FANOC va participar en la Jornada sobre “Natalitat i Polítiques d’Ajuda a la Família”

Experts en demografia, natalitat i família, així com diplomàtics i representants de partits polítics, van participar en la Jornada sobre “Natalitat i Polítiques d’Ajuda a la Família” organitzada per la Plataforma per la Família Catalunya-ONU i l’Institut CEU d’Estudis de la Família, amb la col·laboració de la Universitat Abat Oliba CEU i la Federació d’Associacions Familiars Catòliques d’Europa (FAFCE). Es va celebrar a l’Aula Magna-Aula Sacra de la Universitat Abat Oliba CEU el 14 de novembre de 2022.

Durant la Jornada es va fer també lliurament dels premis Nacional i Internacional de ”Lluitador per la Família” que van rebre, respectivament, Jaime Mayor Oreja, president de Neos, i Vincenzo Bassi, president de la Federació d’Associacions Familiars Catòliques d’Europa (FAFCE), de mans del president de la Plataforma, Daniel Arasa.

Van assistir més d’un centenar de persones, una gran part d’elles membres de diverses entitats familiars i socials, així com d’organismes relacionats amb instituts o equips d’estudis sobre la natalitat i la família. Les sessions van tenir representació internacional, i, a més de la presència de diverses persones estrangeres, algunes de les ponències van ser pronunciades en anglès i italià. La llengua utilitzada en la major part de sessions va ser el castellà.

Les sessions van ser obertes pel rector de la Universitat Abat Oliba CEU, Rafael Rodríguez Ponga, i el president de la Plataforma per la Família, Daniel Arasa. Aquest últim va explicar l’abast i els objectius de la Jornada, detallant que el tenir més fills no deriva substancialment de la millor situació econòmica de les famílies o les ajudes rebudes, la qual cosa demostra el fet que les famílies residents en barris amb població de classe mitjana i alta de les ciutats no tenen de mitjana més fills que les dels barris de renda més baixa. Va assenyalar molts elements “no econòmics” que influeixen en la natalitat, entre ells l’estabilitat dels matrimonis o parelles, el nivell de religiositat de les famílies o el fet que cada vegada es retarda més l’edat de les dones a tenir el primer fill.

Alejandro Macarrón, expert en demografia i coordinador de l’Observatori Demogràfic del CEU va aportar gran quantitat de dades sobre la situació de la natalitat i les negatives perspectives de futur (es reprodueix en un altre document de la web el contingut de la seva ponència).

Josep Miró i Ardévol, ex conseller de la Generalitat, ex diputat i ex regidor de Barcelona, president de e-cristians i coordinador de l’Assemblea per la Vida, la Llibertat i la Dignitat, va exposar com les polítiques desenvolupades pel Govern central i autonòmics no han conduït a resultats en favor de la natalitat ni en veritable ajuda a les famílies. Va assenyalar que la falta de natalitat no pot suplir-se amb la immigració, afegint que la creació de capital social a partir de les famílies es produeix de manera especial en la formació als seus propis fills.

La professora universitària i escriptora María Calvo Charro va parlar de la importància i necessitat de les figures del pare i de la mare en la família, i va entrar a fons en el valor de la dona en els seus aspectes tant maternals com eròtics, coincidint en alguns aspectes amb línies d’organitzacions feministes i discrepant en unes altres.

La directora de l’Institut CEU de la Família, Carmen Fernández de la Cigoña, va fer un repàs a les ajudes públiques a la família a Espanya i va donar una visió global de les influències sobre la família, així com les dificultats i tensions a les quals aquella està sotmesa. Es va fer referència a altres països, i partir d’aquí es va entrar en els exemples d’Hongria i Polònia. L’ambaixadora d’Hongria a Espanya, Katalin Tóth, va desenvolupar àmpliament les polítiques realitzades al seu país, que han portat a un increment de la natalitat i la nupcialitat, al costat de la disminució de divorcis i d’avortaments.

Així mateix, telemàticament, la ministra de Família de Polònia, Bàrbara Socha, va explicar algunes de les mesures posades en marxa al seu país cara a ajudar a les famílies.

El director de FANOC va presentar la iniciativa de municipis “family-friendly”

Es va entrar després en les polítiques municipals cara a les famílies. Raúl Sánchez, secretari general de la Confederació Europea d’Associacions de Famílies Nombroses (ELFAC) i director de FANOC, va donar una visió de la xarxa de ciutats “family-friendly” que estan desenvolupant en diversos països d’Europa, convidant a municipis espanyols a integrar-se en aquesta xarxa, sense cost per a ells. Això va ser complementat pel responsable de les polítiques familiars a la província de Trento (Itàlia), que va exposar les accions realitzades en aquell territori, que permeten importants suports a les famílies, en molts casos sense cap cost per als municipis. Aquestes actuacions a la província de Trento són un exemple per a totes les ciutats d’Europa.

Imprevistamente per als organitzadors, Luciano Malfer, va fer lliurament al president de la Plataforma, Daniel Arasa, d’una medalla per ells creada, com un reconeixement de ser també un “Lluitador per la família”.

L’última sessió de la Jornada va donar el protagonisme a representants de partits polítics, els quals van poder exposar propostes d’actuació en relació a la família cara a les pròximes eleccions municipals. Es van convidar als candidats a l’alcaldia de Barcelona, encara que diversos partits van enviar a algun diputat o regidor, atès que no tenen designat encara candidat. Van exposar les seves propostes Óscar Ramírez (PP), Martí Pachamé (Ciutadans), Eva Parera (*Valents), Manuel Acosta (VOX), Daniel Vosseler (Barcelona ets tu), Xavier Nolla (Units per Avançar) i Pau Sanfeliu (Família i Vida). El mateix dia, Neus Munté (Junts per Catalunya) que havia confirmat la seva participació, va notificar que estava malalta. S’havia convidat a tots els partits, però alguns van declinar assistir.

Va clausurar la Jornada el Rector Magnífic de la Universitat Abat Oliba CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, que va ressaltar la importància de la universitat com a centre de debat i pensament, afegint que la Jornada realitzada havia estat una bona aportació en aquesta línia.

Feu un comentari