30 aniversari de FANOC: L’educació, la principal despesa de les famílies nombroses segons una enquesta de FANOC

Quines són les preocupacions reals de les famílies nombroses? A què dediquen la major part de la seva despesa mensual? FANOC, l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, ha realitzat una enquesta, amb motiu de les activitats previstes en el seu 30è aniversari, per conèixer quins són els problemes i necessitats reals de les famílies amb fills i les dades obtingudes de més de 800 famílies nombroses de Catalunya indiquen una sèrie de conclusions sobre consum molt interessants.

El sondeig va ser realitzat de forma online a la pàgina web de l’organització, l’objectiu és oferir servei i ofertes a les famílies nombroses de la regió. Preguntant a famílies nombroses que tenen entre 3 i 4 fills, l’associació ha obtingut dades rellevants sobre l’economia de les famílies catalanes.

Per començar, el primer detall assenyalat per l’enquesta és que el 23% de les famílies nombroses enquestades obté uns ingressos que estan per sota dels 2.000 euros al mes, el que complica afrontar despeses bàsiques del dia a dia.

Les famílies nombroses de Catalunya es troben amb una difícil despesa extraordinària cada any: la tornada a escola. És el que més costa assumir per a les economies familiars amb diversos fills, per davant d’altres despeses que també preocupen les famílies com l’arribada de les vacances o del Nadal, dues èpoques en què es produeix un major consum.

Prioritat: l’educació dels fills

L’enquesta de FANOC sobre els hàbits de consum de les famílies nombroses catalanes llancen una conclusió principal i és que la immensa majoria té com a principal despesa i preocupació l’educació dels seus fills, siguin de l’edat que siguin.

El pressupost familiar és un dels grans condicionants de quina llar d’infants porten els pares als seus fills. I no és una despesa gens menyspreable, ja que el 38% dels enquestats diuen tenir unes despeses superiors als 300 euros al mes en aquest concepte. És més, el deu per cent de les famílies que han participat en l’enquesta asseguren que tenen una despesa per sobre dels 600 euros.

Però aquesta despesa educativa no disminueix amb el pas dels anys, sinó tot el contrari. Les famílies nombroses que tenen algun fill a la franja d’edat que comprèn a l’Educació Primària i l’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) també s’enfronten a importants despeses educatives que els toquen notablement la butxaca. El 30% dels enquestats diuen haver de pagar més de 600 euros al mes en l’educació dels seus fills en aquestes edats.

Les dificultats semblen relaxar-se una mica quan finalitza l’etapa d’ensenyament obligatori. Les famílies nombroses de Catalunya que tenen algun fill cursant Batxillerat o un Cicle Formatiu segueixen dedicant un alt percentatge dels seus ingressos a l’educació. En concret, el 40% de les famílies enquestades afirmen gastar més de 300 euros al mes en això.

Aquest percentatge torna a incrementar-se entre els que tenen fills a la universitat o cursant algun màster. En aquest cas, el 44% dels enquestats per FANOC assegura que les despeses en l’educació dels seus fills en aquesta edat estan per sobre dels 600 euros al mes.

I, per si ens sembla poc, al llarg de tota la trajectòria acadèmica dels fills, les famílies nombroses de Catalunya suporten una temuda despesa educativa que, per a la gran majoria, és pràcticament irrenunciable: les activitats extraescolars. Tan sols el 13,5% de les famílies enquestades diuen poder prescindir d’aquest tipus de despeses, però la resta ha de comptar amb això en el pressupost familiar. Així, gairebé el 10% de les famílies enquestades asseguren haver de destinar més de 600 euros mensuals a aquest concepte.

Els sacrificis familiars

Si les despeses educatives s’emporten una important part del pressupost familiar quan es tenen diversos fills, tampoc són intranscendent les altres grans despeses a què s’enfronten les famílies nombroses de Catalunya en el seu dia a dia.

L’enquesta de FANOC també és molt significativa en aquest sentit perquè llança dades que mostren a què destinen les famílies nombroses els seus ingressos.

Per començar, el 73% de les famílies enquestades gasta més de 500 euros al mes en omplir la cistella de la compra. A això cal sumar unes altres despeses importants a què tampoc poden renunciar les famílies nombroses a final de mes: el pagament de la hipoteca o de lloguer. En aquest cas, la gran majoria diuen pagar per aquest concepte entre cinc-cents i mil euros mensuals.

La despesa en transport també ofega l’economia de les famílies nombroses, ja que el 60% dels participants en l’enquesta han de destinar més de cent i fins a quatre-cents euros en aquest sentit.

¿Tot això què vol dir? Fonamentalment, que les famílies nombroses es veuen obligades a fer sacrificis pel que fa a despeses secundàries. D’aquesta manera, hi ha fins a un 16% de famílies que no realitzen despeses en vacances. Encara que la renúncia més gran es produeix en el dia a dia, ja que el 40% de les famílies que van participar en el sondeig va reconèixer que no té suficient

pressupost per realitzar les activitats de lleure que els agradaria. En aquest sentit, fins a un 24% de les famílies nombroses enquestades admet no poder realitzar més que una sortida d’oci al mes.

FANOC va voler conèixer totes aquestes dades per a seguir amb la seva tasca de servei a favor de les famílies nombroses catalanes. L’associació es desviu per buscar ofertes, descomptes i altres tipus de beneficis que els permetin quadrar els seus comptes sense haver de renunciar a les despeses importants que necessiten per als seus fills.

Descarrega l’informe complet, registra’t aquí

2 comentaris a “30 aniversari de FANOC: L’educació, la principal despesa de les famílies nombroses segons una enquesta de FANOC”

 1. La gran majoria d’ofertes i descomptes es troben a Bcn ciutat o provincia. Les families que no vivim a Bcn voldriem similars descomptes !!! A la provincia de Girona n’hi ha pocs !!!

  Respon
  • Bon dia Marina,

   Gràcies pel teu comentari.

   Des de Fanoc treballem les 4 províncies de la mateixa manera però no sempre els comerços o establiment volen o poden aplicar un descompte a les famílies nombroses.

   Des de Fanoc tenim un gran ventall de descomptes d’empreses on-line que fan un tracte especial a les famílies nombroses a independència del seu lloc de residència que pots consultar a https://beneficios.fanoc.org/ca-ES/ofertes-on-line

   Tanmateix els delegats de Fanoc ens ajuden molt amb el comerç local i gràcies a ells ja tenim un gran ventall d’oferta com podrà veure a https://drive.google.com/file/d/1d_WnoWT457U4D0d2kvOhKjGRSUwJzUtv/view.

   Si hi ha algun comerç que t’agradaria que fes descompte, si ens ho dius, contactarem directament per a presentar-li el Pla+família i l’animarem a formar part. Ens pots escriure a info@fanoc.org

   Una salutació!

   Respon

Feu un comentari