Demanem al Govern que intervingui davant la pujada de la llum per protegir les famílies davant la crisi i en plena onada de fred

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) vol mostrar la seva preocupació davant la important pujada de la llum que es ve produint en els últims dies, amb un tercer increment avui, i l’efecte que tindrà sobre l’economia de les famílies en un moment tan crític com l’actual.

FANOC lamenta que aquest increment, que patiran directament les famílies, es produeixi enmig d’una crisi econòmica que afecta a milers de llars i en plena onada de fred, amb l’afegit d’haver de teletreballar i assistir a classe des de casa en algunes parts d’Espanya, a causa de les fortes nevades dels últims dies.

Davant d’això, FANOC reclama que es freni aquesta pujada i demana al Govern que introdueixi mesures que permetin contenir l’increment en els rebuts que han de pagar les famílies. L’entitat considera que el Govern no pot quedar-se de braços creuats davant d’aquesta situació i ha d’intervenir i establir mecanismes per protegir els consumidors. Així, demana que es revisi el sistema de fixació de preus de l’electricitat per tractar d’evitar que en els períodes de gran consum energètic com l’actual, aquest impacte suposi un cost extraordinari per als ciutadans.

Sobre la rebaixa de l’IVA aplicat a l’energia, que el Govern ja ha rebutjat al·legant que la pujada de l’electricitat és una cosa puntual, l’associació insisteix que aquesta mesura alleujaria en part el cost de la factura de la llum i que altres països , com Portugal, s’ho han plantejat, però, “de nou, Espanya se situa” al capdavant “dels països del seu entorn en el tema de l’IVA, aplicant el tipus màxim i carregant el pes econòmic en els ciutadans. A Espanya tenim un 21% d’IVA en l’energia, mentre que Alemanya té un 19%, Itàlia, el 10% i França i el Regne Unit el 5,5 i 5% “, explica el president de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN), José Manuel Trigo.

Molta càrrega per a les famílies

FANOC destaca la forta càrrega econòmica que estan suportant moltes famílies amb fills i especialment, si són nombroses, en l’actual moment de pandèmia, que ha deixat a milers de llars en una situació de gran vulnerabilitat, amb molts pares i mares en ERTO, o autònoms que estan patint de manera mantinguda la pèrdua d’ingressos en els seus negocis o han hagut de tancar ja.

A això s’uneix la càrrega emocional de la pròpia pandèmia, el pes de la conciliació que també estan patint les famílies, amb el tancament de col·legis durant molt de temps, sense comptar amb solucions reals que siguin vàlides per a totes les famílies. L’entitat considera que l’increment de la llum, “tot i que a el Govern pugui semblar-li que es tracta de només uns euros, afegeix més pressió a les famílies, aguditza la situació de vulnerabilitat de moltes llars i suposa una preocupació més per a molts d’ells”, explica José Manuel Trigo.

La FEFN destaca que “s’està demanant a les famílies que assumeixin cada vegada més costos, de tot tipus, econòmics i emocionals, exigint als ciutadans una capacitat de resiliència mantinguda en el temps que és molt difícil de suportar. Per això, demanem al Govern que prengui mesures perquè les famílies no hagin de suportar més costos afegits a la seva situació econòmica que en molts casos és molt delicada. Les famílies també exigim al Govern aquest esforç d’empatia, responsabilitat i resiliència “, subratlla José Manuel Trigo.

X