Planificar el menú setmanal familiar: avantatges i com fer-ho

Amb el dia a dia, les activitats diàries i horaris habituals per dinar i sopar ens veiem en la necessitat d’establir ordre i prioritats, a més amb els petits a l’escola i els adults a la feina, cada dia tendeix a tornar-se una mica rutinari i repetitiu, de manera que tota previsió és benvinguda.

Una de les tasques diàries que més temps sol ocupar-nos és el de cuinar per a tota la família. Tant se val si és per al migdia o per a la nit, la realitat és que pensar i preparar un dinar, un sopar, ens pot portar hores. És per això que, a continuació, us donarem una sèrie de consells per planificar el menú de tota la setmana, amb plats saludables i deliciosos per a tota la família.

Avantatges de planificar un menú setmanal saludable

A l’hora de parlar d’avantatges de planificar, ja sigui un menú com qualsevol altra activitat, podem passar-nos hores parlant-ne. La primera dels avantatges i potser la més òbvia és que si planifiques, t’estalviaràs temps. No sabem amb exactitud quant de temps guanyaràs, però valdrà la pena cada minut.

Aquestes hores les podràs ocupar per a qualsevol altra cosa que vulguis, per exemple, passar-les amb els teus fills, fer esport o alguna altra activitat que t’interessi. Si planifiqueu els àpats, estalviareu temps a l’hora de fer la compra i de cuinar, ja que haureu preparat els plats de tots els dies de la setmana en una sola jornada.

D’altra banda, a més de temps, estalviaràs diners. I aquest punt es relaciona molt amb l’anterior ja que aniràs a fer la compra amb les coses més clares. D’aquesta manera, només t’emportaràs el que necessites i no aniràs improvisant pels passadissos del supermercat, comprant tot allò que tinguis davant.

En aquest article que vam publicar fa algunes setmanes, podeu consultar com estalviar a la cistella de la compra d’una família nombrosa. Et recomanem que ho consultis i posis en ús aquests pràctics consells.

Un altre dels avantatges de planificar el teu menú setmanal i no caure en menjar ferralla o processat, és que sabràs en tot moment el que menges. I el més important, menjaràs el que t’agrada! Sí, cuinar els teus propis menús et garanteix que sabràs al detall quins ingredients té i el millor de tot és que cadascú els triaràs tu.

Com planificar un menú setmanal?

A l’hora de planificar el menú de tota la setmana, és de vital importància organitzar els àpats d’una manera equilibrada quant a nutrients. En línies generals, cal assegurar-se que complim les quantitats de verdures, fruites, llegums, carns i peixos recomanats per a una correcta ingesta d’aliments.

Cadascun dels aliments esmentats anteriorment, donen al cos vitamines, minerals, proteïnes i altres nutrients essencials per al funcionament correcte de cada part del cos. Una manera fàcil i ràpida de planificar un menú setmanal és escollint un dia per a cada àpat. Per exemple, els dilluns es menjarà carns, per la qual cosa cada dilluns pots preparar un plat diferent on la carn sigui la protagonista. El mateix pots fer assignant a un dia en concret el peix, el llegum o el que vulguis.

És important considerar, en la mesura de les possibilitats, els gustos i interessos de cada integrant de la família ja que hi ha casos en què cal evitar el gluten o un altre tipus de producte que causi alguna al·lèrgia, així que això s’ha d’incloure en la planejació del menú familiar.

A més, podeu planificar diferents menús segons determinades característiques. Per exemple, podeu planificar menús vegetarians, altres orientats a tota la família i fins i tot algun menú econòmic.

Són útils les apps?

Hi ha diverses aplicacions que us ajudaran a planificar els vostres menús setmanals. Mentre que hi ha persones a qui són molt útils, d’altres prefereixen fer-ho d’una manera més tradicional, amb paper i boli. Només per nomenar, a continuació, us farem un llistat amb algunes aplicacions útils: Food Planner, Nooddle, Mealime, eMeals i Cozi, entre moltes altres. Et recomanem que les provis i decideixis si et són útils o no.

Idees de menú setmanal per a famílies nombroses

Ara passem a l’acció. Les opcions per cuinar són múltiples i de les més variades, però et portem un breu croquis amb què podràs organitzar els teus àpats. Com hem dit anteriorment, una bona manera de planificar els teus menjars és assignant un aliment protagonista a cada dia, i d’allà crear tants plats vulguis. Per tant, pots organitzar la teva setmana de la manera següent:

· Dilluns: Pollastre

· Dimarts: Verdures

· Dimecres: Peix

· Dijous: Llegums

· Divendres: Carn

· Dissabte: Hidrats de carboni

· Diumenge: Lliure

Ara que ja saps com organitzar els teus àpats… Mans a l’obra!

I no et perdis el nostre article “5 Menjars econòmics per a famílies nombroses” que et donarà algunes idees.

També et pots beneficiar de totes les ofertes en alimentació si ets soci de FANOC. Pots veure les ofertes online aquí i les ofertes de botigues físiques aquí.

Feu un comentari