L’hàbit d’ordre a les cases

Educar als nens a tenir uns bons hàbits d’ordre, pot arribar a ser una feina pesada i difícil. Però el resultat aporta molts beneficis per al desenvolupament autònom dels nostres fills……i per al benestar dels progenitors.

En un ambient organitzat, l’ordre redueix l’estrès de tota la família. Es disminueix considerablement els temps que es dedica a buscar els objectes i també la roba que es necessita. Frases com: tu saps on és?, Ara no tinc temps per ajudar-te a buscar! Tu sabràs on ho vas posar! s’eliminen del nostre vocabulari i ajuden a la convivència i al bon enteniment de la família.
El temps que es guanya quan es coneix la ubicació de cada cosa, provoca un augment en l’autoestima del nen perquè li aporta més autonomia.
L’etapa més adequada per començar a ensenyar hàbits d’ordre sol ser a l´Educació Infantil. És el moment en que els nens comencen a entendre ordres, a interioritzar comportaments socials i els seu desenvolupament motriu i lingüístic ho permet. Això si, penseu que mai és tard per aprendre el bon hàbit de l´ordre.

Quan el nen és petit, les situacions més caòtiques que es generen amb més freqüència son en el moment de vestir-se, en les estones de joc i a l´hora dels menjars. En l’adolescència, el caos recau sobretot en l’ordre dels seus espais i el seu armari. És en aquests moments quan ens hem d’esforçar a treballar amb ells i intentar corregir les seves conductes. És molt important aconseguir que el nen i adolescent aprengui la importància i les avantatges que té un espai ordenat. Per la qual cosa us donem un seguit de consells per a iniciar una bona tasca d’ordre a la vostra llar.

  • Us ajudarà a tots els membres de la família crear una tabla per apuntar les tasques a fer.
  • El lloc on guardar cada cosa ha d’estar ben definit i a de ser
    accessible.
  • Aconseguir que l’hàbit de l´ordre sigui un joc per al nen.
  • Establir rutines.
  • Mai ordenar i recollir s’ha d’entendre com un càstig.
  • Utilitzar un llenguatge cuidadòs.
  • Fer una bona tria del que necessita o no necessita el vostre fill.
  • Utilitzar material adequat per guardar la roba i les joguines.

Si necessiteu ajuda, Espais by Anna Balagué i Lluïsa Espín som ORGANITZADORES PROFESSIONALS. Ens dediquem a posar ordre a les diferents estances de la llar i a ensenyar als infants, adolescents i famílies en general els bons hàbits i els avantatges de lordre i de lorganització.

Feu un comentari