– Les famílies nombroses que vau perdre la categoria especial després d’agost de 2015 i encara teniu algun fill/a amb els requisits d’edat o conserveu el títol de família nombrosa de categoria general, podeu reclamar retornar a la categoria especial amb un model per a presentar a qualsevol Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) o a qualsevol registre de la Generalitat, i que es pot descarregar aquí.
– Les famílies nombroses que vau perdre el títol de família nombrosa abans d’agost de 2015 i teniu encara fill/s o filla/es a casa menors de 21 anys (25 si estudien) podeu reclamar que us tornin el títol de família nombrosa amb un model per a presentar a qualsevol Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) o a qualsevol registre de la Generalitat, i que podeu descarregar aquí. Si la reclamació es denegada, podeu interposar un recurs que podeu descarregar aqui
L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) va presentar ahir una reclamació a la Generalitat de Catalunya per al compliment immediat de la sentència del Tribunal Suprem, que diu que la categoria especial de família nombrosa s’ha de mantenir fins el darrer fill. Aquesta resolució del Tribunal Suprem és del 25 de març de 2019, i resol un recurs de la Junta d’Andalusia contra una sentència del Tribunal Superior d’aquesta comunitat que els obligava a mantenir el títol de família nombrosa fins el darrer fill a una família que havia reclamat aquest dret. Abans altres dos tribunals superiors de justícia, el de Castilla i Lleó i el de Madrid, havien emés una sentència en el mateix sentit.
Tot ve de la reforma de la Llei de Famílies Nombroses que es va fer amb la disposició addicional 15 de la Llei de Modificació del Sistema de Protecció a la Infància i l’Adolescència a l’agost de 2015. Abans, quan quedaven tres fills i el més gran no complia el requisit d’edat, la família perdia el títol de família nombrosa. Amb la modificació de 2015, el Títol de Família Nombrosa es manté pels pares i els fills menors, fins que el més petit dels fills faci 21 anys (o 25 si estudia), per tal d’evitar una discriminació entre els germans, que a més a més són els qui han originat el dret al Títol. Les associacions de famílies nombroses van considerar que, precisament per evitar aquesta discriminació, la categoria de família nombrosa especial, que correspon a les famílies amb cinc o més fills, s’havia de mantenir fins al final. El Ministerio de Serveis Socials no ho va considerar així i va donar instruccions a les Comunitats Autònomes per a baixar de categòria quan el nombre de fills sigui inferior a cinc perquè els més grans ja passin del límit d’edat. Aquesta batalla interpretativa va arribar als Tribunals, que han anant donat la raó a les associacions de famílies nombroses, fins arribar a aquesta sentència del Tribunal Suprem que diu exactament que “la discriminación entre los hermanos, minorada desde luego si el título sigue en vigor mientras al menos uno de ellos reúna las condiciones requeridas en el art. 3 de la Ley 40/2003 , se evita en mayor medida, incluso con plenitud, si todos los hermanos que contribuyeron a la obtención para la familia de la “categoría especial” siguen disfrutando en ella de los mismos beneficios que disfrutó el primero de ellos”.
Malgrat aquesta sentència del Suprem que interpreta clarament com s’ha d’aplicar la Llei i per tant que la categoria especial s’ha de mantenir fins el darrer fill, la Generalitat no està aplicant encara aquests sentència, el que està perjudicant a totes les famílies nombroses que, per exemple, han de matricular als seus fills a la universitat, que amb la categoria especial seria gratuïta i en canvi, ara han d’abonar el 50% de l’import de la matrícula.
FANOC demana que la Generalitat retorni d’ofici la categoria especial a totes aquelles famílies nombroses que la tenien i que els consta ara com a posseïdors de la categoria general. És el que ja està fent, per exemple, el Govern Balear, que està contactant ja amb totes les famílies en aquesta circumstància.
Les famílies nombroses demanen també que les famílies nombroses que van perdre el títol abans de modificació de la Llei d’agost de 2015, i que a data d’avui tinguin encara a casa algun fill menor de 21 anys (o 25 si estudia), puguin recuperar el títol de família nombrosa de manera retroactiva. En aquest sentit ja hi ha hagut una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Castilla y León, que es basa precisament en la interpretació del Tribunal Suprem per avalar que es pugui recuperar retroactivament el títol de família nombrosa.
2 comentaris a “FANOC demana que es compleixi a Catalunya la sentència del Tribunal Suprem per al manteniment de la categoria especial de família nombrosa fins el darrer fill”
Bona tarda a tots,
Vaig presentar el recurs el passat 08/04/2019 i a data d’avui encara no tinc contesta (han passat els tres mesos preceptius). També avui he trucat als SSTT de famílies de Tarragona i m’han comentat varies coses:
– Que la documentació es va enviar a Barcelona i per tant s’ha de resoldre des d’allà.
– Que són conscients que tenim raó però estan esperant “ordres” de la direcció.
– Que no faci res més per que pensa que un dia o altre hem contestaran
– Que truqui al 112 i em fiquin en contacte amb famílies nombroses de Barcelona.
No sé que opineu vosaltres però per la meva família, tota aquesta incertesa de l’administració, hem suposa una sèrie de despeses que amb la categoria a la que tinc dret no els tindria, Hisenda, universitats, viatges en tren…
Esperaré a contesta?
Salut…
Joan
Bon dia Joan,
Si vols escriu-nos a info@fanoc.org explicant-nos el teu cas concret amb una còpia del recurs que vas enviar per poder donar-te millor resposta. Salutacions