Ja està disponible la memòria d’activitats 2021 de l’associació de famílies nombroses de Catalunya. Us adjuntem la reflexió que Emilia Tarifa, presidenta de FANOC, escriu en la presentació d’aquesta publicació sobre com va anar l’any passat
2021 ha estat de nou un any complicat pels efectes de la pandèmia i la crisi econòmica. A l’associació ho hem viscut en primera línia de batalla. Primer, multiplicant l’assessorament a les famílies nombroses que se’ns adrecen per trobar informació i suport. Segon, per la multiplicació també de les famílies associades que han hagut de retallar totes les despeses, i entre d’altres, la quota anual de FANOC (45 euros), el que ens ha afectat econòmicament a l’associació. Malgrat tot, hem fet un esforç per seguir atenent a totes, però s’ha de dir que les institucions publiques nos ens han acompanyat ens aquests moments durs. Sense cap explicació ni raó, el departament de Drets Socials de la Generalitat ens ha reduït un 42% la subvenció que rebíem de feia molts anys de l’IRPF per a fins socials per al servei d’Informació i Assessorament a famílies nombroses, l’únic de tots els programes que s’adreça a aquest col·lectiu. La subvenció COSPE de la mateixa Generalitat també se’ns va reduir un 15% (i la de l’Ajuntament de Barcelona, que és vergonyosament ridícula, també se’ns va reduir de uns 4.000 a uns 2.000 euros anuals).
Com és possible que uns programes socials, els únics que s’adrecen a les famílies nombroses (142.000 a Catalunya), siguin desatesos per les administracions publiques, reduint el seu finançament, quan són les llars, juntament amb les monoparentals d’un o dos infants, amb més risc d’exclusió social i pobresa a Catalunya? No tenim resposta per això.
En qüestió de polítiques de suport a les famílies amb infants, a Catalunya hem anat clarament endarrere aquests anys passats. Fa poc ha entrat un nou equip al departament de Drets Socials del govern de Catalunya. Ens hem pogut reunir i començar a treballar una sèrie de temes urgents, com són el retardament en la tramitació dels títols, en el pagament de bo tèrmic o en la recuperació de la categoria especial a aquelles famílies a las que se’ls va treure injustament, per posar alguns exemples. Esperem que puguin recuperar el que se ha perdut, i fins i tot plantejar metes ambicioses per superar els efectes de la greu crisi de natalitat que patim. Hem trobat bona voluntat i ganes de treballar.
Voldria felicitar especialment a l’equip de professionals i voluntaris de les delegacions de FANOC d’arreu Catalunya que han estat tot l’any dia a dia al costat de les famílies nombroses, en aquests temps econòmica i laboralment tant difícils, ajudant-los a resoldre problemes concrets, facilitant-los accedir a recursos i prestacions que els corresponen, i també -per què no- organitzant aquestes sortides i activitats familiars que tan de bé ens fan a les famílies, per gaudir i compartir el temps tots junts, ben units, que és el que realment importa.