Les famílies esperen mesos per a tenir o renovar el document oficial que els permet accedir als seus drets
El problema es dona en algunes províncies d’Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa i Múrcia, i suposa la pèrdua de beneficis i descomptes per a centenars de famílies que no poden demostrar que són família nombrosa
Les Associacions de Famílies Nombroses d’aquestes Comunitats porten anys intentant solucionar el problema, derivat d’una falta de recursos segons reconeix la pròpia Administració
La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) i les seves associacions porten temps denunciant la vulneració de drets que sofreixen centenars de famílies nombroses, a causa dels retards que es produeixen en la gestió dels títols de família nombrosa en algunes comunitats. La demora a resoldre els expedients es dona en algunes províncies d’Andalusia, Aragó, Catalunya, Castella-la Manxa i Múrcia i pot ser de diversos mesos, fins de 6 o 7 en alguns casos, temps en el qual les famílies no disposen del document oficial en vigor per a poder acreditar la seva condició de família nombrosa i accedir als beneficis econòmics i socials que els corresponen per llei.
Sense accés a beneficis
Aquests beneficis inclouen descomptes en transport ferroviari i per carretera (20% o 50% segons la categoria de família nombrosa); en la mensualitat dels poliesportius municipals, centres culturals de titularitat pública, bonificació en l’aigua, en l’electricitat a través del bo social… Tot això es tradueix en una pèrdua de diners per a les famílies, sobretot, quan es tracta de beneficis “majors”, com la bonificació en l’IBI o les matrícules universitàries, on entren en joc milers d’euros, ja que en la Universitat la llei els reconeix un 50% de descompte per a famílies de categoria general o gratuïtat en el cas de ser de categoria especial, a partir de 5 fills.
Solucions provisionals
Algunes Comunitats han establert una solució transitòria perquè les famílies no perdin drets, establint una pròrroga automàtica durant el temps que es triga a resoldre la renovació, de manera que la família no es quedi sense títol en cap moment. Així es va fer a la Comunitat Valenciana, que fa anys era una de les més afectades pels retards, però que avui sembla haver resolt els problemes. Aquesta mateixa mesura s’ha pres ara a Aragó per a atallar el tap existent a la província de Saragossa amb les cites, encara que en aquest cas no sembla ser la solució: “La pròrroga només serveix si sol·licites la renovació abans que t’hagi caducat, la qual cosa li ocorre a moltes famílies, que, en veure que la petició de cita està col·lapsada, decideixen esperar un temps, perquè tenen marge. No obstant això, quan es volen adonar, el títol ja ha perdut la vigència, encara que sigui per uns dies, i ja no hi ha opció de pròrroga”, expliquen des de l’Associació de Famílies Nombroses d’Aragó, 3ymás, on tenen clar que és un “problema de falta de personal” i retard respecte a la informatització dels processos. “Aquí és tot presencial, no es pot fer en línia i això alenteix molt el procés i a més només s’atén de 9 a 12, la resta de l’horari és per a tot el que entra per Registre”, lamenten.
Reclamacions a Andalusia
El mateix problema de falta de personal el té Andalusia, una de les Comunitats on més retards hi ha, concentrats a les províncies de Sevilla, on pot haver-hi unes 1.000 sol·licituds al mes i només tres funcionaris per a resoldre-les, i a Màlaga, on l’espera d’una família per a obtenir la renovació del seu títol pot ser de fins a 7 mesos, molt de temps sense disposar del document que et permet demostrar que ets família nombrosa i aplicar els beneficis que et corresponen.
Davant aquesta situació, la Federació Andalusa de Famílies Nombroses, que porta anys perseguint aquest assumpte amb reiterades gestions i reunions amb l’Administració, està facilitant a les famílies un escrit perquè, transcorreguts tres mesos des que es presenta la sol·licitud i documentació del títol, reclamin el seu expedient i la resolució del mateix “per silenci administratiu positiu”.
A Barcelona hi ha esperes de fins a 6 mesos
A Catalunya, també hi ha espera de fins a 6 mesos a la província de Barcelona amb les renovacions. “Si es tracta d’una petició de títol nou, és senzill i no sol haver-hi demora, però amb les renovacions el sistema es col·lapsa”, expliquen des de FANOC, Famílies Nombroses de Catalunya, on han decidit investigar aquest assumpte amb una enquesta a les famílies -actualment oberta en la web de l’associació- per a saber el grau de retard. En aquesta Comunitat també hi ha una espècie de “pròrroga”, ja que el títol es considera vàlid des del mateix dia que es fa la sol·licitud de renovació, però, igual que a Saragossa, sempre que segueixi en vigor. Per tot això, l’Associació aconsella a les famílies que renovin com més aviat millor, tenint en compte que es pot fer des de 3 mesos abans de la data de caducitat.
A totes aquestes comunitats se sumen Murcia, amb mesos d’espera per a renovar un títol de categoria especial per renda, i en algunes províncies de Castella-la Manxa, que també sofreixen retard en la gestió de sol·licitud o renovació del títol.
Les Associacions de Famílies Nombroses de totes aquestes comunitats porten temps realitzant gestions amb l’administració per a tractar de solucionar aquest problema, que en alguns casos, com Andalusia, s’arrossega des de fa 5 anys. Demanen que es resolgui de manera urgent per a no deixar sense drets de les famílies, i amb solucions que perdurin, “no amb pegats o plans de xoc d’uns mesos, com contractar personal durant 6 mesos, que solucionen el problema temporalment, però després d’un temps, estem igual”, expliquen.
Per part seva, la FEFN considera “aquest retard inadmissible” perquè “en plena era digital no s’entén que calgui esperar mesos per a renovar un document oficial, per molta documentació que calgui revisar; i, sobretot, és inadmissible que tingui una conseqüència directa en les famílies, que no poden accedir als seus beneficis”, assenyala el president, José Manuel Trigo.
Lliurament immediat, dies o setmanes
En la resta de comunitats, els terminis són molt menors i entren dins del raonable. El temps varia de l’una a l’altra comunitat, des de tenir el títol en el mateix moment si tota la documentació presentada està bé, fins a uns dies o setmanes. Enfront d’això, és difícil comprendre -assenyala la FEFN- que hi hagi parts d’Espanya en les quals una família estigui “esperant resposta de l’administració a la sol·licitud que va presentar al setembre, fa 5 mesos, i entremig ha perdut un munt de bonificacions, totes les de les ordenances municipals que cal sol·licitar a la fi d’any”.
Des de la FEFN consideren injusta aquesta situació tan desigual, ja que “deixa en clar desavantatge a les famílies nombrosa d’algunes zones d’Espanya”, que, complint els requisits com la resta de famílies, no poden accedir als seus drets per una mala gestió administrativa en ple segle XXI, quan tots els processos estan informatitzats, les administracions haurien de poder creuar les dades i simplificar i agilitzar el tramiti.