El projecte de Llei de Famílies del Govern que planteja la desaparició del nom i concepte de família nombrosa es va aprovar ahir en segona volta al Consell de Ministres i ara passarà al Congrés per iniciar la tramitació parlamentària. Això suposa que la Llei no està encara aprovada, que pot patir modificacions durant el debat i l’aprovació a les Corts, i que les mesures que planteja no s’apliquen encara ni ho faran de manera immediata; per això caldrà esperar a l’aprovació definitiva de la Llei de Famílies per part del Congrés.
Se n’exceptua alguna mesura específica, com l’ajuda de 100 euros per a mares, que ja es percebia des de fa anys, i que el passat 1 de gener es va ampliar a mares en diverses situacions laborals. Aquesta mesura, que implica un cost econòmic per a l’Estat, va ser inclosa als Pressupostos Generals de l’Estat del 2023, per la qual cosa va entrar en vigor el gener d’aquest any.
La resta de mesures encara no són efectives, per a la seva aplicació caldrà esperar l’aprovació definitiva de la Llei, cosa que pot portar mesos. Les propostes principals del Govern a la Llei, que podrien ser modificades durant el tràmit, són:
1. Desaparició de l’actual consideració de família nombrosa, reconeguda oficialment mitjançant el Títol de Família Nombrosa, i que passarà a ser de “Famílies amb Majors Necessitats de Suport a la Criança”.
2. Creació de la categoria “Famílies amb Majors Necessitats de Suport a la Criança”, en què s’inclouran les famílies nombroses juntament amb monomarentals amb dos fills (sense dret a pensió d’aliments de l’altre progenitor), llars amb dos fills als que un dels ascendents o descendents tingui discapacitat; famílies amb dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d’aliments, i famílies amb dos fills on un progenitor estigui en tractament hospitalari durant un any o hi hagi ingressat a la presó.
3. Reconeixement de les famílies de 4 fills com a “famílies amb més necessitats de suport a la criança de ‘categoria especial’” (fins ara eren famílies nombroses de categoria general) i el mateix per a les de 3 fills en cas de part múltiple o amb 3 fills i ingressos baixos (que no superin el 150% de l’IPREM).
4. Equiparació dels beneficis de les famílies nombroses a les monoparentals amb 2 fills. La nova llei preveu l’extensió dels beneficis de les famílies nombroses a les famílies monoparentals amb 2 fills, com ja tenen ara els vidus i les vídues amb 2 fills.
5. Permís laboral retribuït de 5 dies a l’any per tenir cura d’un familiar. El permís es pot aplicar per a cures familiars en casos de malaltia greu o hospitalització d’un familiar fins a segon grau, com ara avis, germans o néts, o de qualsevol persona amb qui es convisqui.
6. Permís parental de 8 setmanes fins als 8 anys, que en poden gaudir els treballadors amb fills d’aquesta edat per raons de cura. Aquest permís no estarà remunerat i podrà gaudir-se a temps complet oa temps parcial, de manera contínua o discontínua, fins que el menor faci 8 anys.
7. Permís laboral per causa de força major de 4 dies a l’any, per absència per atendre un familiar que requereixi atenció immediata, que se’n podrà gaudir per hores.
8. Extensió de l’ajuda de 100 euros per fill per a mares de 0 a 3 anys. (Ja en vigor) La deducció de les mares treballadores (1.200 euros o 100 euros al mes) amb fills de 0 a 3 anys, que es va crear fa uns anys s’amplia a les que percebin una prestació per desocupació contributiva o no contributiva i també a les que treballin a temps parcial, que la percebran de manera completa i les que hagin cotitzat almenys 30 dies (dades d’alta a la Seguretat Social o mutualitat) des del naixement del nadó.
9. Equiparació de les parelles de fet a les parelles casades a efectes de beneficis, com el dels 15 dies de permís que hi ha actualment en formalitzar el matrimoni i que també es tindrà en formalitzar el registre com a parella de fet.