Amb el curs ja començat en diverses comunitats, l’organització familiar demana a l’Executiu que aclareixi els termes del permís retribuït davant d’un cas de contagi a les escoles.
La FEFN ha traslladat avui a la directora general de Diversitat Familiar la necessitat que les famílies, i en especial les nombroses, estiguin protegides laboralment i que també comptin amb ajudes per a la compra d’equips informàtics
L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) juntament amb la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) vol mostrar la seva preocupació en relació amb el panorama que es presenta a les famílies amb l’inici de curs escolar i la possibilitat que hi hagi contagis en els centres, a causa de la indefinició de Govern sobre les baixes laborals retribuïdes a les que podrien accedir els pares dels menors afectats per casos de Covid-19 a les escoles.
Representants de la FEFN s’han reunit aquest matí amb la directora general de Diversitat Familiar, Patricia Bezunartea, per traslladar-li algunes demandes del col·lectiu i han volgut traslladar-li també aquesta qüestió, destacant la inquietud que ha provocat en les famílies, i en particular en les nombroses, les diferents versions que ha donat el Govern sobre el permís retribuït, sense acabar d’aclarir què passarà amb relació a la situació laboral del pare o la mare, si un menor ha de quedar-se a casa, reclòs durant dues setmanes, sense acudir a l’escola.
Davant d’aquesta situació d’indefinició, i amb el curs escolar ja iniciat en diverses comunitats, FEFN demana a Govern “que garanteixi la protecció laboral i econòmica dels pares, d’una manera clara i real”, destaca el president de la FEFN, José Manuel Trigo. L’organització familiar incideix que s’ha demanat a les famílies col·laboració per adaptar-se i afrontar les dificultats del curs escolar amb els mitjans que hi ha, però “no se’ls pot ‘abandonar’ demanant que tinguin cura i aïllin als seus fills per frenar els contagis, a costa de perdre la feina o el salari “, afirma Trigo.
El “Pla Em cuida” no serveix
En aquest sentit, l’entitat destaca, coincidint amb altres organitzacions socials i familiars, que el “Pla Em cuida”, que va posar en marxa el Govern per protegir laboralment els pares que haguessin de tenir cura dels seus fills, no serveix, ja que protegeix en el laboral però no en l’econòmic. “El Pla Em Cuida” pot servir a alguna família que tingui una situació econòmica privilegiada, però no és una opció viable per a la gran majoria de famílies, perquè són molt poques les que poden agafar una excedència o una reducció del salari, és a dir, prescindir d’una part del sou o d’un sou complet, especialment en un moment de greu crisi econòmica en molts sectors “, explica Trigo.
Per això, FANOC i la FEFN insisteixen al Govern en què confirmi que hi haurà un permís laboral retribuït per als pares que hagin de quedar-se a casa a tenir cura d’un fill perquè tingui símptomes o estigui en quarantena per algun positiu a l’escola, una situació que es complicarà en el cas de les famílies nombroses, on les possibilitats de contagi dels nens a les escoles són majors i on a més, davant un sol cas, podria passar que s’hagués de posar en quarantena també als germans. “És una qüestió de calat, que afecta molt a l’organització familiar, i que no es pot improvitzar. La necessitat de quedar-se a casa que generarà un dia per l’altre i les famílies han de tenir ja la garantia que estaran emparades per l’administració i no estar a mercè de la voluntat o possibilitat que hi hagi en les seves empreses, perquè a més del tema econòmic, no tothom pot teletreballar “, destaca la FEFN.
Ajudes per a equips informàtics
A la reunió amb la directora de Diversitat Familiar, la FEFN ha plantejat altres qüestions importants per a les famílies, entre elles, la relativa als equips informàtics que s’han fet necessaris per a tots els alumnes com a conseqüència de la pandèmia i que podrien ser imprescindibles en cas d’haver de tornar a les classes online. De fet, en alguns cursos es seguirà un model mixt, de classes presencials i des de casa, el que obliga a tenir dispositius per a aquests nens.
L’entitat demana a Govern que estableixi una línia d’ajudes per a la compra d’ordinadors o tauletes en les famílies amb més fills i menys recursos, de manera que cap nen es quedi enrere per no comptar amb l’equip necessari. Segons una enquesta realitzada per l’Associació de Famílies Nombroses de Madrid, un 54% de les famílies nombroses no té possibilitat de disposar de dispositius electrònics per a tota la família i el 46% restant assegura haver fet un esforç econòmic per adquirir equips suficients, treient pressupost d’altres partides de l’economia familiar per a despeses extra, vacances …, i en algun cas havent de recórrer a un préstec.
A la reunió d’aquest matí amb la directora de Diversitat Familiar, Patricia Bezunartea, hi han assistit el secretari de la FEFN, Ignacio Velilla, juntament amb el director de Relacions Institucionals, Luis Herrera, i la coordinadora de l’organització, Yolanda García.