Famílies Nombroses demana una regulació pròpia per a les monoparentals, que respongui a les seves necessitats reals

La Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) demana al Govern una regulació pròpia per protegir les famílies monoparentals, que reculli una sèrie de beneficis que donin resposta a les seves necessitats reals.

La FEFN respon així a l’anunci fet pel secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat, Mario Garcés, que dilluns va anunciar que el Govern té ja redactat un projecte de llei que reconeixerà la condició de família nombrosa a les monoparentals amb dos fills.

La FEFN es reunirà precisament aquesta tarda amb el secretari d’Estat de Serveis Socials, en una trobada que ja estava fixat fa dies, i aprofitarà per demanar-li que la protecció a les monoparentals es faci per una via diferent al títol de família nombrosa, mitjançant una regulació específica amb ajudes acords a les necessitats d’aquestes llars, molt diferents a les de les famílies nombroses per una qüestió simple de mida. “És absurd dir que són legalment famílies nombroses, perquè la seva realitat i necessitats són molt diferents. Les monoparentals amb 2 fills, és a dir, llars de 3 membres, no necessiten grans habitatges, ni es veuen afectades per la penalització per excés de consum a la llum o l’aigua, ni fan servir grans vehicles. La seva problemàtica és diferent i per això han de rebre una protecció social diferent “, expliquen des de la FEFN.

En aquest sentit, la FEFN insisteix que “gran part de les reivindicacions que fem per a les famílies nombroses no tenen sentit per a una família de només 3 membres, perquè estan pensades per a grans llars, com acabar amb les penalitzacions per consums en qualsevol subministrament; impost de vehicles especial per monovolums de famílies nombroses; construcció de VPO de més de 90 metres quadrats … “.

L’entitat es va reunir al mes de juliol amb representants de les monoparentals per conèixer de primera mà la seva situació i les seves demandes, a més de plantejar-los el seu suport a una protecció per a aquest col·lectiu. “Volíem que sabessin que les recolzem totalment, però que ens sembla més lògic que es faci una regulació pròpia, cosa amb la qual es van mostrar d’acord”.

Famílies amb discapacitat i un fill

Al fil de l’anunci del Govern, les persones amb discapacitat han decidit demanar també una ampliació dels beneficis de família nombrosa, perquè arribi a més famílies. Mitjançant el CERMI -Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat-, reclamen que es rebaixi de dos a un el nombre de fills perquè se’ls reconegui com a família nombrosa quan els dos pares tinguin discapacitat, o si la té un dels dos en un grau superior al 65%.

La FEFN considera que, si tot això tira endavant i s’inclou dins de la Llei de Famílies Nombroses, s’estarà desvirtuant el concepte de família nombrosa, pel qual es reconeix i es dóna suport a les famílies que tenen més fills, compensant l’especial aportació que fan a la societat aportant capital humà. “Les altres situacions no tenen res a veure amb això, són situacions especials, per circumstàncies com la discapacitat, un divorci, la mort d’un dels progenitors, estar en atur, etc., que dificulten la criança dels fills i, per tant , han de ser objecte de protecció social, però no se’ls pot considerar i atorgar-los sense més uns beneficis que s’han pensat com a adequats per a famílies nombroses, és a dir, per evitar penalitzar les famílies més grans “. La FEFN recorda, finalment, que entre el col·lectiu de famílies nombroses hi ha moltes famílies monoparentals, que són nombroses per tenir 3 o més fills, no per estar vídues, separades o divorciades.

La Federació de Famílies Nombroses recorda a més que la monoparentalitat és una situació que pot ser transitòria i difícilment demostrable en alguns casos, ja que moltes parelles conviuen, però no figuren en cap registre o estan empadronats en distint domicili, la qual cosa fa difícil el control de aquestes famílies per part de l’administració, per saber si realment són monoparentals. A més, en molts processos públics, com el procés d’admissió d’alumnes en centres educatius, ser monoparental puntua com a circumstància especial, igual que la condició de família nombrosa o l’existència de contingents específics per a les famílies monoparentals en els sortejos de VPO. La FEFN creu que es produiran greuges comparatius en alguns casos, com el del punt anterior ja que una monoparental amb 2 fills, tindria punts per ser monoparental i també per ser nombrosa. Una família amb dos progenitors i 4 fills, per exemple, només tindria la puntuació per nombrosa.

En algunes comunitats hi ha ja un reconeixement explícit a les famílies monoparentals, com Catalunya, que ha creat el carnet de família monoparental. Altres com Andalusia o la Comunitat Valenciana han anunciat també la próxima creació d’un carnet de família monoparental, especificant els seus requisits per evitar les bosses de frau, per exemple, en la matriculació d’alumnes. La Federació Espanyola de Famílies Nombroses considera que establir un document específic per reconèixer les llars monoparentals és el camí adequat i la millor manera d’atendre les seves necessitats pròpies. Així ho han de manifestar al secretari d’Estat, Mario Garcés, en la reunió que celebren aquesta tarda.

Feu un comentari