Lamentem la «poca sensibilitat» del Govern en vetar les esmenes de suport a famílies nombroses als PGE

FANOC i la FEFN han lamentat la «poca sensibilitat» del Govern davant de les esmenes de suport a les famílies nombroses que els grups parlamentaris de PP i PDCAT havien presentat al projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) 2023, i que no seran finalment debatudes, ja que el Govern les ha vetat per raons econòmiques, al·legant que la seva aprovació suposaria un augment de despesa o una reducció d’ingressos per als comptes públics.

Les entitats de famílies nombroses hem rebut amb sorpresa aquest veto del Govern a les esmenes, perquè considerem que són un instrument participatiu dels grups parlamentaris i que vetar-les suposa negar d’arrel aquesta participació, ja que s’impedeix que les propostes de les diferents formacions polítiques , per esmenar i millorar un text del Govern, siguin plantejades i votades.

El veto no afecta només les esmenes de famílies nombroses, sinó moltes altres presentades per diferents grups al projecte de pressupostos, en total, al voltant de 1.000 que no han estat admeses.

Bonificació a la Seguretat Social

Entre les esmenes relatives a famílies nombroses que finalment no seran votades, dues presentades per PDCAT i PP, sol·licitaven recuperar la bonificació per a famílies nombroses en les quotes a la Seguretat Social en la contractació de persones de suport a la llar, que el Govern va suprimir fa unes setmanes aprofitant la nova regulació dels empleats domèstics.

Sobre aquesta qüestió en concret, la FEFN critica, en paraules del president, José Manuel Trigo, «que s’elimini la possibilitat mínima de plantejar, en el context dels PGE, la recuperació d’aquest dret de les famílies nombroses, que està recollit a la Llei 40/2003 de 19 de novembre i que el Govern ha eliminat sense tenir en compte les necessitats especials de conciliació que tenen aquestes famílies i que suposarà que moltes dones hagin de renunciar a treballar o reduir la seva jornada laboral amb la consegüent bretxa salarial».

La FEFN confia que aquest dret es pugui finalment recuperar i, en aquest sentit, espera que el Govern «no veti també les esmenes en el projecte de Llei d’empleats domèstics», la tramitació del qual encara està oberta.

La resta d’esmenes rebutjades eren peticions dels populars per millorar el suport a les famílies amb més fills, millorant les deduccions fiscals i ampliant la prestació per naixement de la Seguretat Social en el cas de famílies nombroses (2.000 €). També es demanava mantenir la condició de família nombrosa fins que el fill compleixi els 26 anys i concedir la categoria especial a famílies de quatre fills, a més de recuperar l’antiga prestació per fill a càrrec i elevar l’escala d’increments en 0,15 addicionals cada fill a partir del tercer per accedir a l’IMV.

Feu un comentari