El sector turístic anirà remuntant a partir de l’estiu, encara que serà en 2022 quan es produeixi una recuperació més real, al menys pel que fa al turisme familiar. Així es desprèn de la VIII Estudi sobre consum turístic de les famílies, elaborat per la Federació Espanyola de Famílies Nombroses i la consultora DNA experta en oci i turisme, segons el qual gairebé la meitat de les famílies, el 45%, considera que “fins 2022 no podrà tornar a viatjar com ho feia abans de la pandèmia “.
L’estudi, que ha estat presentat aquest matí pel president de la FEFN, José Manuel Trigo, i el conseller delegat de DNA, Francisco J. Castillo, posa de manifest l’efecte que la crisi sanitària ha tingut sobre la forma de viatjar de les famílies al llarg de 2020, però, sobretot, analitza les perspectives de turisme per 2021, un any, que, segons l’estudi, està marcat per una gran incertesa per a les famílies i molts condicionants tangibles o emocionals per organitzar viatges i vacances.
De fet, 8 de cada 10 famílies (el 80%) reconeix que el 2021 viatjarà menys, un terç ho farà per raons econòmiques, ja que tenen menys capacitat de despesa que abans de la pandèmia (36,6%); mentre que la resta, el 45%, assegura que no ha patit pèrdua d’ingressos, però “reduirà els seus viatges per evitar riscos sanitaris”. Enfront d’ells, hi ha un 19% de famílies que tampoc ha patit una disminució dels ingressos de la seva llar i que assegura que farà més viatges “per ajudar a recuperar el sector”.
Llum pel proper estiu
Al marge d’aquesta meitat de famílies que té clar que fins 2022 no podrà viatjar com abans de la pandèmia, hi ha un percentatge també alt de famílies, el 42%, que fixa l’horitzó de la normalitat en els viatges en el pròxim estiu. Un 7% ajorna aquest moment fins al Nadal 2021 i un altre 6% es mostra molt optimista al considerar que podrà viatjar com abans per Setmana Santa.
A l’hora d’organitzar i reservar, les famílies es mostren prudents a causa de la incertesa que genera la pandèmia. Així, més de la meitat (57% de les famílies) assegura que organitzarà el viatge prop de la data del mateix, no cal reservar o fent-ho en la mateixa setmana. No obstant això, a l’estiu, data més important per a les vacances i de més durada, sí que hi haurà una major planificació, segons afirma el 43% de les famílies, que reservarà amb un mes mínim d’antelació.
Turisme a l’aire lliure
Pel que fa al tipus de viatges i quins factors determinaran més l’organització dels mateixos, l’estudi mostra alguns canvis importants com a conseqüència de la pandèmia. La necessitat de prevenir el contagi i els efectes del confinament, al costat de les restriccions de mobilitat, determinen que els tipus de turisme preferits siguin els que s’ofereixen a l’aire lliure, com les platges, el turisme de natura i el turisme rural, mentre que el turisme cultural i l’urbà perden punts en aquest escenari. Així, el 2021 les famílies optaran per llocs de sol i platja (50,3%), que trien la meitat, seguits de les destinacions rurals d’interior (24%) i els de muntanya (15%), mentre que les destinacions urbanes només interessen, de moment, a 1 de cada 10 famílies (10%).
De la mateixa manera, els allotjaments situats en enclavaments naturals, com les cases rurals i els càmpings, guanyen pes o es mantenen, davant dels hotels o apartaments, la preferència per part de les famílies és menor que abans de la pandèmia. Si fins a la declaració de la crisi sanitària, només un 16% de les famílies preferia una casa rural per allotjar-se en vacances, el 2021 serà l’opció escollida pel 27% d’elles. Davant d’això, els hotels, que ocupaven el primer lloc en allotjament per a un 43% de famílies en 2019, en 2021 passen a ser la primera opció pel 37%.
Pel que fa a activitats, succeix com en destinacions i allotjaments, les famílies es decanten per aquelles que poden realitzar-se a l’aire lliure i amb menor concentració de gent, com les activitats relacionades amb la natura i l’ecoturisme, la visita a familiars i amics, caminades i passejades a peu… Per contra, les que més baixen són aquelles en llocs que concentren públic, com els parcs temàtics i oci, que interessen a les famílies un 18% menys que abans. I és que, a l’hora de contractar una activitat d’oci, les famílies primen la seguretat (62%), molt per sobre del preu (38%).
Mesures anti Covid
Les mesures higienicosanitàries i de distanciament social influeixen molt a l’hora d’organitzar un viatge i triar un lloc o un altre, encara que en matèria d’allotjament, segueix sent més important el preu i l’existència de descomptes i ofertes, que les mesures relacionades amb la salut. El 59% es fixa abans en el cost mentre que el 41% prima que fa a la seguretat i salubritat. En canvi, en l’elecció de la destinació té molta importància, el que més, la mesures de prevenció de la Covid (94%), i també la seguretat (95%) i que el destí compti amb allotjament adaptat a famílies (94%) .
Precisament en relació amb la seguretat, l’estudi demostra que les famílies coneixen i valoren les mesures de prevenció i control de la pandèmia que han establert les empreses turístiques, en concret, les avalades amb el Segell de Turisme Familiar, sent les més importants per a ells l’obligació de portar mascaretes i la supervisió per part dels responsables de l’establiment; l’existència de dispensadors de gel per poder higienitzar les mans sovint i les mampares de separació entre personal i clients. Per contra, el segell turístic “Safe Tourism Certified” com a marca de garantia i certificació d’implantació del Sistema de Prevenció de Riscos per a la Salut enfront de la COVID-19 promogut per l’Institut de Qualitat Turística Espanyola (ICTE), és la mesura menys valorada per les famílies, probablement per desconeixement de la seva existència per part de la demanda.
Destinació preferida
L’estudi mostra algunes tendències que es mantenen any rere any, una d’elles és la relativa a les destinacions, que de nou encapçala Andalusia, com la Comunitat preferida per les famílies per a les seves vacances a totes les èpoques de l’any. La segueixen la Comunitat Valenciana i Galícia en els mesos de bon temps i Castella i Lleó i Aragó, a la tardor i hivern, respectivament.
També es repeteix l’esquema d’altres anys respecte a qui determina l’elecció de la destinació en la família, i és, un cop més, els pares els que més influeixen en aquesta decisió. No obstant, en el cas de l’estiu, la seva opinió és compartida a parts iguals amb els fills, que tenen molta importància a l’hora de triar on i com passaran les vacances (42% de les famílies), i, després d’ells, la mare (19%). El pare exerceix molta menys influència en aquesta qüestió: segons l’enquesta, només en un 3% dels casos és el que decideix.
El destí, que ha anat guanyant importància en els últims anys, es manté també com la qüestió principal a l’hora d’organitzar un viatge en família. 7 de cada 10 famílies es fixen en el lloc a què anar, abans que en un determinat producte turístic, i en l’elecció tenen en compte, sobretot, l’oferta d’allotjament i activitats, les dues qüestions per igual, segons afirmen el 40 % de les famílies. Només l’allotjament és important per al 19% de les famílies, mentre que les activitats ho són, més que altres factors, per al 25%.