Així ens ho explica a l’entrevista que li hem fet, Núria Dionís, Vicepresidenta de L’Associació de la Tartamudesa de Catalunya (ATCAT), logopeda, mare de 3 fills i sòcia de FANOC.
- Què és la tartamudesa?
La tartamudesa és un trastorn neuromotor de la fluïdesa de la parla que es dóna durant la comunicació i es caracteritza per interrupcions com poden ser repeticions, bloquejos, pauses…Avui sabem que té una base neurològica i que no té una sola causa. Per això diem que és multifactorial. Cal que conflueixin diversos factors perquè es produeixi.
- Quina és la funció de L’ Associació de la Tartamudesa de Catalunya (ATCAT)?
L’associació té com a objectius millorar la vida de les persones amb tartamudesa, divulgar què és per tal d’aconseguir la detecció primerenca i formar logopedes especialitzades en disfèmia.
- Com vas entrar a formar part d’ATCAT?
Jo ja tenia interès en el trastorn perquè havia tingut alguns casos de persones amb disfèmia. Llavors vaig fer un curs impartit per l’associació i ja em vaig decidir a fer-me sòcia per a estar informada de totes les activitats i cursos que fessin.
- A la web de l’associació indica que més de 70 milions de persones a tot el món tartamudegen, que és aproximadament un 1% de la població. A Catalunya són unes 75.000 persones. Hi ha algun tractament per a totes aquestes persones? El tractament pot fer desaparèixer la tartamudesa?
Ara com ara, l’únic tractament efectiu que hi ha és la teràpia logopèdica especialitzada.
Aquest tractament pot fer desaparèixer completament la tartamudesa si l’apliquem en infants petits, (d’entre 2 i 6 anys) quan més aviat actuem des del moment de la seva aparició millors resultats. A més tenim l’avantatge que a aquesta edat fem el que s’anomena Teràpia Indirecta. Els pares són els que venen a la sessió i aprenen les pautes a aplicar a casa.
A partir d’aquesta edat, 6 anys, podem millorar la fluència però ja és més difícil arribar a eliminar-la completament.
En les persones adultes pot ser necessari fer una teràpia combinada de logopèdia i psicologia per tal de millorar tant els comportaments primaris com els secundaris que poden aparèixer al llarg de la vida.
- Quines activitats s’organitzen des de l’associació?
– Grups d’autoajut , on es treballa la socialització i l’afrontament de les situacions més complexes, com les conductes d’evitació i l’encobriment de la tartamudesa. També s’utilitzen eines i recursos per a una millor gestió de les emocions associades com la vergonya , la ràbia i l’autoestima. L’anàlisi de l’ansietat anticipatòria al bloqueig i les seves estratègies.
– Grup de Teatre, on millorar l’expressió verbal i corporal i l’exposició davant d’un públic.
– Grups d’oratòria, de declamació i de rapsoda.
– Formacions divulgatives per a famílies o persones amb ganes de saber.
– Formacions per pediatres i escoles.
– Trobada anual de cap de setmana al Monestir de les Avellanes.
– Activitat divulgativa el 22 octubre “Dia internacional del coneixement de la tartamudesa”
– Participació en congressos, fires, convencions i actes diversos per difondre Atcat i les seves activitats.
– Sortides socials dels socis per trobar-nos fora dels grups d’autoajuda per afavorir la inclusió dins la societat.
– Darrerament la I Jornada Científica de Tartamudesa o Disfèmia al Centre Mèdic Teknon.
- Moltes vegades els fills i filles tenen alguna fase on tartamudegen, quan és el moment de buscar ajuda? Com podem ajudar als nostres fills en aquests casos?
Cal buscar ajut com més aviat millor. Cal fer un diagnòstic diferencial per a saber si el nostre fill es troba dins del grup de risc de desenvolupar una Tartamudesa Persistent o simplement fa disfluències pròpies de l’edat. Un professional especialitzat en Disfèmia us dirà de seguida si és el vostre cas o no i les pautes a seguir.
- Què necessiten els nens i nenes que tartamudegen del seu entorn?
Pares i escola ben informats que tinguin pautes ben clares.
Un entorn relaxat, amb una velocitat de parla lenta, on se l’escolti amb atenció i es respectin els torns de paraula de cada membre.
- A la web teniu aquest cartell de com s’ha d’actuar davant una persona que tartamudeja. Com va sorgir la idea del cartell? Què és el més important a tenir en compte quan es parla amb algú que tartamudeja?

En aquesta imatge vam intentar plasmar les pautes principals a seguir davant d’una persona amb tartamudesa i potenciar l’empatia envers el problema.
- Què reivindiqueu des de l’associació a nivell de polítiques socials?
– Per als adults igualtat d’oportunitats en el món laboral perquè encara es pateix molta discriminació.
– Que la logopèdia i la psicologia per persones amb tartamudesa entri dins la cartera de serveis de la Seguretat Social.
– La tartamudesa tant sols es valora en un 18 % per qui vol tramitar el Certificat de Discapacitat. Per arribar al 33 % cal complementar-ho amb informes psicològics. Demanem que per la disfèmia ens donin el 33 %, ja que la gran majoria no tenen problemes psicològics.
– Per als joves protecció davant del bullying i que els mestres i professors s’informin sobre com actuar i ajudar-los sense sobreprotegir-los.
– Per als infants detecció precoç i diagnòstic diferencial.
- Per acabar, una curiositat, a la pel·lícula “El discurso del rey”, que va guanyar 4 Óscars, el protagonista el Duque Jorge de York és tartamut i fa una teràpia que sembla bastant efectiva, què hi ha de cert a la pel·lícula sobre aquest tema?
Hi ha molt de cert. És un cas en el qual veiem que la tartamudesa inicial li ha comportat una sèrie de comportaments secundaris afegits i un alt grau d’inseguretat. Per això el terapeuta treballa amb ell tècniques vocàliques i de fluència però també fa un acompanyament molt especial a nivell psicològic i emocional.
Podeu trobar tota la informació sobre l’associació ATCAT a la seva web aquí.