Maria Gimeno, representant de la Delegació de FANOC a Lleida: “Cal seguir lluitant per millorar la conciliació familiar i laboral”

*Foto: Maria Gimeno, Jordi Ferraz i Vanesa Guijarro, delegats de FANOC a Lleida (Foto Miquel de Santiago - Cedida)

Quina és la realitat que les hi toca viure a les famílies nombroses i quin paper hi juguen en la societat actual?

Una família nombrosa és aquella constituïda, a independència dels pares, per tres fills o més, però també hi ha variants que permeten ser-ho amb dos o un únic fill. Aquestes famílies juguem un paper important actualment, tot i que el relleu generacional està comportant una reducció del nombre d’aquestes famílies. La gent cada vegada té menys fills dels que els hi agradaria, moltes vegades ens diuen que per temes laborals i econòmics no s’atreveixen a tenir-ne més. S’està intentant millorar la conciliació laboral i familiar, però és veritat que és un handicap. Els horaris escolars no van coordinats amb els laborals. La realitat és que és complicat i suposa una aventura tirar endavant aquest projecte familiar.

Des de l’Associació lluiteu pels interessos d’aquestes famílies des de fa més de 25 anys. Podries fer-me cinc cèntims dels serveis que oferiu i de les fites aconseguides?

Oferim diversos serveis, per exemple, informem i assessorem a les famílies respecte qüestions de tràmits i prestacions en relació amb la condició de família nombrosa. Totes i tots els associats poden gaudir d’atenció personalitzada per telèfon, correu electrònic o presencial (amb cita prèvia), reben un butlletí informatiu quinzenal amb totes les novetats d’ajudes i les revistes  “Tres o més” de FANOC  i “FN” de la Federació de Famílies Nombroses. A més, per a qüestions més específiques, disposen d’accés als serveis de mediació familiar, els grups d’ajuda mútua i l’assessoria jurídica.

Un dels nostres serveis estrella es el Pla de descomptes, en que pots accedir a un munt d’ofertes en tots els sectors, exclusiu per als associats, així com a diverses propostes d’activitats atractives a preus molt econòmics. També comptem amb un banc de material infantil i familiar: una plataforma d’intercanvi gratuïta de material de primera necessitat per als primers anys de vida dels més petits de la casa, com ara cotxets, bressols o roba.

Respecte a les fites aconseguides en aquests últims anys, la bonificació de l’IBI a molts municipis em sembla de les més importants. També s’han aconseguit descomptes en l’Impost de Matriculació de Vehicles, en títols de transport o en equipaments esportius, educatius i culturals així la bonificació de 1.200€ en el IRPF per a la categoria general o 2.400€ per a la categoria especial, arribant a 600€ extra per cada fill. Aquestes són algunes de les fites aconseguides fins al moment, tot i que seguirem treballant per assolir-ne més. Per exemple, demanem també que les subvencions públiques no s’adjudiquin tenint en compte únicament el criteri econòmic, sinó la renta per càpita, perquè no és el mateix els impostos que podem pagar si tinc dos fills que si en tinc sis.

La veritat és que la ciutat de Lleida és una de les que més cuida les famílies nombroses de Catalunya. En aquest sentit no ens podem queixar. En definitiva, lluitem pels interessos de les famílies nombroses. Quants més socis siguem, més força i més pes tindrem davant la societat, les institucions i l’Administració. La lluita que afrontem des de la delegació de Lleida és la de donar-nos a conèixer, que les famílies nombroses es facin sòcies, amb una única quota anual, per tal que aquestes puguin gaudir de les diverses avantatges que això comporta.

És més fàcil formar un projecte familiar amb 3 fills o més avui que fa 10 anys? Què ha canviat i per quins factors?

Crec que és cada vegada més complicat, sobretot pel que et comentava de la conciliació familiar, laboral i econòmica. És evident que les despeses econòmiques que comporten formar una família nombrosa és el que a la majoria de gent els tira enrere. Malauradament, a dia d’avui les parelles decideixen emprendre la seva proposta de vida en comú més tard que anys enrere i abans començaven a tenir fills o filles més aviat. La mitjana d’edat respecte a aquesta etapa ronda els 34 o 35 anys, i, en el cas que vulguis tenir 3 o més fills ja és més complicat.

Des de FANOC us definiu com una entitat “apolítica i aconfessional”

Exactament, l’únic requisit a complir per formar part de l’Associació és que siguis família nombrosa. Abastem persones de tot tipus de confessions i sensibilitats, i quan una persona té intenció d’adherir-se només li demanem el carnet de Família Nombrosa. Pensa que l’únic que busquem és ajudar-nos entre nosaltres per tal de facilitar-nos la vida.

Creus que la majoria de parelles decideixen des d’un principi formar una família nombrosa, o és quelcom que sorgeix amb el temps?

Normalment va sorgint, però hi ha gent que ens explica que voldrien tenir més fills i filles, però que no poden o no s’hi atreveixen. Les famílies nombroses tenen característiques en comú com la valentia i generositat. Aquestes la defineixen. Qui ha viscut en una família nombrosa té uns valors que els demés possiblement els costi més rebre. No dic que siguin millors o pitjors pel fet d’haver tingut més o menys germans, sinó que la família nombrosa et fa socialitzar més, et transmet empatia, et força a la convivència i fomenta la paciència, et fa aprendre a esperar. Té uns efectes i uns valors molt positius, tant en els més petits com als propis pares i mares.

Quin creus que és el major obstacle que han de superar dia a dia?

No crec que tinguem problemes diferents als de la resta de famílies, sinó més aviat seria a l’inrevés, crec que en tenim menys. Considero que no tenim més dificultats al nostre dia a dia pel simple fet de tenir un nombre concret de fills, estem parlant de famílies més organitzades, amb encàrrecs i responsabilitats. Les majors dificultats es troben a l’hora de formar una família, ara és complicat tenir fills.

Tant des de la vessant econòmica com social, us sentiu prou recolzades per part de les Administracions?

S’està lluitant molt per aconseguir cada vegada més suport i mica en mica s’està aconseguint. De cara al poder públic i polítics s’estan adonant que som una base important en la nostra societat. També posem el focus en les institucions, perquè, tot i que generalment són molt favorables, arriben on poden. Crec que la conscienciació és cada vegada major per part de tothom, no només cap a nosaltres, sinó cap a tots els tipus de famílies. Des que ens vam constituir com a Associació hem aconseguit moltes coses, el problema era que abans ningú es posava al capdavant de les nostres reivindicacions.

Quins serien per tu els tres requisits indispensables per tal de tirar endavant una família nombrosa?

Il·lusió, amor i generositat.

Publicació de laciutat.cat

Feu un comentari