Una sentència del Tribunal Suprem permet a una família nombrosa recuperar la categoria especial, que va perdre el 2014

Si us trobeu en la mateixa situació, podeu descarregar aquí un model de reclamació per a presentar al Departament de Drets Socials, juntament amb un còpia d’aquesta sentència.

Una sentència del Tribunal Suprem del 23 de març de 2023 permetrà a una família nombrosa de Catalunya recuperar la categoria especial que va perdre l’any 2014, és a dir, abans que entrés en vigor la reforma per la qual el títol de família nombrosa es manté fins que l’últim dels fills compleix l’edat establerta a la llei, els 21 anys o els 26 si està estudiant.

La família va mantenir el títol de família nombrosa en entrar en vigor la reforma, però no la categoria especial, que ja havia perdut el novembre del 2014 per quedar-se només amb 3 fills al títol. Tot i això, el 2019, en conèixer la sentència del Suprem que va dictaminar que s’havia de mantenir la categoria de família nombrosa, la família va decidir reclamar-la.

Amb la negativa de la Generalitat de Catalunya, la família va acudir als tribunals, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va fallar-hi en contra. Després d’això, la família va decidir recórrer recolzant-se en aquesta sentència (951/2019) del Suprem, que defensa que la nova redacció de l’article 6 de la Llei 40/2003 no s’ha d’entendre només a l’existència del títol, que es manté, sinó també a la categoria que abans tingués la família.

Si bé quan es va aprovar el 2015 la reforma la família havia perdut la categoria especial, el raonament que planteja la sentència es fonamenta en aquesta sentència 951/2019, i seria aplicable a aquest cas. És a dir, si la reforma del 2015 pretenia que les famílies no perdessin la condició de família nombrosa fins que l’últim dels fills sortís del títol i que els fills menors no patissin discriminació respecte als seus germans grans, el tribunal entén que no hi ha d’haver tampoc discriminació en els majors beneficis que puguin correspondre en relació amb la categoria i que aquesta s’ha de mantenir.

D’altra banda, també s’al·ludeix al principi de protecció social, econòmica i jurídica de l’article 39 de la Constitució ia la interpretació més favorable, en virtut de l’article 53.3, que ha de guiar els jutges a interpretar les normes de la manera més adequada, i en aquest cas ajustada al principi de política social i econòmica que hem comentat (art 39 de la CE)

En conseqüència, segons la decisió del Suprem, la família recupera la categoria especial, que ostentava anteriorment a la reforma, des del 15 de març del 2019, data en què va iniciar els tràmits per recuperar-la.

Deixa un comentari

X