L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya vol mostrar la seva preocupació en relació amb el panorama que es presenta a les famílies a l’hora de conciliar treball i família si els nens no tornen a classe, ni ara ni al setembre. La inquietud l’ha despertat l’anunci que va fer ahir la ministra Isabel Celaá en relació amb el pròxim curs, a l’indicar que, sense una vacuna, els col·legis no podran acollir tots els alumnes i caldria implantar un model mixt, manera presencial i online, el que suposa que la meitat dels nens, o tots de forma alterna, es quedarien a casa.
FANOC considera que aquest tema és molt seriós perquè afecta de ple a les famílies, i d’una manera especial a les famílies nombroses, que tenen més fills. Afecta l’organització familiar i planteja un seriós problema de conciliació de treball i família, a més de les dificultats en el pla educatiu per la diferència de recursos entre unes famílies i altres. L’entitat recorda que la situació actual ha posat de manifest que en moltes llars, especialment quan hi ha més fills, no hi ha dispositius electrònics (ordinador, tablets …) suficients per a tothom, el que accentua les diferències socioeconòmiques i tindrà un efecte directe sobre l’educació dels nens a les famílies amb menys recursos.
Jornades flexibles
Les famílies ja havien mostrat la seva inquietud quan es va conèixer la intenció de Govern d’obrir els centres educatius al juliol només per atendre els menors de 6 anys els pares haguessin d’anar a treballar. Les famílies es van preguntar en aquest moment què anaven a fer amb els nens d’entre 7 i 12 o 14 anys, que no poden quedar-se sols a casa, i com anaven a compaginar la feina amb la cura dels nens.
Sobre això, FANOC destaca que les mesures adoptades pel Govern fins ara es redueixen a demanar excedències o reduccions de jornada, opció que resulta inviable per a la immensa majoria de famílies, “primer, per qüestions econòmiques, perquè no es pot prescindir d’un sou en una família nombrosa, i segon, per la qual cosa implica una decisió d’aquest tipus en un moment com l’actual, en què la gent té por pels seus llocs de treball “, expliquen des de l’associació.
Per això, FANOC proposa al Govern que doni suport a les famílies amb un seguit de mesures que els permetin afrontar aquesta situació especial en les millors condicions, sense que se’n ressenti l’economia familiar, que en molts casos ja s’ha vist afectada. En primer lloc, proposen flexibilitat horària real amb possibilitat d’acollir-se a jornada intensiva i adaptar els horaris en funció de les necessitats familiars a les llars en què tots dos progenitors treballen. D’aquesta manera, els pares es podran fer torns en la cura de la llar i dels fills, i altres poden optar per jornades mixtes de teletreball i treball presencial en funció de l’organització dels col·legis.
En relació amb els recursos, FANOC proposa que es faciliti l’accés a suports informàtics mitjançant subvencions perquè cap nen es quedi enrere en la seva educació, i ajudes per a la contractació de personal per a la cura dels fills, ja que hi haurà casos en què no serà possible el teletreball i si hi ha fills petits aquests no podran quedar-se sols a casa.