Veritas, en el seu compromís amb la dona, assumeix l’IVA excessiu dels productes d’higiene femenina

Veritas, la cadena líder en distribució de productes  ecològics a Espanya, es col·loca un pas per davant respecte a una demanda històrica i aplica un IVA superreduït als productes d’higiene femenina, com les compreses, els tampons o les copes menstruals. D’aquesta manera assumeix un important esforç econòmic que afecta a prop d’un centenar de referències diferents. La mesura ja està  vigent i forma part de la política de l’empresa d’aplicar un IVA superreduït als productes  que considera de primera necessitat, més enllà de les consideracions que tenen oficialment.

Veritas té clar que no vol fer aquest camí en solitari. Per això aquesta iniciativa s’emmarca en un projecte més ampli, que s’ha convertit en una plataforma col·laborativa i de pressió: “Provoquem un canvi”. La plataforma compta amb la implicació de primera mà d’entitats, com l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, sense ànim de lucre que ja fa anys que lluiten per causes que suposen algun tipus d’injustícia social i que, per tant, tenen un ampli coneixement en aquestes matèries.

Les associacions amb les quals Veritas ha fet sinergia són:  

  • Associació Celíacs de Catalunya
  • Associació de Famílies Nombroses de Catalunya
  • Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

L’IVA, és un impost indirecte que, en principi, no té en compte qui realitza la compra del producte. Hi ha tres trams diferents d’IVA segons la categoria de producte o servei.  El general del 21%, que és el predeterminat per a tots els productes i serveis. L’IVA reduït, del 10%, que s’aplica a uns certs productes i serveis que es consideren susceptibles d’alguna reducció. I l’IVA superreduït del 4%, que s’aplica als productes considerats de primera necessitat.

Des de fa anys genera disconformitat la categorització de productes d’higiene femenina dins del grup del 10%, en lloc que se’ls apliqui l’IVA superreduït. D’aquesta manera, tenen la mateixa reducció productes com els tampons o les compreses que a  productes com a flors, transport públic, l’hostaleria, el cinema, teatre o concerts, espectacles taurins o entrades a museus. Mentre llibres, diaris i revistes, una barra de  pa, fruites verdures i hortalisses, medicaments, o pròtesis, entre altres productes, sí són considerats de primera necessitat amb la corresponent reducció màxima.

La contrarietat és evident quan un impost indirecte afecta a un grup de població concret: dones d’un rang d’edat moderadament tancat. Això suposa de manera inqüestionable un greuge comparatiu que no es dóna amb cap altre producte de consum. Tant és així que països com Alemanya ja els ha aplicat el seu tram d’IVA superreduït (7%). Uns altres com Irlanda ho portaran a 0 a partir de 2022, i Escòcia es  va convertir en el primer país del món a fer que els productes d’higiene per a la menstruació no tinguin un cost econòmic per a la seva població.

A Espanya, existeixen iniciatives com una recollida de signatures en change.org per a  sol·licitar al govern que s’apliqui l’IVA mínim. Govern que ja va anunciar com a mesura  que anava a reduir l’IVA a aquests productes, però que es va retirar dels últims pressupostos generals de l’estat aprovats i vigents. Amb la mesura portada a terme per part de Veritas es visibilitza una aposta per la responsabilitat que estarà vigent fins  que es canviï la llei, per la qual cosa és una mesura permanent per a pal·liar la bretxa  de l’IVA que apunta directament a les dones en edat menstrual.

A més, aquesta mesura està emmarcada en un compromís de Veritas que va més enllà dels productes d’higiene femenina. Es tracta de “Provoquem un Canvi”, una estratègia d’activisme empresarial per a reclamar i impulsar canvis legislatius. Dins d’aquesta estratègia s’estan prenent diferents iniciatives, com reduir l’IVA dels bolquers  infantils, o reclamar una ajuda econòmica per a les persones celíaques, a més de la de reduir l’IVA dels productes d’higiene femenina. “Això no és un descompte, és un dret. És una mesura reivindicativa, però també lògica per a nosaltres, alineada amb els  valors de la nostra empresa. Cada acte de compra és una oportunitat per a modelar el  món en el qual vivim, i per això oferim una opció de consum conscient i responsable. Però també des de la venda hem de fer la nostra societat més justa, i per tant estem disposats a fer aquest esforç fins que les coses canviïn” assegura Silvio Elías, cofundador i conseller delegat de Veritas.

Des d’aquest mes de març, tots els productes amb un IVA superreduït a Veritas  estaran senyalitzats en les diferents botigues que la cadena de distribució de productes ecològics i sostenibles té distribuïdes per diferents ciutats d’Espanya.

Feu un comentari