L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) juntament amb la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN) han rebut amb sorpresa i preocupació els plans del vicepresident de Govern i ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias, respecte a la condició de família nombrosa, en què, segons va dir ahir, es podria tenir en compte no només el nombre de fills, sinó també la renda.
L’entitat considera que la renda no pot ser un requisit per obtenir el títol de família nombrosa, ja que aquest és, com el propi nom de “nombroses” indica, un reconeixement i suport a les famílies que tenen major nombre de fills, al marge de la resta de circumstàncies que tinguin aquestes llars o altres, i que s’han de tractar i recolzar, si és el cas, per una via diferent.
Amb el títol de família nombrosa, les famílies que tenen més fills que la mitjana obtenen certs beneficis, com a compensació a la seva aportació social, ja que aporten capital humà, bàsic per compensar la baixíssima natalitat i l’envelliment de població que amenaça el manteniment de l’ estat del Benestar. Aquestes llars, formades per un mínim de 5 membres, tenen a més un alt nivell de consum, pel que poden considerar-se un motor de desenvolupament econòmic a curt i mig termini, d’especial importància en èpoques de crisi.
L’associació familiar considera que plantejar el tema de la renda com a requisit per a reconèixer aquesta aportació social dels que més fills tenen “suposa anar en contra del principi de justícia social que creiem que és bàsic per a qualsevol societat. Igual que es protegeix als joves amb certs beneficis, es protegeix les llars on hi ha més fills, perquè tenen un valor fonamental en si mateixos, perquè són els ciutadans del futur “, explica el president de la FEFN, José Manuel Trigo. En aquest sentit, destaca que “la protecció de les famílies nombroses és una mesura social, que res té a veure amb la política assistencial. El reconeixement i suport a les famílies que tenen més fills no es pot confondre amb mesures orientades a ajudar les que tenen menys recursos o estan en situació de vulnerabilitat per determinades circumstàncies, perquè això suposa perdre tot el sentit del concepte de nombrosa “, apunta el president.
Famílies amb ingressos ajustats
Els beneficis als quals dóna dret el Títol de Família Nombroses, com les bonificacions en preus de serveis públics bàsics, com poden ser el transport, taxes educatives, etc., pretenen compensar els costos que suposa la cura de fills, que seran els futurs cotitzants al sistema públic de Benestar Social. Malgrat aquest plantejament, els ajuts públics que s’atorguen avui dia a les famílies nombroses no són proporcionals al cost per fill a l’any, que segons Save The Children se situa mínimament en 6.000 o 7.000 euros, depenent de l’edat.
La renda disponible de les famílies nombroses es veu molt retallada pel cost que suposa la cura de fills i, de fet, un terç d’elles no aconsegueix arribar a final de mes, segons la Radiografia de les Famílies Nombroses a Espanya, realitzada per la FEFN a mitjans de 2019, abans de la crisi del coronavirus. Segons aquest estudi, realitzat en base a més de 3.000 enquestes, més de la meitat (el 54,2%) de les famílies nombroses -llars compostos per un mínim de 5 persones- no supera els 2.500 euros al mes i un 16,6 % ingressa mensualment menys de 1.200 euros. Per això, 4 de cada 10 famílies (un 38,7%) assegura que arriba justa a final de mes i gairebé el mateix percentatge (36%) afirma que els seus ingressos són insuficients per cobrir les necessitats familiars. De fet, un 15,5% han de recórrer a estalvis i un 20,5% es veuen obligades a demanar un préstec puntualment per poder cobrir necessitats del mes.
Monoparentals amb 2 fills
El vicepresident també va anunciar ahir la seva intenció d’ampliar la consideració de família nombrosa a les monoparentals amb 2 fills, una mesura que per a la FEFN no té sentit i suposa desvirtuar el concepte de “nombrosa”, que es basa en el nombre de fills i no en altres circumstàncies especials. La FEFN considera que cal donar suport i protegir les famílies monoparentals, però no a través d’el Títol de Família Nombrosa: “Lluny de semblar-nos el més assenyat, com va dir Pablo Iglesias, nosaltres creiem que és més aviat el contrari; no té sentit perquè aquestes llars, per la seva grandària (3 persones) i composició (un progenitor), tenen una realitat i unes necessitats que res tenen a veure amb les d’una família nombrosa “, explica el president de la Federació.
La FEFN, que s’ha reunit diverses vegades amb les associacions de monoparentals per recolzar les seves demandes, considera que el suport a les famílies monoparentals s’ha de fer a través d’una regulació específica, amb mesures específiques per a elles, que donin resposta a les necessitats.
7 comentaris a “Família nombrosa segons renda? Demanem que no es desvirtuï el suport a les llars amb més fills, els que més aporten”
Entonces tendrían que dejar de ser numerosas las familias de un viudo/a con 2 hijos
Se está hablando de una propuesta del vicepresidente, y en este caso proponen que las familias monoparentales con 2 hijos pasen a ser numerosas. En el caso de viudedad con 2 hijos quedaría igual que ahora.
Un saludo!!
Es correcte la visio de la FANOC. D’altre manera es desvirtua el concepte de “familia nombrosa”, que amb comparacio amb altres aporta mes membres a la societat. Altres situacions han de tenir altres consideracions que s’han d’analitzar, mes aprop de les necesitats per manca de recursos. De fet l’actual asimilacio de les families monoparentals amb les families nombroses crec es erronia. Son realitats diferents a les que hi ha que donar solucions diferents i mes ajustades.
Ha llegado el momento de luchar por nuestros derechos!
Si no somos familia numerosa, la organización desaparecerá…
Hola Lydia, efectivamente debemos alzar la voz más que nunca para proteger y defender nuestros derechos. Cuantas más familias nos apoyen … más conseguiremos en pro de las familias numerosas.
Un saludo!
No es el mateix una familia nombrosa creada amb la responsabilitat del cost que comporta, que per exemple les families nombroses creades pe r un part múltiple en el 2o fill. Tampoco es comparable amb les families de Nova creación que han tingut un tercer perque l’altre progenitor no te fills.
Hola Vanessa, gràcies per la teva aportació. És veritat que els supòsits que comentes són ben diferents però al final tots són considerats família nombrosa, segons la llei, pel nombre de fills que la família té a càrrec.
Des de Fanoc creiem que catalogar a les famílies nombroses per renta és una discriminació i que la solució no està en restar prestacions a les famílies sinó ben el contrari.
Actualment, per exemple, les famílies amb 4 fills amb una baixa renda … ja passen a considerar-se de categoria especial, tot i no tenir 5 fills. És aquesta la línia en la que s’ha de seguir treballant
Una salutació