El Suprem fixa el dret dels homes al complement de maternitat des del reconeixement de la pensió

Els magistrats rebutgen el recurs de la Seguretat Social que volia fixar el cobrament des de la data de la sentència europea que va declarar que aquest plus era discriminatori per als pares

eldiario.es

El Suprem rebutja el recurs de la Seguretat Social i avala el cobrament per part dels homes del complement de maternitat en les pensions des de la data d’inici de reconeixement de la prestació. La decisió ha partit del Ple de la Sala Quarta del Tribunal Suprem, que reuneix el conjunt de tots els magistrats per a fixar una postura única en casos d’especial rellevància.

El complement en qüestió és el de maternitat de les pensions que va regular el Govern de Mariano Rajoy i que va acabar sent considerat discriminatori a la fi de 2019 per la justícia europea. Per això, l’actual Executiu va regular un nou complement contra la bretxa de gènere en les pensions, que es reconeix al progenitor que hagi vist més afectada la seva carrera laboral per la maternitat, ja sigui home o dona. Atès que les mares solen ser les més afectades, sobretot ho reben aquestes últimes, en un 94%.

El poder judicial ha informat que el Ple del Suprem, celebrat el passat 18 de maig, ha resolt finalment “que, quan els homes tinguin dret a percebre el complement de maternitat per aportació demogràfica a la Seguretat Social, aquest complement produirà efectes des de la data del fet causant de la pensió de jubilació sempre que es compleixin els restants requisits legals”.

La Seguretat Social volia pagar des de finals de 2019

La sentència del Suprem, el text del qual es donarà a conèixer “en pròxims dies”, confirma la de suplicació (d’un Tribunal Superior de Justícia) que ja havia fixat els efectes del complement de maternitat des del reconeixement de la pensió de jubilació, i desestima el recurs de l’INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social).

En dues ocasions anteriors, el Suprem s’havia pronunciat sobre el caràcter retroactiu que havia de tenir el cobrament d’aquest complement als homes, enfront de la posició de la Seguretat Social. El Ministeri que dirigeix José Luis Escrivá argumentava en els tribunals que la data inicial del pagament d’aquest complement havia de ser a partir de la resolució del TJUE, a la fi de 2019, que va considerar el plus com a discriminatori.

En aquests dos casos previs, els magistrats del Suprem ja van argumentar que “el moment de producció de les conseqüències jurídiques nuades al complement de maternitat havia de situar-se en l’esdeveniment del fet causant de la pensió”. És a dir, des de l’inici del cobrament de la pensió.

“No obstant això, en tots dos litigis les sentències de suplicació havien fixat els efectes amb una retroacció de tres mesos des de la data de la sol·licitud revisora”, recorda la nota de premsa del Poder Judicial, per la qual cosa el Suprem solo va poder rebutjar els recursos de l’INSS i confirmar les esmentades sentències de suplicació dels TSJ.

Ara, el Ple del Suprem ha analitzat una sentència d’un TSJ que va reconèixer el cobrament del complement de maternitat a un home des del reconeixement inicial de la seva pensió de jubilació. Ara sí, els magistrats al complet, en el Ple de la Sala Quarta, confirmen aquest pronunciament i unifiquen el criteri sobre el cobrament d’aquest complement.

Feu un comentari