El “Pacifier” en anglès millor conegut com xumet, s’hauria d’utilitzar com a pacificador, és a dir, només en aquestes situacions diàries en les que el nen senti angoixa, por, tristesa i / o necessiti calma, etc… És incorrecte utilitzar-ho tot el dia, cal restringir el seu ús a moments en concret, ja que l’ús inadequat ens pot portar a que la seva retirada sigui molt traumàtica, o problemes.
Quan el nen neix, el seu instint és d’alimentar-se mitjançant la succió de la mama o del biberó, i aquest patró de succió és molt diferent que el del xumet, per això es recomana que l’ús del xumet s’iniciï a partir dels 15 dies de vida i millor a partir del mes de vida. Per tant, és prioritari que la mare s’enfoqui en potenciar la lactància i poder així desenvolupar bon patró succionatorio, ja que això no només afavorirà major producció de llet i facilitat d’adaptació al mugró, sinó que també ajudarà al desenvolupament dels músculs masticatorios del nadó per al seu correcte funcionament en un futur, i donarà lloc a encara menys males posicions dentals.
De preferència els xumets que se solen recomanar són els xumets anatòmics. Pel que fa a materials de la mateixa manera que els biberons es recomanen xumets de silicona lliures de bisfenols. Pel que fa a l’edat es recomana restringir el xumet a la nit a partir del 8è mes de vida. I suprimir abans de l’any i mig.
Podem trobar mossegades creuades, és a dir que no mosseguen igual d’una banda que d’una altra, o fins i tot dels dos costats; així com també mossegades obertes, això vol dir que quan el nen tanca la boca les dents davanteres superiors no tapen les dents davanteres inferiors, i vam trobar un buit que en casos extrems podria cabre fins a un dit. Per tant el xumet està actuant com un aparell, exercint forces innecessàries que fan que no permeti una bona mossegada, en altres paraules estaria funcionant com un aparell que ens està empitjorant una bona mossegada.
Dra: Ingrid Martínez Sinovas
Odontopediatra y Ortodoncista