Confirmada la pròrroga del Bo Social de l’electricitat amb un 65% de bonificació en el consum fins al juny

El ple del Congrés va ratificar ahir la pròrroga de la bonificació ampliada del bo social de la llum, que actualment suposa un 65% de reducció en el consum davant del 25% habitual en aquesta tarifa social (80% per a consumidors vulnerables) i que seguirà així fins al juny d’aquest any, com a mesura extraordinària de suport a les famílies. El Govern va decidir al desembre prorrogar aquesta bonificació ampliada, però la seva aprovació era provisional, ja que havia de ser ratificada pel Congrés, juntament amb la resta de iniciatives recollides en tres Reials Decrets presentats per l’Executiu a finals de 2023.

Ja amb el suport del Congrés, els beneficiaris del bo social de l’electricitat, entre ells, les famílies nombroses, veuran reduïda la factura d’electricitat en un 65% a la part del consum (no la resta de conceptes) i només fins a un màxim bonificable, i sempre que compleixin els requisits daquesta tarifa social.

També han quedat confirmades altres mesures anticrisis recollides al mateix Decret, com mantenir l’IVA al 0% en aliments bàsics i al 5% per a les pastes i olis; la limitació a les pujades del preu del gas i del butà; i la prohibició d’interrompre els subministraments bàsics d’electricitat, aigua i gas natural als consumidors vulnerables per impagaments. Pel que fa a l’IVA de l’electricitat, que també s’havia reduït com a mesura anticrisi, es manté rebaixat, encara que una mica menys, ja que puja al 10% durant el 2024, amb la idea d’anar incrementant progressivament fins a assolir el 21%, el seu percentatge habitual. Pel que fa al gas natural, també queda aprovat un IVA menor, però del 10%, encara que només durant el primer trimestre de l’any.

També queden aprovades, validades pel Congrés, les bonificacions per a tota la població en el transport públic, incloent-hi el tren a Rodalies i Mitja Distància; la prohibició dels desnonaments per a persones vulnerables, la limitació a la pujada dels lloguers (3% màxim) o la pujada de la quantia de l’ingrés mínim vital.

Feu un comentari