Sessió de treball de FANOC amb el Departament de Drets Socials

El passat dimarts 26 d’abril representants de l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) es van reunir a la seu del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya amb Anna Figueras, secretària de Drets Socials, Jordi Sendra, director general de prestacions econòmiques, i Josep Maria Febrer, director general de serveis socials. Durant la sessió es van analitzar diverses problemàtiques que afecten les famílies nombroses del país.

Per part de FANOC hi van atendre la reunió Raul Sanchez, director, Pau Saumell, secretari i assessor jurídic, i Carlos Nafria, tresorer. FANOC va presentar els resultats de l’enquesta realitzada entre el 20 de febrer i el 13 de març sobre els terminis de tramitació dels títols de família nombrosa a Catalunya. Els resultats mostren més d’un 13% en el que s’ha trigat més del termini legal de sis mesos previst per a la seva obtenció, i un percentatge elevat en els que s’ha trigat de quatre a sis mesos. Els retardaments es referien fonamentalment a la província de Barcelona, mentre que a la resta del país les famílies estaven satisfetes del temps de tramitació.

                                      Quant temps va passar des de la sol·licitud fins a rebre els títols?

S’ha de tenir en compte que el retardament en la tramitació del títol, mentre aquest estigui caducat, impedeix a la família poder accedir a les prestacions a què tindria dret, com poden ser els descomptes a les matrícules universitàries, al transport públic o les deduccions anticipades de l’IRPF. I això genera molts problemes administratius i de temps per després demanar la devolució del que s’ha pagat de més.

Al Departament són conscients d’aquesta qüestió, que es deriva del temps de confinament i de la pandèmia, i han assegurat a FANOC que s’estan posant mitjans per solucionar-lo amb urgència. També ens van informar que s’està treballant perquè en 2022 es faci realitat una vella demanda de la nostra associació: la posada en marxa del títol digital de família nombrosa.

Igualment es va fer referència de les famílies afectades per la pèrdua del títol o de la categoria especial, fins a la sentència del Tribunal Suprem de 2018 que va confirmar el manteniment de la categoria de família nombrosa fins que el darrer fill faci 21 anys (o 25 si estudia). FANOC ha portat alguns dels casos als jutjats i va demanar el suport de la Generalitat per a poder solucionar-los positivament.

En qüestió judicial, vam demanar també el suport del Departament al recurs que FANOC va interposar i guanyar contra la Zona de Baixes Emissions del municipi de Barcelona, per aconseguir que es faci una nova ordenança que contempli ajuts a les famílies amb menys recursos per a canviar de vehicle, com són les famílies nombroses.

Des de l’associació es va manifestar la injustícia que per a accedir a la renda garantida de ciutadania (i altres prestacions socials) els límits d’ingressos deixin d’augmentar quan s’arriba a tres fills, perjudicant a totes aquelles famílies amb quatre o més fills. En aquest sentit, se’ns va convidar a comparèixer al grup de treball que estudia la reforma de la renda garantida, per incorporar aquestes millores als canvis que es volen fer a la llei que la regula, com més aviat millor.

Finalment, van analitzar la reducció del finançament públic als programes dirigits a famílies nombroses que FANOC ha sofert durant els últims tres anys, que ha estat d’un 50% i que ha fet reduir els serveis que prestàvem fins llavors, per a poder recuperar almenys els imports que es rebien des de feia anys, i que permetien atendre un col·lectiu que, ara amb la crisi, està encara més necessitat que mai d’informació i assessorament.

Raul Sanchez, director de FANOC, va agrair en nom de l’associació l’actitud constructiva i l’atenció prestada per l’actual equip del Departament de Drets Socials: “Ara ens toca treballar per posar fil a l’agulla per ambdues parts, i obtenir el que tots volem: un tracte just per a les famílies nombroses, que tant estan aportant per al futur del nostre país”.

 

1 comentari a “Sessió de treball de FANOC amb el Departament de Drets Socials”

  1. L’ any passat la renovació del títol de família nombrosa de la meva famíla (provincia de Girona i enviat on line) va trigar a fer-se el tràmit mes de quatre mesos que van ser a l’ època de mitjans de maig a finals de setembre (vaig tenir en tot moment la por d’haver de pagar taxes de matricules d’ estudis post obligatòris i de que no m’ acceptessin la demanda de beques d’ estudis). Al final per la bona fe de les persones que treballen en les escoles vaig poder presentar-ho mes tard i ho van acceptar.
    Aquest any, per no viure aquest estrés vaig enviar la documentació abans de que caduques…doncs tampoc….he hagut de tornar a enviar la documentació un cop ha caducat perque el tràmit no estava en plaç i …au.. esperar i creuar els dits que m’ ho acceptin. De moment al meu fill ja no li accepten el descompte de família nombrosa a l’ empressa de BUS per anar a la universitat ni presentant el paper que estan presentats els papers de renovació, perque esta caducada i hem hagut de comprar un bono de transport que es mes car que el descompte de família nombrosa, pero per sort existeix.
    Haurien de trobar una millor manera de fer-homes hàgil.
    Moltes gràcies per ajudar-nos a batallar amb l’ administració amb tots aquest temes.

    Respon

Feu un comentari