar de banda la salut integral de l’estudiant que consta de 3 factors essencials: l’exercici físic, una alimentació sana i la gestió de les emocions.
Que difícil posar nom a aquestes últimes!
Els educadors han hagut de buscar de quina manera els nens i nenes poden expressar com se senten.
Coneguts són els contes dels monstres, que a través dels colors, els nens poden indicar les seves pors i inquietuds. El role play o l’emoteatre són altres alternatives que també els permet expressar els seus sentiments, de manera que els especialistes puguin detectar possibles alteracions emocionals.
La detecció és clau, però també la prevenció
A l’escola, els docents fan un treball excel·lent, però una vegada que detecten algun trastorn, és quan hem de recórrer a altres especialistes. Aquests experts, a través de coaching, mindfulness o sessions amb psicopedagogs, ajudaran els estudiants a treballar aquests aspectes, amb l’objectiu de sentir-se millor i aconseguir un aprenentatge òptim.
Solem associar gestió de les emocions amb etapes més primerenques i és també en aquesta etapa quan les noves tecnologies comencen a guanyar terreny, adquirint un pes que els influenciarà durant el seu creixement i s’incrementarà en l’adolescència, i els podran portar directes a l’aïllament amb conseqüències socials greus.
Al Japó, aquest fenomen, ja té un nom Hikikomori que compta ja amb més de 1.200.000 persones afectades. Els hikikomori creen un món virtual al voltant d’ells. S’aïllen, es tanquen en ells mateixos i no desenvolupen habilitats socials. A Espanya ja existeix també aquest fenomen, que s’ha vist incrementat per la pandèmia. La detecció ràpida és vital per poder ajudar-los.
La família, els valors, i sobretot el treball dels nostres especialistes, docents, psicòlegs, educadors permeten una educació completa. Un cop més, hem de donar importància a la feina en equip, perquè la família és un pilar fonamental, però no l’únic.
Patricia Franch
Responsable Pedagógica
www.educa-system.com