Corregir o estimular?

Ajudar el nostre bebè a ser independent i autònom en el seu ambient forma part del procés de desenvolupament del petit. Hem de facilitar-li les eines necessàries perquè prenguin les seves pròpies decisions.

Com a pares, la clau és actuar com a guies i fer-los descobrir el que són capaços de fer per si sols, però trobar aquest camí no és senzill. Moltes vegades tenim tendència simplement a corregir: així no! No ho podràs fer! Cauràs!, etc.

Mares, pares, hem d’aconseguir que, dins de les seves possibilitats i adaptat a la seva franja d’edat, els nostres fills aprenguin a ser responsables i independents. Poc a poc, amb constància i amor, acabaran assumint aquella responsabilitat

Entre els 2 i 3 anys, els nostres fills són molt receptius als estímuls d’aprenentatge. És quan volen descobrir-ho tot, conèixer-ho tot, per tant, és el moment ideal per explicar-li i ensenyar-li les seves primeres responsabilitats.

Alguns exemples de tasques senzilles de les que es poden encarregar són:

  • Ordenar les seves joguines quan acaben de jugar o volen jugar a una altra cosa.
  • Vestir-se o treure’s la roba sols
  • Rentar-se les dents
  • Ajudar a la cuina, en la preparació del seu menjar

Aquestes activitats, i moltes d’altres que us puguin venir al cap, no només els proporcionen confiança en si mateixos, o sentit de la responsabilitat, sino que se sentiran útils de fer coses, i el millor de tot, és que sentiran que estan ajudant als seus pares.

Per tant, també hem de tenir paciència, en aquest sentit, quan vulgui ajudar-nos a fer les tasques, perquè lògicament no ho ha fet mai, i per tant, s’equivocarà, li cauran les coses. Però si té el reforç positiu de la mare i el pare, no es rendirà, i no deixarà d’intentar-ho fins que ho aconsegueixi. Quan ho faci, el somriure que es dibuixarà a la seva cara, no l’oblidarem fàcilment!

Els que ho hagueu provat, sabreu com de bé funciona donar-li responsabilitats al nostre fill. Els que no, proveu-ho, i ja ens direu si us ha funcionat!

A NinusHome vetllem per l’autonomia I l’aprenentatge constant dels més petits de la casa, amb joguines i altres articles molt atractius que podreu trobar a la nostra web. Fem un 15% de descompte a les famílies nombroses associades a FANOC, pots veure-ho aquí.

Feu un comentari