FANOC denuncia la discriminació de les famílies nombroses en l’ajuda de 200 euros del govern espanyol

El govern espanyol anuncia una ajuda de 200 euros per a la cistella de la compra per a les famílies amb ingressos inferiors a 27.000 euros bruts anuals, sense cap graduació segons el nombre de fills.

L’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (FANOC) considera que és una mesura positiva, però lamenta que milers de famílies nombroses vulnerables es quedaran de nou sense rebre res. Per exemple, una família amb set infants i 27.100 euros d’ingressos no rebrà res, i una persona que visqui sola i que guanyi 26.900 euros rebrà l’ajuda de 200 euros del govern.

Posar uns límits d’ingressos sense tenir en compte el nombre de menors dependents, i altres circumstàncies com discapacitat, etc., vulnera segons FANOC el dret fonamental a la igualtat, recollida en la Constitució, i augmenta la desigualtat social. Altres països europeus que han aprovat mesures similars, com França o Alemanya, graduen el límit d’ingressos segons el nombre de membres en la llar. Espanya és l’únic que no ho fa.

La mateixa situació es dona en altres prestacions socials, com amb l’Ingrés Mínim Vital, que el seu limiti d’ingressos ja no augmenta a partir del segon fill, o, per exemple, amb el pagament extra en la cotització a la seguretat social, anomenat Mecanisme d’Equitat Intergeneracional, que s’iniciarà en 2023, i que no té per a res en compte el nombre de fills, per la qual cosa aquesta cotització ni és d’equitat ni valora l’esforç de solidaritat intergeneracional de les famílies nombroses.

FANOC estudia interposar un recurs davant els tribunals per la nova ajuda de 200 euros, així com en tots els altres casos en què el govern privilegia per a rebre prestacions socials a les llars unipersonals o petites, discriminant els qui tenen més membres a càrrec.

La falta de perspectiva de família en les polítiques del govern penalitza encara més la natalitat, en uns moments en els quals feia segles que Espanya no registrava uns nivells tan baixos de naixements. Per exemple, no s’entén que el govern baixi l’IVA d’alguns aliments bàsics, i en canvi mantingui l’IVA màxim del 21% per als bolquers de bebès i altres productes bàsics infantils, com si fossin productes de luxe, igual que els perfums o que un iot.

Les famílies nombroses s’han convertit en els nous “proletaris”, que posen els fills que necessita el sistema de benestar per al seu manteniment, amb tot el seu cost, i a més són penalitzades fiscal, laboral i socialment. Espanya s’està convertint en un país cada vegada més hostil per a les famílies amb fills.

Deixa un comentari

X